Győrkőcfesztivál 2022

2022.07.03. 16:36

A Győrkőcfesztivál utolsó napján sem csökkent a jókedv - Fotók, videó

Szombaton délelőtt 10 órától egészen este 8 óráig várják 10 helyszínen, színes programokkal a fesztiválra érkezőket.

kisalfold.hu

Vasárnap is gyerekzsivajtól volt hangos Győr belvárosa:

A szombati nap eseményei képekben:

 

Arról, hogy milyen progamok vannak, ITT>> olvashat

Pénteken történt:

Szabadságra küldték a város polgármesterét péntek este a Győr kulcsait átvevő gyerekek, akik - mivel sem puszira, sem szívmasszázsra nem reagált - "Győrkőc újra" skandálással élesztették újjá a fesztivál két éve leállt szívét a Dunakapu téren.

Milán, Adri és a Vaskakas bábszínház törzsvendégei vették át jelképesen a gyermekek nevében a megyeszékhely vezetését, akiktől Dézsi Csaba András azt kérte, több békével, több szeretettel, és ha lehet, több pénzzel a kasszában adják majd vissza.

Az ünnepélyes hatalomátvételt követően utcabállal ünnepeltek kicsik és nagyok, bár a hirtelen viharossá váló szél megmozdította és kis híján felkapta az egyik óriási ugrálóvárat a téren.

Hála a rendezők gyors reagálásának, zavartalanul folytatódhatott a tánc az óriás játékok között.

Kocsis Rozi főszervező invitálta a közönséget a másnapi folytatásra is: szombaton délelőtt tíz órától tíz helyszínen várja ezer élmény a gyerekeket és gyermek lelkű felnőtteket!

 

Előzetes

Tudóskikötő

A végtelen tudás hullámain kalandozó gyerekeket Vitányi-Juhász István fogja útba igazítani. A Rába hullámai mellett a várfal mentén tudományos ismeretterjesztő logikai játékokkal teheti próbára magukat a látogatók.

– Nekem ez az egyik kedvenc helyszínem, és nem csupán azért mert én vagyok a vezetője. Mindig nagy élmény látni, hogy miután a gyerekek már tovább szaladtak egy másik feladathoz, a szülők ottmaradnak és ők is megpróbálják megoldani a feladványokat. Vagy épp csemetéikkel együtt fej vakargatva próbálnak rájönni a megfejtésre.

Versjátszótér

Rímbe szedett kalandokat követően saját verseskötetüket lapozhatják fel a kicsik. Méghozzá csupa dedikált példányt, hiszen a Radó-sziget árnyas fáinak tövében a mai gyermekirodalom legjobb rímfaragói személyesen várják őket.

– Az egyik nagy erőssége a helyszínnek, ami miatt sokan évek óta visszatérnek, hogy személyesen, a versekhez kapcsolódó játékokon keresztül ismerhetik meg a költészetet a gyerekek. A Győrkőc kötödében pedig kötetbe is foglalhatják ezeket, emellett három illusztrátor is várja őket. Aki elfáradt, az egy tea mellett pihenheti ki magát –mondta el Bánky Sára és Nagy Orsolya helyszínfelelő.

Dallamtér

Soha nem szűnő zene várja azokat akik a medence színpad felé veszik az útjukat. Csupa gyerekeknek szóló együttes követi majd egymást sőt használati tárgyakból készült hangszereket is kipróbálhatnak a vájt fülű közönség, árulta el Bora Levente, aki Rab Vikivel felügyel majd a helyszínen.

– Korábbi nagy kedvencem volt még az ökoliget is, mivel fontos, hogy már egészen fiatalon megismerkedhessenek a gyerekek a környezettudatossággal. Ezt az idén sajnos nem tudunk megvalósítani, de bizonyos elemei, új helyszíneken megtalálhatóak lesznek.

Hullámzó Győrkőc

Július első napjaiban mi másra is lehetne számítani, mint meleg nyári napsütésre. Mindössze egyetlen alkalom erejéig tűnt el a vizes játszótér, de a látogatók nagyon hiányolták. Így idén újra a habok közé vethetik magukat a lurkóik a nyolc medencés játék valamelyikében.

– A Széchenyi tér az egyik legnaposabb helyszínünk, így ide nem is kerülhetett más mint a vízi vidámpark. Kanyargó sorokból valószínűleg most sem lesz hiány ezért nagy árnyékolókkal igyekszünk elviselhetőbbé tenni a várakozást. Emellett lesz papírhíd-építés, asztali vizes játékok és egy tűzoltó autó is, amibe nem csak beülni lehet, de a fedélzetén a tűzvédelemről is többet megtudhatnak kicsik és nagyok tudtuk meg Nagy Petrától és Ragán Editől.

Meseváros

A Radó-szigethez érve dél felé kell vennie annak az irányt, aki megakarja találni a mesevárost, ahol Dalmai Rozi és Ujvári Janka, a nagyszülők gyerekkorába kalandozhat a fiatalság, méghozzá a régi idők játékain keresztül. A legbátrabb pilóták pedig repülőbe szállva még a felhőket is elkaphatják. A kis színpadon pedig mesés gyerekműsorokkal varázsolják el a látogatókat.

Babakert, Győrkőcfalu, Fessliget

A legkisebbek sem maradnak program nélkül. Hároméves korig bárki betipeghet a Babakert kapuján. Aki pedig elég biztosan áll a lábán, az kicsit odébb egy igazi a hamisítatlan falusi hangulatú táncházban ropatja kifulladásig. A művész lelkek pedig a Fessligetben bontakoztathatnak ki, képzőművészek szárnyai alatt - mondta Szukenyik Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában