Legyünk óvatosak!

2022.06.01. 20:46

Jó, ha tudja: veszélyes lehet a rosszul tárolt üzemanyag

Nem tárolhatunk tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot bárhol és bármennyit.

Forrás: Katasztrófavédelem

Fotó: Pixabay

Az üzemanyag szállítására és tárolásra előírt tűzvédelmi előírásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A tárolható mennyiséget a különböző épülettípusokra megállapított, fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes (benzin), illetve a mérsékelten tűzveszélyes (gázolaj) anyagok tárolására vonatkozó jogszabály határozza meg.

Otthonunkban, például egy társasházi lakásban 10 liter benzin és 30 liter gázolaj tárolható. Családi házban maximum 20 liter benzin és 60 liter gázolaj tárolása megengedett. Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék pinceszinten, padlástérben, tetőtérben, menekülési útvonalon nem tárolható. 

Ha feltétlenül szükségünk van tartalékot képezni otthon, akkor kimondottan üzemanyag tárolására gyártott, jól záródó, műanyag vagy fém kannában tegyük ezt.

Az üzemanyag szállításánál is vannak szabályok, olyan tárolóedényt kell használni, ami a folyadék hatásának ellenáll, a folyadékra gyújtási veszélyt nem jelent és jól, illetve biztosan zárható. Szállítás közben a kannát megfelelően rögzíteni kell. Magánszemélyek esetében 60 literes edényekben maximum 240 liter üzemanyag szállítható, ha az áru kiskereskedelmi csomagolásban (pl. kannában) van, személyes vagy háztartási használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a veszélyesáru normális szállítási feltételek melletti kiszabadulásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket megtette.

Nincs értelme otthon nagyobb mennyiségű üzemanyagot felhalmozni, hiszen tárolása körülményes, balesetveszélyes, néhány hónap alatt jelentősen romlanak a termék tulajdonságai és jellemzői.

Ha otthonunkban a fentieknek megfelelően tárolunk üzemanyagot, azt hőtől, napfénytől is óvjuk! Felhasználását, esetleg átfejtését, tankolást csak szabad téren vagy jól szellőző helyiségben végezzék, elkerülve a nyílt lángot, szikrát (dohányzás, nyílt égésterű tüzelő berendezés).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában