Ötven csapat vetélkedett

2022.07.08. 20:24

Jövőt formáló robotokat építettek Legóból Győrben - két győri csapat is dobogón végzett - videó, sok fotó

Az országos döntőn ötven csapat mérte össze tudását a World Robot Olympiad-on csütörtökön és pénteken az Egyetemi csarnokban Győrben.

kisalfold.hu

Fotók: Rákóczy Ádám

  • A versenyen a fiataloknak saját tervezésű és készítésű LEGO robotokat kellett építeniük.
  • Az eszközöket úgy kellett előre beprogramozniuk, hogy utána maguktól teljesíteni tudják az előre meghatározott pályát.
  • A megyét négy csapat képviselte a versenyben, közülük ketten dobogós helyezést értek el.

Megyei sikerkovácsok

A megmérettetés egyik legnépesebb kategóriája a Robomission volt. Az Elementary, korcsoportban a 8 és 12 év közöttiek mérték össze tudásukat. Közöttük első helyen végzett Area 5, második lett a Kermitek, harmadik csapat pedig a Beniboys lett. A 13 és 15 év közöttiek Junior korcsoportjában első lett a Stormes, második Cshitvics, harmadikként pedig a Jedlik Lego Robot Team Junior állhatott fel a dobogóra. A legidősebb 16-19 év közöttiek a Senior kategóriában indultak. Itt aranyérmes lett a Maros Robot Team, második Jedlik Lego Robot Team és harmadik P3VGO.

Future Innovators versenyszám Elemenrary korosztályában elsők lettek a Robotlányok, második helyen  végzett a Tövis csapat-Jövőbelátók, a harmadikak pedig a Bohóc dokik lettek. A Junior között első a TurulTeam, a másodikak pedig a Spagettik. Senior kategóriában  első a Bánkirobot, második a Svipnel, harmadik pedig a Kiskutya csapat. A legújabb Robosport kategóriában pedig első lett BoDa, a második helyen pedig a Blokkolók végeztek. A világdöntőbe jutott az Area 5, a Stormes, a Maros Robot Team, a Bánkirobot és a BoDa.

Korábban

A 2022-es versenyszezonra 133 csapat regisztrált, közülük 50-en jutottak a győri döntőbe. Az idei évtémája a “My robot my friend”, azaz a gyerekeknek olyan segítő robotot kellett megépíteniük, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segíti a dolgozók munkáját. A megyét négy csapat képviseli, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumból 2 junior és 1 szenior csapata jutott a döntőbe a Mobilis pedig egy szenior csapattal vesz részt a versenyben. Mindannyian a RobotMission kategóriában indulnak.

Kerpics Ketrin szoftverfejlesztést tanul a Jedlik középiskolában. Első alkalommal vesz részt a versenyen, két csapattársával a junior korcsoportban indulnak. Közel fél éve készülnek a megmérettetésre.

– A mai pályát és a feladatot már előre tudtuk. A programozás ehhez már korábban elkészült, a legfontosabb feladat az, hogy fejből pontosan rakjuk össze a robotot, minden motor, színérzékelő és egyéb alkatrész jó helyen legyen.

Három körből a két legjobb számít. Pénteken egy meglepetés szabályt kapunk, ez alapján kell átprogramozni a robotot, de egyéb módosításokat már nem hajthatunk végre rajta, ezt követően újabb három alkalommal kell minél pontosabban teljesíteni a pályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában