Magánszemélyként vagy szervezetten

2022.07.14. 14:20

Önkéntes szerveződésekkel szépítik a települést Szanyban

Úgy tűnik, ha önkéntes munkáról van szó, Szanyban mindig akadnak jó páran, akikre lehet számítani. Legutóbb Németh László képviselő felhívására újították fel a templomtéri padokat, vágták vissza a rózsabokrokat a segítők, akiknek a képviselő kis vendéglátással kedveskedett.

Kustor Réka

Magánszemélyek, egyesületek egyaránt aktívak, ha Szany szépüléséről, rendbetételéről van szó. Az új beköltözőket is örömmel várják a közösségi munkákra.

Nemrég megalakult a Szany Nagyközségért Egyesület több mint negyven taggal, ők is tevékenyek, ha a település szépítéséről van szó. 
– Sok az önszerveződés, van, hogy magánszemély, máskor társaság vagy épp szervezet a kezdeményező – kezdte a Kisalföldnek Mészárosné Varga Zsuzsanna könyvtáros, aki szintén odaáll, ha munka van. 

– Volt, hogy az egy utcában élők fogtak össze, és kitakarították az árkokat. Egy másik csapat a vasútállomás környékét tette rendbe. Aktív a horgászegyesület, ők szemétszedést hirdetnek időnként a horgásztó körül, de nem marad el az odavezető út karbantartása sem. A vadásztársaság is évente hirdet szemétgyűjtést a faluban, akciószerűen végzik ugyanezt az óvodások, az iskolások pedig tavasszal teszik az intézmény és a templomtér környékén, kiegészítve a száraz levelek eltakarításával. 

Kereken tíz éve nyerte el a szanyi óvoda a „Zöld Óvoda” címet. Az intézmény udvarán az ovisok az évelő növények mellé egynyári növényeket ültetnek és gondozzák azokat. Öt-hat nyugdíjas „örökbe fogadta” a kastély és házasságkötő terem épülete előtt lévő virágágyásokat, kapálják, öntözik, visszametszik a szép növényeket. Hasonlóképpen a községben lévő szakrális kisemlékeinket, út menti kereszteket, négy kápolnánkat is egy-egy család gondozza. 

Legutóbb a templomtéri padok újultak meg, valamint visszavágták a rózsabokrokat a szorgoskodók.

Az úgynevezett szanyi Pölöngéren lévő ágyásnak két nyugdíjas hölgy viseli nagy gondját. A fásítási programban a vadásztársaság tagjai mellett a lakosok is aktívan részt vettek, az ültetést követően az öntözésben is. 

A temetői rendrakás ősszel és tavasszal zajlik, itt a sok tuja és hársfa szintén munkát ad – mondta Mészárosné Varga Zsuzsanna, hozzátéve, hogy szívesen látnák az újonnan beköltözőket is az ilyen jellegű munkák során, akik nemcsak a közösségért tehetnek ezáltal, de jobban meg is ismernék a településen élőket, bekapcsolódnának annak vérkeringésébe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában