Potyoghatnak a bőregerek

2022.07.03. 14:08

Most születnek a kis denevérek - A Fertő-Hanság Nemzeti Park fontos tanácsai, hogy mit tegyünk, ha a földön találjuk a csöppséget

Jelenlegi ismereteink szerint hazánkban 28 denevérfaj fordul elő, melyből 10 elsősorban ember alkotta építményekben keresi nyári szálláshelyeit, valamint alkotja kölykező kolóniáit.

kisalfold.hu

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala / Boldogh Sándor

Tavasszal a vemhes nőstények nyári szálláshelyeikre vonulnak. A vemhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek meg. A szürkés színezetű fiatalok 4-6 hét elteltével röpképessé válnak, de néhány hétig még anyjuk gondoskodására szorulnak - írják.

Az épületlakó denevérkolóniák rendkívül veszélyeztetettek, elsősorban a szándékos üldözés és zavarás, valamint a búvóhelyek lezárása miatt. A lezárás mértékét az épületlakó denevérfajok különbözőképpen viselik el. Napjainkban a galambok kirekesztése érdekében a tornyok ablakait rácsokkal, dróthálókkal lezárják, ezzel azonban kizárják a nagyobb nyílást igénylő denevérfajokat is.

A kölykök az első napokban repülés közben pottyanhatnak le anyjukról, vagy később, mikor önállóbbak, kieshetnek a búvóhelyről. A szerencsésebbeket a macskát megelőzve emberek találják meg, így lehetőség van a segítségre. Sokszor legkézenfekvőbb lehetőség a kölykök szálláshelyre való gyors visszahelyezésére, amennyiben az ismert. Más esetekben az elárvult kölykök mentése és ellátása speciális, amit mindenképpen szakemberekre kell bízni!

Amikor a denevérnek mindenképpen segítségre van szüksége

  • A földön kuporog,
  • nappal van és búvóhelyen kívül, kitett helyen találod (pl. egy falon, fatörzsön),
  • macskával vagy más ragadozóval találkozhatott,
  • még fiatal (a legnagyobb hazai denevér testhossza kifejletten is mindössze 6-8 cm). A kölykök júniustól jönnek világra, ilyenkor még szinte szőrtelenek, de szeptemberre már önállóak),
  • odaragadt, beakadt valahova (légypapír vagy rágcsálócsapda, drót, háló stb.), láthatóan sérült (pl. vérzik),
  • megzavarták a búvóhelyét (farakás megbontása, építési, felújítási munkálatok stb.).

A fenti helyzetekben jó esély van rá, hogy az állat sérült, beteg, éhes vagy kiszáradt, ezért segítség nélkül elpusztul a számára alkalmatlan környezetben. 

Hogyan segíthetünk?

  • Helyezzük az állatot biztonságba, egy kilyukasztgatott dobozba
  • Adjunk neki vizet egy lapos itatóban
  • Tegyük a dobozt nyugodt (és sötét), nem huzatos, kiegyenlített hőmérsékletű helyre

Ha szinte csupasz denevérkölyköt találunk, tegyünk mellé egy meleg (nem forró) vízzel töltött palackot. Az anyjuktól elszakadt kicsik könnyen kihűlnek, ami végzetes lehet számukra.

A hálóba akadt, csapdába ragadt denevért ne próbáljuk meg kiszabadítani, hanem a hálóval, ragaccsal együtt helyezzük a dobozba! 

Soha ne fogjuk meg a denevért a szárnyánál lógatva, mert könnyen ficamot vagy törést okozhatsz!

Ha denevért találunk a földön/kiszolgáltatott helyzetben, értesítsük a szakembereket (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ️Tel.:+36 30 166 09 50,  email.: [email protected])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában