Pályázatot álmodott fiatal tehetségeknek

2022.06.12. 17:53

Győrbe hozza a képregényrajzolókat a 20 éves Mayer Roland

Két képregénye jelent meg és megkapta a Bombicz Barbara által alapított Aranykéz-díjat, amit a legelhivatottabb diáknak adnak. Mayer Roland még csak húszéves, de Győrbe szeretné hozni a fiatal képregényrajzolókat. Ha a lendületén múlik, nem kétséges, hogy sikerül is.

Bella Violetta

A tehetséges, fiatal Mayer Roland Pápai Miklós művész-tanárral együtt találta ki és koordinálja a pályázatot, még a plakátot is maga alkotta. Szép számmal vannak már érdeklődők. Fotó: Huszár Gábor

Roland a szlovákiai Nagyabonyból származik, a győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium 13. évfolyamos diákja. 

– Festő szakra vettek fel, de hamar rájöttem, hogy amikor az ecset hozzáér a papírlaphoz, az nekem olyan érzés, mint amikor körömmel karistolják a táblát. Kilencedikben akkori barátnőmnek köszönhetően vettem meg az első képregényeimet.

Az első saját kockáit egy kudarc hatására rajzolta: határon túliként a tandíja mértéke függ a tanulmányi eredményétől, és miközben a rajztechnikát gyakorolta, rontott matekból. Akkori gondolatait, őrlődését öt különböző személyiség társalgásaként megírta, lerajzolta, digitalizálta és spórolt zsebpénzén nyomdába vitte. – Két nő volt benn, hallottam őket nevetni. Aztán kijöttem a nyomdából, egy haverom is kikapta a kezemből és neki is tetszett. Másnap az iskolában mindenkinek a kezébe adtam, megvártam, amíg végigolvassák. 

A reakciók fényében eldőlt benne, hogy ez lesz az ő útja. A járványidőszak alatt fogadást kötött anyukájával, hogy hasznosabban tudja eltölteni az idejét, mintha elmenne dolgozni. – Mondtam neki, hogy befejezem a képregényemet és többet fogok vele keresni, mint amit eperszedéssel kerestem volna. A fogadás keresetrészét elbuktam, de rengeteget tanultam és a képregény is elkészült. Decemberben a Hungarocomixon meg is jelent, 100–120 példányt adtam el belőle.

A Képtelen Képregény Pályázat 2019-ben bécsi ösztöndíja idején fogalmazódott meg benne. Teljesítette az inktober kihívást pár társával, ami azt jelentette, mindennap megrajzol egy megadott témát, ami a közösségi médiába kerül. Kezdettől tudta, hogy nem elégszik meg egymástól független rajzokkal: a narratíva megerőszakolása árán is képregényt csinál belőle. A másik motivációt pedig az adta, amikor maga is részt vett egy fővárosi képregényversenyen. – Mindössze két kategória volt, hosszú és rövid képregények. Sem életkor, se technikai meghatározás, ami meglehetősen nehézzé teszi a megítélést. Újoncként olyanokkal kellett versenyezni, akik mögött már nyomda és kiadó áll. Úgy éreztem, ez diákként inkább elveszi a kedvet, mint hogy motiválna.

Sok tervezés után kialakult, hogy milyen formátumban tudna fair versenyt hirdetni a hasonszőrű fiataloknak. – Közben elvégeztem egy rendezvényszervezői tanfolyamot és próbarendezvénynek is ezt a pályázatot dolgoztam ki: a meghirdetéstől a zsűrizésen át a lezáró díjazásig és kiállításig. Mivel nagyon szeretem Győrt, nem volt kérdés, hogy szeretnék ennek a városnak visszaadni, ezért ide szervezzük. Pápai Miklóssal pedig az elméletet elkezdtük valóra váltani.

14 éves kortól 25 évesig várják a pályázatra az alkotásokat június 24-ig, digitálisan vagy postán a Képtelen Képregény Pályázat elérhetőségeire. A szakértő zsűrit Szép Eszter képregénykutató, Oravecz Gergő képregényalkotó, Pápai Miklós festőművész, Valentiny Tamás társszervező, képregényalkotó és Roland maga alkotják. A szeptember 9-i eredményhirdetést követően a pályaművekből készülő kiállítást egy hónapig láthatják majd az érdeklődők a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér Kisfaludy Károly Könyvtárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában