Kenutúra

2022.05.21. 20:03

Szigetközi Aktív Családi Nap Kisbodakon - fotók

Termelői vásár és sok-sok túra színesítette a napot.

kisalfold.hu

Bár a hajnali esős idő sokakat megijeszthetett, csodás napos idő várta végül múlt szombaton a I. Szigetközi Aktív Családi Majális látogatóit Kisbodakon a Magyar Natúrpark Szövetség, a Szigetköz Natúrpark és az Aktív Magyarország szervezésében. 

A szervezők célja, hogy megismertessék a Szigetközben rejlő aktív kikapcsolódás lehetőségeit a turistákkal és a helyi lakosokkal egyaránt. Ehhez a legszínesebb programokkal készültek, melyek az aktív családi kikapcsolódáshoz járultak hozzá.

A programot Nagy István agrár- miniszter, a térség országgyű- lési képviselője nyitotta meg, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy mindenki megismerhesse azt a csodát, melyet Szigetköz kínál az ide látogatóknak. Hozzátette: „Teremtett világunk minőségének megőrzése mindannyiunk feladata. Nincs fontosabb cél annál, mint hogy megőrizzük e táj szépségét.”

Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási összefogás eredménye a rendezvény, hiszen számos cég, szervezet és szigetközi település csatlakozott az I. Szigetközi Aktív Családi Majális megszervezéséhez. Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója a Szigetköz Natúrpark szépségét hangsúlyozta, illetve annak fontosságát, hogy a natúrparkokban rejlő kincseket minél többen megismerjék. Éppen ezért szerveznek aktív családi napokat országszerte.

A rendezvényen termelői vásár keretében szerezhettünk be különféle finomságokat, vásárolhattunk kézműves termékeket. Zenés produkciók mellett játszóház szórakoztatott. Egy nyolcszáz literes üstben szürkemarha-gulyás főtt, amit együtt fogyaszthattak el a jelenlevők a vízi kultúrház mellett. Közben a boglyakemencéknél is sokan szorgoskodtak. Mint megtudtuk, csak a nagyobb rendezvények, főként a falunapok alkalmából használják a nemrég felújított látványosságot. A kemencéket három nappal korábban fűtötték ki, hogy most illatos kenyérlángosok süljenek benne helyi összefogással, hiszen a munkából az asszonyok és a férfiak is kivehették részüket.

A látogatókat több sportolási lehetőség is fogadta. A bemelegítő után falutekergő családi kocogáshoz lehetett csatlakozni, illetve többféle vezetett túra közül lehetett választani, amit kerékpárral, e-bike-kal vagy éppen kenuval tehettünk meg. Az utóbbiba kapcsolódott be Füredy Katalin és Tóta Károly Mosonmagyaróvárról, akik elmondták, szívesen vízi sportolnak, legyen az SUP vagy wake- board, kenuzni viszont kevésbé szoktak. A szombati élményt követően, amikor sok madárral is találkozhattak, azonban mindenképpen visszatérnek Szigetközbe, hogy újra vízre szállhassanak. A ROAD Greiner Bio-One Hungary KSE sportolói is kilátogattak a rendezvényre. Dallos Kornél edző szerint egy kirándulás során fedezték fel korábban az épített kisbodaki Mountain Bike-pályát, amelyet most nemcsak bemutatkozásra, hanem edzésre is használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában