Vakon teljes élet

2022.07.25. 09:05

Akaraterejével sorstársai példaképe a hédervári jogász anyuka

Lengyel Júlia tízéves volt, amikor megtudta, hogy elveszíti a látását. Nem törte meg a hír, nyilvánvalóvá vált számára, hogy a tanulás az egyetlen lehetősége. Jogász lett, majd folytatta tanulmányait a Széchenyi István Egyetem doktori képzésén. Jelenleg két munkahelyen bizonyít és a nyolc hónapos Zente boldog édesanyja.

Folytatás az 1. oldalról

Lengyel Júlia nyolc hónapos kisfia és vakvezető kutyája, Zoé társaságában. Fotó: Rákóczy Ádám

A nyugdíjaséveit töltő vakvezető kutya, Zorka fogadott bennünket játékával a hédervári családi ház kapujánál, mikor Lengyel Júliához érkeztünk. A gyorsan megkötött barátság után újabb játékos vakvezető kutya invitált minket az ajtóhoz. Zoé, a vakvezető kutya, Júliának segít a közlekedésben. Lengyel Júlia mindössze tízéves volt, amikor megtudta, hogy elveszíti a látását. 

– Látóideg-sorvadást diagnosztizáltak nálam. Folyamatosan romlott, egy kevés fénylátásom maradt mára. Pozitívan alakult, mert végül nem a teljes sötétség várt rám. Édesapám egyedül nevelt fel, anyukámat autóbalesetben vesztettem el, amikor ötéves voltam. Apu mindig azt mondta, minden nehéz helyzetben boldogulni kell. Rájöttem én is: az élet nem áll meg – emlékezik vissza lapunknak Lengyel Júlia. 

Mint mondja, a tinédzserkor volt a legnehezebb számára. Kezdetben saját magával kellett megküzdenie, mert szégyellte, hogy látássérült. Aztán fáradhatatlanul elkezdte képezni magát, és elhatározta, bármi áron, de jogász lesz. 

– Adott volt, hogy fizikai munkát nem végezhetek. Elhatározásból aztán jogászként végeztem Győrben, a Széchenyi István Egyetemen, majd végigjártam a doktori iskolát is. Már csak a fokozatszerzés, a záróvizsga van hátra – meséli a látássérült édesanya. 

A tanulmányai után számos munkahelyre adta be jelentkezését. Nem volt könnyű számára, mert folyamatosan elutasították, mikor az önéletrajzában azt olvasták: látássérült. Aztán meglepetésre konkrét állásajánlatot kapott: a mosonmagyaróvári Család- és Gyermekjóléti Központ jogásza lett. Nemrég mellékállást is szerzett egy fővárosi ügyvédi irodánál, ahová kifejezetten megváltozott munkaképességű dolgozót kerestek. 

– Hosszú idő után tudtam elhelyezkedni. Az a baj, hogy él a negatív sztereotípia a fogyatékkal élőkkel szemben. Speciális munkakörnyezetet kell biztosítaniuk a cégeknek, de ez pluszköltséget jelent számukra. Viszont amíg nem kapnak kellő gazdasági támogatást az államtól, addig nem alkalmaznak megváltozott munkaképességűeket. Bízom benne, hogy ez a jövőben változni fog – fogalmazott. 

Lengyel Júlia doktori disszertációja is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról szólt. Ennek tézise azt hangsúlyozta: a fogyatékkal élőkkel szemben kialakított sztereotípiát le kell küzdeni a cégeknek, mert amíg a társadalmi szemlélet velük szemben nem változik, a foglalkoztatási ráta sem javulhat. Mint mondja: a tanulás nem volt egyszerű számára sem. Az informatika és a technológia azonban nagy segítséget nyújtott. Vallja: a ’80-as években vakként esélye sem lett volna jogásznak tanulni. 

– Az egyetemen a tananyagokat beszkenneltem, feltöltöttem egy számítógépre. Ezt követően képernyőolvasó program segítségével hallhattam vissza azt, amit meg kellett tanulnom. Kerestem könyvkiadókat is, hogy adják oda számomra elektronikus formában az oldalakat. Ez sem sikerült, mert féltek attól, hogy sokszorosítom vagy továbbadom. Idő kellett, de beláttam, hogy a tanulás ad lehetőséget számomra, hogy megteremtsem magamnak az esélyt a boldoguláshoz – hangsúlyozta Júlia. 

Nyolc hónapja azonban újabb öröm érte a hédervári fiatalasszonyt: édesanya lett. Horváth Zente anyukája óvó karjaiban pihen, miközben Júlia eljátszik egy kicsit a gondolattal a jövőt illetően: – Célom, hogy a doktori iskolát végleg befejezzem, hogy szakvizsgázzak. Aztán a terv szerint egyéni ügyvédként helyezkednék el a munkaerőpiacon. Mert ahogy édesapám mondja, mindig boldogulnunk kell – meséli mosolyogva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában