Hirdetés

2022.06.29. 07:48

Ne várjuk meg szemünk romlásának első jeleit!

40-es éveink közepén sokan szembesülünk azzal a ténnyel, hogy már nem látunk olyan jól, mint korábban. Optimális esetben a szem egészségéhez szükséges természetes anyagokhoz, mint az antioxidáns vitaminok, nyomelemek, lutein , omega-3 zsírsavak, az étkezéssel kellene hozzájutnunk, de mennyiségük gyakran még a napi szükségletet sem fedezi és akkor még nem is említettük a szemet érő káros hatásokat, mint az erős napfény, mesterséges fények, számítógépek sugárzása, villogó fények (hirdetések, televízió), a szél, a szennyezett levegő.
A fekete-áfonya és a belőle készült étrend-kiegészítők fogyasztásával támogathatjuk szemünk védelmét. 

A fekete-áfonya antioxidánsokban gazdag. Antociánjai jótékonyan hatnak a bőr, a kötőszövetek, a szem egészségére, azáltal, hogy serkentik a kollagénszintézist. A kapilláris erek vérellátása javul, megőrizve a szemfenék érhálózatának épségét.

A benne található flavonoidoknak köszönhetően erősíti és növeli az érfalak rugalmasságát (főként a hajszálerekét), csökkenti a vérlemezkék összetapadását, és javítja a mikrokeringést. Fontos funkciója a lutein felszívódásának, a szembe történő beépülésének segítése, fokozása. A kutatások során az is bebizonyosodott, hogy az erdei növény zöld- és szürkehályog, valamint a cukorbetegség következtében kialakult retinakárosodás esetében is hatásos lehet.

Szemvédő vitaminok

Az A-vitamin képes megelőzni a farkasvakságot (szürkületi vakság), valamint a makula-degenerációt. 
Kitűnő A-vitamin forrás a sárgarépa, a narancs és a kelkáposzta, a húsfélék közül a marhamáj, csirkemáj, csukamáj.

A C-vitamin immunerősítő tulajdonságát sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy a makula-degeneráció kialakulása ellen is védelmet nyújthat. Kutatások igazolják, hogy a megfelelő mennyiségű C-vitaminnal ellátott szervezet kevésbé van kitéve a szürkehályog rizikójának.
C-vitamin források: paprikafélék, trópusi gyümölcsök, bogyósok, citrusfélék, brokkoli, kelkáposzta.

Az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan szintén kulcsfontosságú antioxidáns a szem védelmében. Jelentősége van a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében.

E-vitamin források: napraforgó mag, hámozatlan szárított mandula, hámozatlan szárított mogyoró, földimogyoró.

Nyomelemek a szem védelmében

szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt. Összetett antioxidáns hatásának köszönhetően megelőző szerepe lehet a szabad gyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal így a szürkehályog, a sárgafolt-elfajulással szemben, de az öregedési folyamatokat is lassíthatja. Magyarországon általánosan túl alacsony a szelén mennyisége a fogyasztott élelmiszerekben. Pótlása megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával ajánlott.

A cink nélkülözhetetlen a retinol (A vitamin) retinállá történő átalakulásának folyamatai során, mely a retina látópigmenseinek képződéséhez szükséges.

Az amerikai National Eye Institute által indított AREDS tanulmány (Age-Related Eye Disease Studdy/ korosodással járó szembetegségek tanulmánya) eredményei szerint a makula-degeneráció bizonyos stádiumainak progressziója nagy dózisú vitamin (A,- C- és E-vitamin) és nyomelem (cink) szupplementációval akár 28 %-kal is csökkenthető.
(Arch Ophthalmol., 200, v119: 1417-1436).

Az omega-3 zsírsavak a szem mindennapi táplálékai

Az EPA és a DHA létfontosságú omega-3 zsírsavak, tápanyagok az agy és a szem retinájának szöveti építőkövei. Segítik az idegi transzmitterek, például az agy- és szemműködés szempontjából fontos foszfatidilszerin képződésében.

A Bilutin-Omega magas antioxidáns, vitamin, nyomelem és omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően biztosítja a szem védelmét, mint „belső napszemüveg”. A Bilutinnal végzett kísérletek igazolják, hogy hatékony szemfáradás ellen, számítógép előtt végzett munka során védi a szemet a gyors elfáradástól. (X)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában