Magabiztosságot adott a tanfolyam

2022.07.18. 07:11

Rendőrnő mentett életet az M1-esen - Nem ez volt az első

Tizennyolc percig küzdött egy fiatal svéd férfi életéért az M1-es autópályán két megyei rendőr szombaton. Mire a mentők kiértek, Horváth Helga főtörzsőrmesternek sikerült visszahoznia az életbe a bajbajutottat.

Dániel Viktória

Horváth Helga rendőr főtörzsõrmester 2014 óta már instruktorként Győr-Moson-Sopron megyei rendőreit oktatja az életmentésre. Fotó: Huszár Gábor,

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton Horváth Helga győri rendőrnő kitartásának köszönheti az életét az a svéd férfi, akire társával, Halász Teodórával szombat kora este lettek figyelmesek M1-es autópálya leállósávjában. A fiatal férfinek se légzése, se pulzusa nem volt, amikor a kocsijához értek, így az egyik rendőr azonnal megkezdte az újraélesztést, míg a másik segítséget hívott és biztosította a helyszínt. Tizennyolc perc küzdelem után sikerült visszahozni az életbe a fiatalembert.

Szombaton este hat órakor vette fel a szolgálatot Horváth Helga járőrvezető, rendőr főtörzsőrmester, valamint kollégája, Halász Teodóra őrmester. 

– Hét óra után az M1-es autópályán haladtunk Hegyeshalom irányába. Börcs térségében megláttuk, hogy egy svéd rendszámú autó vészvillogóval a leállósávban vesztegel – emlékezett vissza Horváth Helga. – Bekapcsoltuk a megkülönböztető fényjelzést és megálltunk a gépjármű előtt. Közeledve senkit nem láttunk a kocsiban, csak mikor odaértünk, akkor vettük észre, hogy egy fiatal férfi a kormányra borulva ül. A felszólításra nem reagált. Kinyitottam a kocsit, és ellenőriztem a fiatalember életfunkcióit. Mivel se légzése, se pulzusa nem volt, azonnal kivettük a járműből. Én megkezdtem az újraélesztést, a kolléganőm pedig biztosította a helyszínt és tárcsázta a segélyhívó számot, hogy mentőt kérjen a helyszínre. Tizennyolc percig végeztem a mellkaskompressziót, mikor a férfi fellélegzett, egy pillanatra kinyitotta a szemét és rám nézett, de rögtön újra eszméletét vesztette. Ezt követően szerencsére a légzése már stabil maradt, így adtuk át a kiérkező mentőknek. 

Horváth Helga 2010 óta hivatásos rendőr, 2014-ben végezte el a Police Medic életmentő tanfolyamot. 2016 óta pedig instruktorként Győr-Moson-Sopron megyei rendőreit oktatja, hogy a rendőrök az ehhez hasonló kritikus helyzetekben is gyorsan és magabiztosan tudjanak reagálni. 

– Sokkal könnyebb volt így, hogy tudtam, mit kell tennem. Halász Teodóra kolléganőm szintén profin cselekedett, hatalmas segítség volt. Egy rendkívül forgalmas útszakaszon történt az eset, ezért mindannyiunk épsége szempontjából fontos volt, hogy figyelt a forgalomra és biztosította a helyszínt. 

Horváth Helga nem első alkalommal kamatoztatta éles helyzetben az elsősegélynyújtás terén szerzett tapasztalatait. Néhány éve Rábakecöl és Beled között lett rosszul egy kerékpáros. A főtörzsőrmester akkor szolgálaton kívül volt, de azonnal megállt és egy másik segítővel közösen élesztették újra a bringást sikeresen. Kisebb esetek is előfordultak már, például volt, hogy súlyos vérzést kellett elállítania. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában