Balaton 2022

2022.07.23. 06:38

Sokan látogatják a balatoni strandokat, de az emberek meggondolják, mire költenek - videó, sok-sok fotó Alsóörsről és Csopakról

Hagyományosan július közepétől augusztus 20-ig tart a balatoni főszezon. Ilyenkor hétköznap is több ezren fürdőznek a strandokon. A Kisalföld stábja az év egyik legforróbb napján Alsóörsre és Csopakra látogatott, ahol sok megyénkbeli nyaral.

Szeghalmi Balázs

A balatoni strandokon sok új játék várja a gyerekeket, de a közös pancsolás örök sláger marad. Felvételünk Csopakon készült. Fotók: Huszár Gábor

  • Alsóörsön, az északi part egyik legnagyobb strandján az elmúlt években folyamatosan fejlesztettek. Ennek megvan az eredménye: a közelmúltban ötcsillagosra értékelték a fürdőt, sőt, egyedüliként a Balaton családbarát strandja címmel is kitüntették. „Eddig nincs okunk panaszra: júniusban 10 százalékkal több belépőt értékesítettünk, mint egy évvel korábban” – mondta Hebling Zsolt alsóörsi polgármester.
  • Sokat változtak a nyaralási szokások a ’90-es évekhez képest. Ma már egyre többen az aktív pihenés mellett teszik le a voksukat, sokkal többen keresik a különböző programokat vagy kirándulóhelyeket.
  • Az is megfigyelhető, hogy a strandokra egyre többen érkeznek hűtőtáskával, hosszú sorokat nem látni a büféknél. A családok érthetően óvatosabbak a háború miatt bekövetkezett nehéz gazdasági helyzet miatt. Meggondolják, mire és mennyit költenek.

Emelt jegyárak

Az alsóörsi fürdő befogadóképessége 7000 fő, az idei csúcs eddig 4500 strandoló volt. „A minőségi üzemeltetéshez szükséges költségek nőttek, ezért július elsejétől 1000-ről 1500 forintra emelkedett a felnőtt napi belépőjegyek ára. A vendégeink a visszajelzések szerint reálisnak tartják a drágulást” – tudtuk meg Molnár Katalin strandvezetőtől. A szomszédvárban, a balatonalmádi Wesselényi strandon is 1500 forint a „beugró”.

Polgár Szabolcs büfés hamburgereket is kínál az alsóörsi strandon. A népszerű étel 1500 forint.

Aktív kikapcsolódás a trendi

A strandolási szokások óriásit változtak a ’90-es évekhez, az ezredfordulóhoz képest a Balatonon. Ma már egyre többen – s nem csak a fiatal családosok – az aktív pihenés mellett teszik le a voksukat. „Valaha a családok hétfőtől vasárnapig napoztak, hűsöltek a vízben, míg napjainkban egyre inkább keresik a különböző programokat vagy kirándulni indulnak. A településünk két kilátója, ahonnan csodás panoráma nyílik a tóra, sűrűn látogatott. A strandon a sportpályáink is állandóan foglaltak. A kézműves-foglalkozásokon vagy a vízi tornán is sokan vesznek részt” – mondta Hebling Zsolt alsóörsi polgármester.

Hogy alakul a vendégéjszakák száma? – vetettük fel a településvezetőnek. „Kisebb visszaesést érzékelünk. A járvány több helyi fesztivált elragadott. Ezek újraindításában bízunk, ám addig is a turisztikai egyesületünkkel közösen olyan eseményeket szervezünk, amelyek hosszabb itteni időtöltésre ösztönzik a nyaralókat” – válaszolta. Videónkat az alsóörsi strandról ide kattintva nézhetik meg.

Hosszú sorok nélkül a büféknél

Csopak is évtizedek óta vonzza a Győr-Moson-Sopron megyei családokat. „Összességében jó a szezon, de azt kulcskérdésnek érzem, hogy augusztus 20-ig végig meleg idő maradjon. Eddig kétarcú volt a nyár: kaptunk két hét kánikulai forróságot, de 20–25 fokos napokból is akadt jó pár” – mondta Béndek Edit. A 2500 fő befogadására alkalmas csopaki strand vezetője hozzátette: 200 forinttal emelték a napi felnőttbelépő árát, így jelenleg kereken 2000 forintba kerül.

„Szembetűnő, hogy egyre többen érkeznek hűtőtáskával, hosszú sorokat nem látni a büféknél. Az emberek meggondolják, mire és mennyit költenek” – tette hozzá. Több büfétulajdonossal is szót váltottunk a balatoni strandokon. Bár a nevüket nem vállalták, azt elmondták, hogy a forgalmuk esett tavalyhoz viszonyítva. Különösen az italfogyasztás csökkent.

Pillanatkép Alsóörsről.

Tóparti ármustra

korsó csapolt sör: 650–700 Ft

gombóc fagylalt: 450 Ft

gyümölcsleves: 800 Ft

hambur­ger: 1500 Ft, menüben 2400 Ft

sima lángos: 800–900 Ft, sajtos-tejfölös: 1300–1500 Ft

hekk (10 dkg): 550–650 Ft

keszeg (10 dkg): 580–700 Ft

főtt kukorica: 800 Ft

palacsinta: 300–350 Ft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában