Egészségmegőrzést

2022.06.08. 14:31

Három nap az egészség körül Sopronban

Egészségünk újratöltve címmel szervez háromnapos eseményt a Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat, a TIT. A csütörtöktől szombatig tartó rendezvénysorozaton számos oldalról megközelítve, előadókkal, filmvetítésekkel, gyakorlati foglalkozásokkal járják körül az egészségmegőrzés kérdését.

Tama István

Dalia Dávid sürgősségi szakember az újraélesztés alatti segítségkérés módját demonstrálja az újraélesztő fantom mellett. Fotó: Szalay Károly

A TIT Lenck-átjáróban található székhelyén holnap délután kreatív fotózással, szorongásoldó és légzéstechnikák megismerésével kezdődik a program, és ezen a napon tart élménybeszámolóval egybekötött előadást Illés Adorján, aki kerékpárral négy év alatt megkerülte a földet.

Pénteken úgynevezett BLS-, azaz alapszintű újraélesztés-képzést tart az intézmény.

– Az újraélesztést mindenki meg tudja tanulni, és mindenkinek meg is kellene tanulnia – állítja Dalia Dávid sürgősségi szakember, elsősegély-oktató. Megtudtuk, hogy bár sokan azt gondolják, hogy az újraélesztés elvégzése elsősorban lélekjelenlét kérdése, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki jó oktatáson, sok gyakorlati tartalommal tanulta, annak eszébe sem jutnak a kételyek, hanem elkezdi csinálni.

– Ha ilyen helyzetbe kerülünk, a legelső dolog: bizonyosodjunk meg arról, hogy a helyszín, ahol segíteni szeretnénk, biztonságos számunkra. Ezután következzék valamilyen interakció a személlyel, és ha megbizonyosodtunk arról, hogy segítségre szorul, akkor következik a konkrét segítségkérés, akár a környezettől, akár a mentőszolgálattól. Nem az az első lépés, hogy elkezdjük nyomni valakinek a mellkasát – mondja a szakember.

– Az életmentés egy kicsit misztikus dolog, de az újraélesztés megtanulásában nincsenek óriási nagy dolgok, a legfontosabb az, hogy valaki eljöjjön egy ilyen oktatásra, ahol gyakorolni tudja ezt a tevékenységet, hiszen a gyakorlatorientáltság jelenti a sarokkövét a képzésnek. Ha valaki megtanulja, akkor első ellátóként a legfontosabb szerepet láthatja el az újraélesztési láncban – hangsúlyozta Dalia Dávid.

– Pénteken a képzés mellett Illés Adorján trénerként lesz a vendégünk, aki „tetterő­töltő” foglalkozást tart. Az eseményen azt sajátíthatják el a résztvevők, hogy mi- ként szabaduljanak meg a stressztől, a szorongástól, hogyan építsenek be a min- dennapjaikba egészségmegőrző szokásokat, és hogyan valósítsák meg álmaikat – tudtuk meg Varga-Ley Szilviától, a Soproni TIT ügyvezetőjétől.

Szombaton a Dan Millman önéletrajzi könyve alapján készült, A békés harcos útja című film levetítése szerepel a programban. Ezt követően pedig dr. Buda László orvos, pszichiáter, több nagy sikerű könyv szerzője a lelki nagytakarításról, azaz a belső rendrakás lehetőségeiről tart elő­adást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában