Nézz az ég felé!

2022.05.01. 14:55

Repülőnap Fertőszentmiklóson - fotókon mutatjuk a gépeket

Nagyszabású légiparádét és családi napot tartottak vasárnap a fertőszentmiklósi repülőtéren. Megjelent például az égbolton egy sugárhajtású katonai kiképzőgép, valamint délutánra várnak egy Boeing 737-es utasszállítót is. Összesen 25 bemutatógéppel, plusz a helyi repülőkkel ismerkedhettek a vendégek.

Repülőnap Fertőszentmiklóson

Vasárnap kora délelőtt még záporokra lehetett számítani Fertőszentmiklós térségében, de aztán kitisztult az idő és egyre több lett a napsütés. A Skyview Airshow minden eddiginél látványosabb műsorral és változatos fellépőkkel ejtette ámulatba a programra kilátogató több ezer vendéget. Itt volt például Magyarország egyetlen polgári lajstromban lévő sugárhajtású katonai kiképzőgépe, egy L-29-es Delfin, amit Szakács Gábor pilóta vezetett. Az 51 éves veterán vadászgépnek a délelőtti bemutatón egy utasa is volt, Fejes István születésnapi ajándékként kapta a repülési lehetőséget barátnőjétől. Azt mondta, felejthetetlen az élmény, de hogy mindez mennyibe került, azt nem árulták el.

A programon a helyi gépek mellett 25 bemutató repülőt csodálhattak meg a résztvevők. - A Delfin mellett megmutatjuk az egyetlen magyar lajstromban lévő hidroplánt, valamint délután érkezik a Smartwings légitársaság Boeing 737-es utasszállítója. Ez a hatalmas gép a repülőtér adottságai miatt nálunk nem tud leszállni, hatvan méter magasságban tart bemutató repülést, ami nagyon impozáns látvány. Itt van egy AN-2-es, három Jak 52-es kiképzőgép és vadászgépek - emelt ki néhány érdekességet a látnivalók közül Fettik Krisztián, a  Skyview Aviation Kft. ügyvezetője, a repülőnap egyik főszervezője.

A rendezvényen ott volt a hazai repülős társadalom színe, java, igazán különleges légijárművek légi- és földi bemutatóival, illetve külföldi attrakciókkal találkozhattak a résztvevők. A repülős emlékeket mentő Aeropark repülőmúzeum standjánál például ki lehetett próbálni a szimulátort, látható volt egy korabeli felvezető kocsi, rendőrségi autó és egy repülőgépeket vontató autó is.

Az élményszerzésen túl sétarepülésen is részt lehetett venni standard kisgépekkel, helikopterekkel és girokopterekkel, aminek az ára 13-20 ezer forint volt személyenként. Hajnal Zoltán és tágabb családja Pannonhalmáról és Levélről érkezett a repülőnapra, elsősorban azért, hogy a gyermekeknek élményt szerezzenek, de maguk is imádják a látványos légi bemutatókat.

A repülőtérről - A Meidl Airport Fertőszentmiklós egy 1997-ben megnyílt nemzetközi, kisgépes repülőtér. Területe hatvan hektár, kifutópályája 985 méter hosszú aszfalt, valamint van egy 1000 méteres füves pálya is, amit gurulóútnak használnak. Alapvetően a légcsavaros gépek fogadására alkalmas, a hangárokban hozzávetőlegesen ötven repülőgépet tárolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában