Negatív rekordok

2022.07.25. 07:58

Alacsony vízszint a Fertőn - fotók + Vízállás: friss adat

A Fertő tó vízállásának negatív rekordját rögzítették a múlt héten Ausztriában. A kiszáradás elkerülésére egy Magyarország felől épített csatorna is szerepel a lehetséges megoldások között.

Tama István

A Virágosmajori kikötőben vízben állnak a hajók, de látható, hogy a vízállás itt is nagyon alacsony.

A közösségi médiát a közelmúltban egy, az ausztriai Breitenbrunn (Fertőszéleskút) térségében készült, nyugodtan mondhatjuk, drámai fotósorozat járta be a víz nélküli kikötőjükben az iszapban megfeneklett vitorlásokról. Azóta folyamatosan jelennek meg hasonló képek a Fertő osztrák oldalának más részeiről is. Ezzel együtt a strandoláshoz még van elég víz, bár a fürdőzőket táblák figyelmeztetik, hogy az alacsony vízállás miatt ne ugorjanak a tóba. A múlt héten az osztrák hírügynökség közölte, hogy a Fertő tó hétfőn elérte a legalacsonyabb vízszintjét a mérések 1965-ös kezdete óta, hiszen az eddigi, 2003 szeptemberében feljegyzett negatív rekordnál is kevesebbet mértek. 

Jelenleg 2 cm - A Fertő tó legfrissebb vízállása a vizugy.hu adatai szerint

Még több vízállás adat Győr-Moson-Sopron megyéből >>

Az osztrák sajtó szorgalmazza, hogy Magyarországnak és Ausztriának érdemi egyeztetéseket kellene kezdenie arról, hogy miként mentsék meg a tavat a kiszáradástól. A víz pótlását az elképzelések szerint a Mosoni-Dunából lehetne megoldani úgy, hogy a Lébény–Hanyi-főcsatornát egy új csatornával bővítve vezetnék el az osztrák határig, és amellett, hogy a hazai és a szomszédos osztrák földeket is ebből öntöznék, ezt használnák a tó vízszintjének emelésére. Pénteken ebben a témában is egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke. 

– Közös célunk, egyúttal közös felelősségünk, hogy a Fertő környékét fejlesszük. A tó is nagyon komoly környezeti kihívásokkal néz szembe, ezeket is csak együtt tudjuk kezelni, láthatjuk, hogy a tó vízszintje 42 centiméterrel alacsonyabb a szükségesnél – mondta el a miniszter a közös sajtótájékoztatón. A tartományfőnök megerősítette, hogy mától kezdve, amíg nem esik, minden egyes nap történelmi alacsony vízállásra kell számítani. 

Az aggasztó osztrák hírek hallatán ellátogattunk a magyar oldalra, Fertőrákoson a Virágosmajori kikötőbe, hogy megnézzük, nálunk mi a helyzet. Első ránézésre nem is olyan rossz, hiszen itt nem az iszapban fekszenek, hanem a vízben állnak a hajók, de ahogy megtudtuk, a nyílt vízen, a tavon már korántsem ennyire megnyugtató a helyzet. A területen Kohlhauser János kikötőmester vezet körbe minket, és egyesével mutatja a vitorlásokat, hogy merülési mélységüktől függően melyik az, amelyik még ki tud futni a tóra, és melyik már nem. Van egy harmadik kategória is: amelyik még éppen kicsusszan a jelenlegi vízállásban, de ha ilyen száraz marad az időjárás, már ezek sem sokáig szelhetik a habokat. 

– Baj van. Ilyen hosszan tartó, ennyire drasztikusan alacsony vízállást nem tapasztaltam itt még. A hajók ugyan el tudják hagyni a kikötőt, és a csatornán keresztül elérik a tavat, azonban a nyílt vízen már katasztrofális a helyzet – mondja Kohlhauser János. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában