Készülhet belőle szörp, fagylalt és szappan is

2022.07.21. 12:56

Gyógynövényolaj és virágvíz, avagy lepárolt csodaszerek nyomába eredtünk Pannonhalmán és Rábapatonán - videó, fotók

Levendulaillat lengi be a rábapatonai Mohos Gyógynövény Lepárlót, ami 2018 nyarán nyitotta meg kapuit. Olyan népszerű lett térségünkben a minőségi gyógynövénylepárlás, hogy alig győzik a munkát, áprilisban a legtöbb időpont betelik a nyárra.

Bella Violetta-Simon Roberta

Levendulalepárlás – Mohos Olivér műszakvezető (jobbra) nyári diákmunkásokkal dolgozik édesapja rábapatonai gyógynövénylepárlójában. Naponta 3 tonna gyógynövényt dolgoznak fel. Fotó: Csapó Balázs

  • Elsősorban levendulafeldolgozás, bérfőzés céljából hoztuk létre, de mostanra már számos más gyógynövény lepárlását is végezzük. Menta, citromfű, orvosi zsálya, muskotályzsálya, oregánó, bazsarózsa – sorolta Mohos Péter tulajdonos.
  • Minőségi alapanyagokból épített steril, zárt rendszerünk van, minden része szabályozható. Emiatt üzemünk nemzetközi biominősítést kapott az osztrák Austria Bio Garantie cégtől, mely Európa egyik legszigorúbb nemzetközi vállalata. Tanúsítványt adunk az általunk párolt olaj mellé – hallottuk.

Napi három tonna levendula

– Tágas üstjeinknek, nagy teljesítményű gőzfejlesztőnknek köszönhetően gyorsan és ha- tékonyan, saját hűtőtavunk és szabadpiaci gázbeszerzésünk miatt pedig kedvező áron tudjuk a levendula le­­párlását elvégezni – vezetett körbe a rábapatonai üzemben Mohos Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy mindent barátaival és a falubeliekkel közösen építettek, csiszoltak, hegesztettek. A szezonban kisebbik fiával, Olivérrel dolgozik, a csapatot nyári munkás diákok egészítik ki.

– Három, egyenként 2,5 köbméteres üstünkben napi három tonna levendula lepárlását tudjuk elvégezni, ez hozzávetőlegesen napi egy hektárt jelent. A tavalyi szezonban több mint 60 tonna virágzatot dolgoztunk fel, melynek során közel 1000 liter levendulaolaj készült – tette hozzá Mohos Olivér, a lepárlások műszakvezetője. Édesapjától minden fortélyt el­lesett, jól bánik a vasvillával és rutinosan mozog az üstök körül is. Olivér tervei közt szerepel, hogy idővel átveszi a családi vállalkozást.

– A környékről, például Győrságról is hoznak levendulát, de sokan érkeznek a Balaton környékéről is. Partnereink az ország minden pontjáról szállítanak, de mostanra a teljes kapacitásunk mintegy 30 százalékát a külföldi megbízók teszik ki. Nagyon sokan érkeznek a szomszédos Szlovákiából, Ausztriából, de jön kamion még Romániából is. Évről évre egyre több gazda keres meg minket, hogy ránk bízza a gyógynövény feldolgozását. A jó hír ugyanis olyan, mint a jó illat, terjed és örömet szerez – emelte ki Péter.

– Év végére elkészül a kozmetikai laborunk, ahol jövőre feleségem – természetgyógyász és fito-, aromaterapeuta – tudására alapozva egy natúrvonalas kozmetikai család, saját brand gyártásába kezdünk – árulta el a tulajdonos.

Nincs pazarlás az Ürmös Portán, Pottyondy Ákos a lepárlás után háromnegyed köbméter vizet felfog, aminek a gyógynövénykert és a gyümölcsfák is örülnek.

Pottyondy Ákos, az Ürmös Porta gazdája hajdan a Parfüm című film szakmai munkatársával, Zólyomi Zsolttal dolgozott, és hét évig gondozta a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjét, de a bükki füvesemberrel, Gyuri bácsival is jó szakmai kapcsolatot ápol.

– Gyógynövényekkel és tájfajta gyümölcsökkel foglalkozom, 2018 óta csak saját részre, valamint oktatói céllal termesztünk és dolgozunk fel. Az izsópról elárulja, hogy a legjobb fűszer vad- és vörös húsok mellé, de akár pogácsába, kelt tésztákba is. – Amire a régiek használták, arra tudjuk mi is. Az ember nem lett más, csak a világ fordult ki a sarkából. És ahogy a felhasználás nem változott, az Ákos által használt eszközök sem sokat. Ugyanazok a kulcskérdések a lepárlásban, mint 5000 évvel ezelőtt. Ahogy mondja, millimétereken múlik az, hogy mekkora ellenállás van a csövekben, ezért igazgatja.

A folyamatban kétféle anyag születik: – A víz, amivel felöntöttem, átpárolódik a sárgaréz oszlopon, amiben az izsóp van, ebből lesz a virágvíz. Használhatjuk szörpnek, fagylaltnak, szappannak, kozmetikában. A víz tetején pedig már látható az olaj. Amikor vége a lepárlásnak, az alsó csapot elzárom, felmegy a vízszint és az olaj lefolyik a tetejéről. Az illóolajokat csak külsőleg szabad alkalmazni. – Fertőtlenítésre, baktériumszabályozóként, gombaölőként használjuk. Levendulával égési sérüléseket, izsóppal inkább fertőzéseket kezelhetünk, de megfázáskor is hatásos.

Fotók: Rákóczy Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában