Láb nélkül repesztett a vízben

2022.06.14. 10:57

Tomi Rocky ép versenyzőket hagyott le Szlovákiában - fotók

A láb nélküli győri sportember nyolc óra alatt 15,6 km-t úszott Szlovákiában.

Szeghalmi Balázs

Tomi Rocky különleges teljesítményére a szlovák sajtó is felfigyelt. Az egyik színes napilap egész oldalas riportot közölt a győri paraúszóval.

  • Újabb mérföldkőnek örülhet Patkás Tamás.
  • A győri paraúszó Pozsony közelében huszonnégy órás versenynek vágott neki, ahol minden nehezítő körülmény (akadálymentesítés hiánya, szakadó eső) ellenére közel hét km-rel döntötte meg korábbi egyéni csúcsát.

„Erőfelmérőnek szántuk a megmérettetést az edzőmmel, Rajos Istvánnal. Egynapos úszóversenyen pár hónapja Balatonfűzfőn is részt vettem, akkor valamivel több mint 9 km-t sikerült úsznom. Most 10 km fölé akartam tornázni rekordomat, ám azt nem gondoltam volna, hogy 16 km közelébe jutok” – kezdte a csupaszív győri sportember.

Pedig az előjelek sok jót nem ígértek. Ahogy hazánkban is számtalan fürdő esetében, a Pozsonyhoz közeli tóparton sem oldották meg egyelőre a mozgáskorlátozottak számára oly fontos akadálymentesítést. „Annyira rossz volt a helyzet ebből a szempontból, hogy nem vállaltam az éjszakai versenyzést. Nem akartam megkockáztatni, hogy úszás után, sötétben botorkálás közben földre essek. Amikor a hiányosságokra felhívtam a rendezők figyelmét, korrekten álltak a problémákhoz. Ígéretet tettek arra, hogy a jövő évi versenyig fejlesztéseket végeznek a mozgáskorlátozottak érdekében” – hallottuk Patkás Tomitól.

A Győri Úszó SE sportolója pontban szombat délben csobbant az átlátszóan tiszta vizű tóba. Előbb közel hat, majd négy km-t úszott első nap. „Már a hétvége első napján teljesítettük a célunkat, de a versenyhez közeli nomád körülmények pozitívan hatottak rám. Szakadó eső mellett sátorban aludtunk, ennek ellenére pillanatig sem volt kérdéses, hogy vasárnap újra felveszem a harcot a méterekkel és a másodpercekkel. Így végül újabb közel 6 km-t tettem hozzá az előző napi eredményemhez. Nyolc óra alatt 15,6 km-t teljesítettem, ami nem csupán egyéni rekord, hat ép úszótársamat is magam mögé utasítottam a 13 fős egyéni mezőnyben” – mondta Patkás Tomi.

„Tomi technikában és erőnlétben rengeteget fejlődött az elmúlt fél évben. A tél eleji felkészülés során azt a célt tűztük ki, hogy a sebessége legalább 2-2,2 km/órára gyorsuljon nyílt vízben, s ezt a tempót kilométereken át képes legyen tartani. Egyelőre jó úton haladunk, s azon dolgozunk, hogy nyár végére még jobb formába lendüljön” – mondta Rajos István, a Győri Úszó SE edzője.Tomi Rockyt élete egyik legkeményebb kihívása Kaliforniában, a Csendes-óceán partján várja augusztus utolsó napjaiban.

A kemény edzések mellett a győri paraúszó tizenegyedik hete diétázik, eddig 12 kilót „dobott” le magáról. Fotó: Martin Krizan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában