Törzsőrmester a volán mögött

2022.07.28. 08:17

Ismerjék meg a győri rendőrt, aki szabadnapjaiban buszt vezet - videó

Sok kisfiú terve, hogy mentőként, rendőrként vagy busz- sofőrként dolgozzon, de felnőttként keveseknek adatik csak meg, hogy felnőttként gyerekkori álmukat kövessék. Főként, hogy egyszerre többet is. Horváth Balázs rendőr törzsőrmesternek összejött ez a kívánság.

Szeghalmi Balázs
  • A volt mentő most a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrparancsnoka, és sokat tesz azért, hogy kevesebb baleset érje az autósokat.
  • A szabadnapjain pedig buszkormányhoz ül és a győri utasokat szállítja. Lehet ennél biztonságosabban közlekedni?

– A nagymamám kisvendéglőjébe sok rendőr tért be a ’90-es években Győrben. Gyerekként imádtam a közelükben lenni, mindig volt pár jó szavuk hozzám, játszottak velem – mondta.

Mentősként kezdte

– Sokat gondoltam akkoriban arra, hogy milyen jó lenne egyszer közéjük tartozni – folytatta Horváth Balázs, aki érettségi után mentőápolónak tanult, s rövid időn belül a mentőautók gázpedáljánál találta magát.

„Tudom, hogy nem a legdivatosabb szakma, nem is a mentősöket fizetik meg a legjobban, de bennem mindig megvolt az elszántság, hogy segítsek a bajbajutottakon” – mondta. A járvány első két hullámában frontvonalban küzdött a vírustól súlyosan megbetegedett emberekért.

Kevesebb balesetért küzd

„Mentő bajtársam volt Varga Balázs, aki egykoron öttevényi körzeti megbízott rendőri munkája mellett mentőzött másodállásban, jelenleg nyomozó. Ő tudott arról, hogy szeretnék rendőrként is szolgálni, s figyelmembe ajánlott egy lehetőséget a készenlétiseknél. Fél éven át jártam iskolába, ingáztam Győr és Budapest között, de megérte: készenlétis rendőrként kezdhettem a pályafutásomat a megyeszékhelyen” – tudtuk meg.

Horváth Balázs két évet töltött utóbbi állományban, majd átvezényelték a közlekedésrendészetre. „A rendőrségen belül ez a terület érdekel a legjobban, sajnos rengeteg balesetet láttam már. Ezeket a tapasztalatokat hasznosítom a napi prevenciós feladatok során. Nehéz kihívásnak tűnik, ám bízom benne, hogy a közlekedési kultúránk fejlődhet, s így kevesebb karambol történik. Szomorú, hogy alkoholszondás ellenőrzéseket rendszeresen kell tartanunk Győrben és a város környékén, sokan ülnek a volán mögé ittasan” – tudtuk meg a győri rendőrtől.

Szomorú, hogy alkoholszondás ellenőrzéseket rendszeresen kell tartanunk Győrben és a város környékén, sokan ülnek a volán mögé ittasan - mondta Horváth Balázs. Fotó: Csapó Balázs

KRESZ totó

Horváth Balázst érdeklik a különleges közlekedési helyzetek, KRESZ-ismereteit folyamatosan frissíti. Amikor pár éve a győri rendőrséggel portálunk közös közlekedési totót indított, a feladványokat ő állította össze.

„Egy-egy beugratós kérdés után több olvasó megkeresett telefonon, s kérte, hogy magyarázzam el a megoldást. Ilyen szempontból is hasznos volt a játék. Az utcán hasonló szemlélettel dolgozom, mindig igyekszem korrekten megvilágítani a hibákat” – tette hozzá Horváth Balázs.

Havi öt nap buszokon

S hogy kezdődött a buszos karrierje? – kérdeztük.

„Több járműre van jogosítványom. Úgy gondoltam pár éve, hogy érdemes megszerezni a papírt buszra is. Tanulás közben beleszerettem ezekbe a hosszú járművekbe. Amikor letettem a vizsgát másfél éve, hamar megkerestek a Volánbusz győri forgalmi irodájából. Rögtön elfogadtam az ajánlatot, kezdetben havi 9–10 napot vállaltam a helyi tömegközlekedésben. Idővel ez soknak bizonyult, így jelenleg öt napra osztanak be egy hónapban” – mesélte Balázs.

– Mindig várom, hogy buszra ülhessek, s a város egyik feléből a másikba szállíthassam az utasokat. Mivel napi szinten nem vagyok része a győri közösségi közlekedésnek, a járatok vonalait minden héten átnézem. A kedvenc járatom a 21B, amely Győr szívéből indul, a végállomást pedig egy szűk ménfőcsanaki utca jelenti.”

A győri rendőr szabadnapjain buszokat vezet a kisalföldi megyeszékhelyen. Felvételünk a 21B járat végállomásán, a ménfőcsanaki Győzelem utcában készült. Fotó: Nagy Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában