Spirituális kommunikáció

2022.05.23. 20:46

Zarándokút a Vatikánba - 2. nap: Szent István védelmében - fotók

A jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend magyar nagyperjelségének tagjai vasárnap reggel zarándokútra indultak a Vatikánba dr. Pellek Sándor orvos-ezredes vezetésével. A zarándoklat célja a spirituális kommunikáció.

Werner Krisztina

„A boldogságot hajszolom egész életemben, de soha el nem érem. Jelentkezzék, kinek más a véleménye." Prokop Péter ars poetikája fejezi ki az élményt, ami a Szent István zarándokházban fogadja a belépőket. A katolikus pap alkotásai díszítik a szobákat, a kápolnát és a közösségi tereket. Prokop Péter festőművész, író negyven évig volt lakója a háznak, ami 1967 óta fogadja a zarándokokat.

A Szent István ház igazgatója másfél éve Terdik Sebestyén, aki a két évig tartó felújítás, majd az egyéves pandémia szünet után felel az üzemeltetésért. Hatvan szobában száz vendéget tudnak kényelmesen elhelyezni, nem kizárólag magyarokat. A kápolna és a négyszáz négyzetméteres mediterrán pihenőkert segíti a lelki megérkezést, a feltöltődést. Három nővér is a ház lakója, akik kedvességükkel elhalmozzák a vendégeket. Fausztina nővér 2019-ben érkezett Rómába, rendházuk felújítása után ők is vendégfogadással fogják szolgálni a zarándokokat.

A Szent István vendégház szolgáltatásai a felújítás után a három csillagot felülről maximálisan teljesítik. Magyar vendégek számára megfizethetetlen a három recepciós munkatárs, akik anyanyelven segítik az eligazodást, a közlekedést.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020-ban megvásárolta az épületet, a Szent István alapítvány üzemelteti a szállást. Terdik Sebestyén 2000 óta él Rómában, korábban a Római Magyar Akadémiának volt a kulturális referense. Üzleti alapon működik a zarándokház, a zarándokok tíz százalék kedvezményt kapnak az árból. Szezonálisan 80 Euro egy kétágyas szoba listaáron. Főszezonban 60-70 százalékos a szállás telítettsége.

A ház történelméről beszélgetve megtisztelő győri szálat tudtam meg. A Szent István Alapítvány létrejöttét az a Zágon József kezdeményezte, aki a Győri Egyházmegye kanonokjaként három évtizeden át rejtegette az egyházmegye 46 felbecsülhetetlen értékű kincsét. Jelen volt Apor Vilmos püspök mártírhalálánál, és ő közvetített Mindszenty József bíboros és a pápa között.

Az olaszországi és magyar katolikus misszió központjából szerda reggel magyar misére indulunk a Vatikánba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában