Extrém sport

2022.07.15. 12:53

Átadták Győr új görparkját a marcalvárosi víztorony mellett - Az ország legnagyobb görpályáján gurulhatunk - videó, sok-sok fotó

Az Országos Görpark Program keretében elkészült győri görpark közösségi tere minden gördülő sporteszközzel használható: legyen az BMX kerékpár, roller, extrém görkorcsolya vagy snakeboard/streetboard.

kisalfold.hu

Fotók: Csapó Balázs

  • Az országos görpark program keretében valósult meg az az új marcalvárosi közösségi tér, mely nyolcszáz négyzetméteren kínál lehetőségeket a gördülő sportok szerelmeseinek.
  • Tornyok, ugratók, csövek segítik a gurulók felhőtlen kikapcsolódását.

A Maurer Dóra és tanítványai által műalkotássá változtatott víztoronyhoz illő színű műgyanta borítást kaptak a pálya élei – a sportolók vicce szerint azért hogy a vért könnyebben lehessen letörölni. A pálya használatának feltétele a védőfelszerelés, különösen a bukósisak viselése.

– Magyarország legnagyobb gördeszkaparkjában állunk – mondta Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Visszaemlékezett arra, amikor az újonnan felújított Széchenyi téren megjelentek a gördeszkások és korcsolyások és hamar konfliktusforrássá vált a jelenlétük. Akkor jelölték ki ezt a területet, ami elég rossz állapotban volt, de az Emberi Erőforrások Minisztériumának hála elindulhatott a munka.

– 14 év gondolkodása és munkája ért ma célt a pálya felavatásával. – mondta el Tóth Dénes, az Utcai Sportok Egyesületének elnöke. – Vérrel verejtékkel gyűjtöttük össze a pályázati összegen felül szükséges pénzt helyi vállalkozóktól, magánszemélyektől, akiknek hálánkat most egy kis ebéddel is szeretnénk kifejezni. Másfél két éve indult az országos bajnokság gördeszka sportból, szépen kezdi kiforrni magát a szakág.

Saját bevallása szerint leesett az álla Révész Máriusznak, az Aktív Magyarországért felelős államtitkárnak, amikor élőben is látta a pálya nagyságát. Elmondta, hogy a görpark pályázatra érkező jelentkezések között az egyik első volt a győri utcai sportokat támogató egyesület, később pedig a Győri önkormányzat, így a két pályázatot összevonták. A kormánybiztonság 55 millió forintot biztosított a 110milliós pálya megépítésére. A hiányzó összegből tizenkét és fél milliót az önkormányzat, az Utcai Sportok Egyesület pedig 42 millió forintot gyűjtött össze. AZ államtitkár kiemelte, nem tapasztalt, még olyat, hogy ekkora önrészt tett volna be civilszervezet.

Szombaton már országos bajnokság indul az újonnan átadott pályán. – A gördeszka olimpiai sportág lett. Az ilyen beruházásokkal szeretnénk hozzájárulni, hogy pár éven belül magyar, akár győri fiatal eljuthasson és sikeresen szerepelhessen a nemzetközi játékokon. – Tette hozzá Révész Máriusz

Takács Kiss Márta az országos görkorcsolya és gördeszka szövetség gördeszka szakági elnöke reményét fejezte ki hogy a bajnokságra sokan jönnek szurkolni a magyar tehetségeknek. – Mindenkinek új, szűz pályán fognak versenyezni a Debrecenből, Szegedről és Budapestről érkezők holnap. Reméljük jövőre már nemzetközi porondon is meghirdethetjük!
 A fiatalok rögtön próbára is tették az új akadályokat. Mutatjuk a trükkjeiket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában