2022.05.07. 07:44
Különleges kistermelői portékákat zsűriztek Nyúlon
Először kóstolt a zsűri - 114 termék érkezett a Magyar Ízek Versenyére.
A zsűriben az első körös kóstolásnál képviseltette magát: Bokkon Viktória, Gourmet Baba alapítója, Hegyi Tamás, Kálnoki Levendulás tulajdonosa, Nagyné Izsák Veronika és Nagy Gábor a Gabko Chili tulajdonosai, Hegedűs Tamás a Burning Angel Chilitől, Bóka Ödön csilifanatikus, Varga Gábor, Burning Angel Chili tulajdonosa, és Buzásné Kata Nyúli Tüzes Chili tulajdonosa és a verseny egyik főszervezője.
Forrás: Kisalföld
Fotó: Rákóczy Ádám
Izgatottan ült asztalhoz pénteken a Magyar Ízek Versenyének zsűrije, a nyúli sportpálya büféjében. Idén is vakteszt alapján kóstolják végig szakemberek és laikusok az ország minden tájáról beérkezett kistermelői portékákat. 114 kódolt terméket, öt kategóriában pontoznak: íz, illat, szín, állag és összhatás alapján. Így gyűjthető össze maximum 100 pont. Van aki a különlegeset, az újdonságot keresi, azonban olyan bíráló is akadt, aki az ízes vagy a gyermekbarát terméket részesítette előnyben.
Sajtok, fürjtojás, tisztított vaj, lekvárok, szörpök, tökmagolajak, zöldségkrémek, tészták, savanyúságok, csiliszószok és még fűszerezett sárgabarackmag is került az idei Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében meghirdetett Magyar Ízek Versenyének kínálatába.
- Az országból és határon túlról is számos kistermelő jelentkezett, egyre több új tagot látunk köreinkbe - számolt be Buzásné Kata, a verseny egyik főszervezője.
Külön szervezték a csiliszószokhoz a zsűrit, a mézekhez, a lekvárokhoz, sajtokhoz a kóstolókat. Lesznek átfedések, de az igazi értékeket a speciális szakértők fogják megmutatni. A zsűri elnöke ezúttal Rauf Sven Tamás – Gasztrokibic -, aki a Rauf cukrászda tulajdonosa, gasztroblogger és egy most induló Közéleti Éttermiség sorozat egyik műsorvezetője. Rengeteg helyen kóstol cégeknek és versenyeken, ezért is esett rá a választásuk. A zsűriben helyet kapott többek között még a győri Krúdy Gyula vendéglátóipari technikum tanára, Bochkorék és a Kisalföld szerkesztősége is.
Magyar Ízek Versenye - Az első zsűrizés
Nyúlon tíz zsűritag ült asztalhoz, a főszerep a csiliké volt, amihez rangos szakértőket hívtak. Nagy Gábor, a Gabko Chili tulajdonosa a kóstolás előtt lapunknak elmondta, hogy arra számít lesznek kiemelkedően jó termékek.
- Kívácsian várom, milyen lesz a felhozatal. A jó összhatást keresem, hogy mennyire tudom elképzelni a szószt egy adott étellel, vagy mibe tudnám használni. De az is izgalmas lehet, ha el kell gondolkodnom, vajon "mire gondolt a költő." A lényeg, hogy megfogjon. Egyedi ízt akarok érezni. Az nem jó, ha a 28 ugyanolyan csiliszószt kell kóstolom. Csak az eltérővel lehet kiemelkedni - fogalmazott a csili világbajnok, aki feleségével, Verával végigkóstolt és zsűrizett mindent.
- A csiliknél fontos, hogy ne csak csípjen, és indítsa el a gondolatomat, hogy mihez is enném, mihez passzolna. De közben tartsa meg a paprikás jellegzetességét. Jöjjön ki a kóstolásnál a termékből, hogy a termelő törődik is azzal amit csinál és nem csak a szomszédok dicsérő szavai miatt küldte be a kreálmányát - fejtette ki Varga Gábor, aki a szlovákiai Burning Angel Chili tulajdonosa és szintén világbajnok.
- Inkább arra fogok fókuszálni, hogy mi az amit a gyermekeimnek is oda tudok adni. Szülők szemével leszek kritikus, akik fontosnak tartják, hogy természetes alapanyagokból készítsenek ételeket a család asztalára - mondta Bokkon Viktória, a Gourmet Baba alapítója.
A következő hetekben a többi zsűritag is részt vesz a vakteszten, köztük szerkesztőségünk tagjai is. A megmérettetés végén a legjobbnak ítélt és a legtöbb pontot kapott termékek arany, ezüst és bronz minősítést kapnak. Az eredményhirdetés június 4-én lesz online, a díjátadót pedig Máriakálnokon, a Levendulafesztiválon szervezik meg.