Ízes élmények

2022.05.07. 07:44

Különleges kistermelői portékákat zsűriztek Nyúlon

Először kóstolt a zsűri - 114 termék érkezett a Magyar Ízek Versenyére.

Simon Roberta

A zsűriben az első körös kóstolásnál képviseltette magát: Bokkon Viktória, Gourmet Baba alapítója, Hegyi Tamás, Kálnoki Levendulás tulajdonosa, Nagyné Izsák Veronika és Nagy Gábor a Gabko Chili tulajdonosai, Hegedűs Tamás a Burning Angel Chilitől, Bóka Ödön csilifanatikus, Varga Gábor, Burning Angel Chili tulajdonosa, és Buzásné Kata Nyúli Tüzes Chili tulajdonosa és a verseny egyik főszervezője.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Rákóczy Ádám

Izgatottan ült asztalhoz pénteken a Magyar Ízek Versenyének zsűrije, a nyúli sportpálya büféjében. Idén is vakteszt alapján kóstolják végig szakemberek és laikusok az ország minden tájáról beérkezett kistermelői portékákat. 114 kódolt terméket, öt kategóriában pontoznak: íz, illat, szín, állag és összhatás alapján. Így gyűjthető össze maximum 100 pont. Van aki a különlegeset, az újdonságot keresi, azonban olyan bíráló is akadt, aki az ízes vagy a gyermekbarát terméket részesítette előnyben.

Első kóstolás - Az ízt, illatot, színt, állagot és az összhatást pontozta a zsűri. 
Forrás: Rákóczy Ádám / Kisalföld

Sajtok, fürjtojás, tisztított vaj, lekvárok, szörpök, tökmagolajak, zöldségkrémek, tészták, savanyúságok, csiliszószok és még fűszerezett sárgabarackmag is került az idei Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében meghirdetett Magyar Ízek Versenyének kínálatába. 

- Az országból és határon túlról is számos kistermelő jelentkezett, egyre több új tagot látunk köreinkbe - számolt be Buzásné Kata, a verseny egyik főszervezője.

Külön szervezték a csiliszószokhoz a zsűrit, a mézekhez, a lekvárokhoz, sajtokhoz a kóstolókat. Lesznek átfedések, de az igazi értékeket a speciális szakértők fogják megmutatni. A zsűri elnöke ezúttal Rauf Sven Tamás – Gasztrokibic -, aki a Rauf cukrászda tulajdonosa, gasztroblogger és egy most induló Közéleti Éttermiség sorozat egyik műsorvezetője. Rengeteg helyen kóstol cégeknek és versenyeken, ezért is esett rá a választásuk. A zsűriben helyet kapott többek között még a győri Krúdy Gyula vendéglátóipari technikum tanára, Bochkorék és a Kisalföld szerkesztősége is.

Nyúlon tíz zsűritag ült asztalhoz, a főszerep a csiliké volt, amihez rangos szakértőket hívtak. Nagy Gábor, a Gabko Chili tulajdonosa a kóstolás előtt lapunknak elmondta, hogy arra számít lesznek kiemelkedően jó termékek. 

- Kívácsian várom, milyen lesz a felhozatal. A jó összhatást keresem, hogy mennyire tudom elképzelni a szószt egy adott étellel, vagy mibe tudnám használni. De az is izgalmas lehet, ha el kell gondolkodnom, vajon "mire gondolt a költő." A lényeg, hogy  megfogjon. Egyedi ízt akarok érezni. Az nem jó, ha a 28 ugyanolyan csiliszószt kell kóstolom. Csak az eltérővel lehet kiemelkedni - fogalmazott a csili világbajnok, aki feleségével, Verával végigkóstolt és zsűrizett mindent.

- A csiliknél fontos, hogy ne csak csípjen, és indítsa el a gondolatomat, hogy mihez is enném, mihez passzolna. De közben tartsa meg a paprikás jellegzetességét. Jöjjön ki a kóstolásnál a termékből, hogy a termelő törődik is azzal amit csinál és nem csak a szomszédok dicsérő szavai miatt küldte be a kreálmányát - fejtette ki Varga Gábor, aki a szlovákiai Burning Angel Chili tulajdonosa és szintén világbajnok.

- Inkább arra fogok fókuszálni, hogy mi az amit a gyermekeimnek is oda tudok adni. Szülők szemével leszek kritikus, akik fontosnak tartják, hogy természetes alapanyagokból készítsenek ételeket a család asztalára - mondta Bokkon Viktória, a Gourmet Baba alapítója.

A következő hetekben a többi zsűritag is részt vesz a vakteszten, köztük szerkesztőségünk tagjai is. A megmérettetés végén a legjobbnak ítélt és a legtöbb pontot kapott termékek arany, ezüst és bronz minősítést kapnak. Az eredményhirdetés június 4-én lesz online, a díjátadót pedig Máriakálnokon, a Levendulafesztiválon szervezik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában