A kávé a levendulákat is élénkíti

2022.06.17. 14:57

Újrahasznosítják a felhasznált kapszulákat - A pannonhalmi főapátságban komposzt készül a zaccból - galéria

Az újrahasznosított kávékapszulák felhasználását mutatta be tegnap a Nespresso a Pannonhalmi Főapátságban. A hazánkban begyűjtött tartók feldolgozása során nyert zacc egy részéből a vállalat egy, a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására.

Barki Andrea

Bolvári István, a gyógynövénykert vezetője elmondta, hogyan használják a komposztot a levendulaültetvényen. Fotók: Csapó Balázs

Manapság divatos az újrahasznosítás, de sok helyen már több évtizede elkezdték. A Nespresso a kávékapszulák gyártásához már kezdetben is azért választotta az alumíniumot, mert tökéletesen védi a frissen őrölt és pörkölt kávét, másrészt pedig a végtelenségig újra fel lehet használni. A kapszulák több mint 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek.

– Mivel egyre több kis tartó fogyott az évek során, fontos volt, hogy saját újrahasznosítási rendszert dolgozzunk ki. Magyarországon 2012-ben indítottuk útjára, amikor még csak butikokban lehetett leadni a használt kapszulát, 2017 óta futárszolgálattal is gyűjtjük, most pedig már átvételi pontokon is le lehet adni a használt darabokat – mondta el Rezsdovics Kata, a Nespresso marketingmenedzsere.

– Azt tapasztaljuk, hogy a kapszuláink esetében a nemzetközi átlag feletti az újrahasznosítási hajlandóság. Szinte minden másodikat visszahozzák a vásárlók. Az arány további javításáért kommunikációval próbálunk tenni. Mindenkit arra biztatunk, hogy gyűjtse és hozza vissza hozzánk a használt kapszulákat, amelyeket a debreceni hulladékfeldolgozó üzemben hasznosítunk újra úgy, hogy különválasztjuk az alumíniumot és a kávézaccot. A fém később megjelenhet konzerves-, üdítősdobozokban, illetve készülhet belőlük bicikli vagy napszemüveg is. A zacc egy ideig mezőgazdasági komposztként hasznosult újra, de két éve együttműködünk a Pannonhalmi Apátsággal.

– Egy 1026 éves apátságban vagyunk. Önmagában az, hogy ilyen távlatokban gondolkodunk, egy fenntartható szemléletről tanúskodik. Ez sok mindenre kötelez bennünket. Van egy gyönyörű épület- együttesünk, ennek a fűtése, a világítása, a nyílászárók cseréje – az elmúlt évtizedekben mindegyiknél fontos szempont volt a fenntarthatóság. Hangsúlyozom: Pannonhalma nem egy zöldapátság, hanem tanuló apátság, amely keresi azokat a lehetőségeket, ahol helye lehet ennek a kultúraváltásnak – mondta Gérecz Imre OSB, a Pannonhalmi Főapátság alperjele az eseményen, aki arról is beszélt, hogy sokat tesznek a fiatalok szemléletformálásáért.

– Abban látunk fantáziát, hogy olyan komposztot használjunk, amiben kávézacc is van a sok más egyéb hasznos összetevő mellett. Praktikus haszna mellett van üzenete is. Felhívja a figyelmet arra, legyünk kreatívak – szögezte le Gérecz Imre.

– A levendulát ugyanúgy vetésforgóban termesztik, mint a gabonát, de 10–15 évig van egy helyen – osztotta meg velünk a szakmai információkat Bolvári István, a gyógynövénykert vezetője. – Amikor elöregszik, nem hozza azt az olajmennyiséget, amit elvárunk, akkor felszámoljuk és ültetünk újat egy másik parcellában. A régi parcellában a tápanyagot kell pótolni, trágyázni, s pár évre más növényt teszünk bele. Tíz évig veszi ki a tápanyagot a talajból, ennek pótlására nagyon jó ez a keverék: 15 százaléka kávézacc, 25 százalék marhatrágya, a többi tőzeg. A kávézaccban található mikroelemek visszakerülnek a talajba. Nagyon magas a nitrogéntartalma, amit gyorsan fel tud venni a növény zöldtömegnövesztésre. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort és egyéb elemeket is, amiket csak műtrágyával lehetne egyébként kijuttatni a földbe. Ez sokkal természetesebb és hosszabb távú megoldás. A kávézaccnak van gyomelnyomó hatása, ez is hasznos az ültetvényen – szögezte le a szakember, miközben a bemutató résztvevői a dús virágú levendulamezőkben gyönyörködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában