Bosszúság és anyagi kár

2022.07.14. 09:15

Rejtélyes bálaborogatás Győrújbaráton

Vajon kiknek vannak az útjában a rét szélére összehordott bálák? Fotó, testedzés vagy a brahi kedvéért gondolták úgy, hogy érdemes leborogatni? Tudják-e az elkövetők, mekkora kárt okozhatnak vele? Sok kérdést vet fel a győrújbaráti eset.

Bella Violetta

A bálák elhelyezése sosem a véletlen műve, megfontolt rendezés és gondos gazda áll mögötte – mondja a károsult. Fotó: Csapó Balázs

Felborítva találta homlokrakodóval egymásra igazgatott körbáláit Salakta Adél a bérben munkált, Kossuth utca végi rét közepén múlt szerdán. Mivel helyi lótartónak tette félre őket, nem látta értelmét Ménfőcsanakra hazacipelni a 250–300 kilós hengereket – utólag lehet, hogy kicsit bánja. 

– Sokan járnak arra, kirándulók, sétálók, fiatalok, lehetett bármikor és bárki. Öt volt alul, négy felül, azokat borították le. Mivel talpra estek, a keddi egész napos eső beleesett. Ha másnap délután nem veszem észre, és nem fordítom vissza, akkor az esti esővel biztos, hogy teljesen tönkremennek, bepenészesednek. Anyukámmal ketten visszafordítottuk. 

Mivel talpra estek, a keddi egész napos eső beleesett.

A szalma- és szénabála kialakítása a száliránytól a préselésen át a rá kerülő hálóig segít, hogy az eső lefolyjon róla, vagy csak néhány centiméteres mélységig áztassa át, amit aztán a szél és a nap könnyen kiszárít. Viszont ha az oldalán van, beleivódik, nem tud kiszáradni. Bepenészedhet, rosszabb esetben ki is gyulladhat. 

– A fű átmelegszik rothadás közben, ha egy kupacba tesszük, ugyanez egy bálával is megtörténhet. Azért nem rakhatom újra egymásra őket, mert ha belül valamelyik nedves és szorosan a másik mellé teszem, akár az egész bálakazal begyulladhat – magyarázza Adél, akivel sajnos nem most történt meg először a baj. Négy éve kaszálja ezt a területet, és mind a négy évben borult pár bálája. 

– Volt olyan, hogy végeztünk velük kettő, fél három körül, és mire hatra visszamentem értük, már kettő fel volt borítva. Tavalyelőtt két bálát ki is kellett dobnom, mert teljesen átáztak. Kilencezer most a piaci ára ennek a méretű bálának. 

Bántja, hogy sokan az élelmiszer-drágulás és az élelmezési válság ellenére sem gondolnak bele, mennyi munkája van a mezőgazdásznak akár egy bálában. 

– Van olyan területem, amin raliznak, kipróbálják a kocsit, hogyan driftel. De sűrűn találok szemetet, gumiabroncsot. Arról se gondolják, hogy mekkora kárt tehet az ott dolgozó mezőgazdasági járműben. Csúszik miatta a betakarítás, tetemes kára lehet a gazdának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában