Kutyák keresik a gazdájukat

2022.05.19. 06:56

Kilátástalan helyzetbe kerültek a soproni egyesület állatvédői

Nehéz helyzetbe került a soproni Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület: hónapok óta nincsenek jelentkezők a védencekre, telt ház alakult ki az ideiglenes befogadóknál, így bizonytalan ideig nem tudnak több kutyát fogadni.

Papp Fanni

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület védencei igazi családra vágynak. A felvételen: Tölli-Molnár Beáta. Fotó: M. D.

– Olyan kilátástalannak tűnik minden! Ilyen még sosem volt a tíz év alatt, amióta állatmentéssel foglalkozom, hogy tele vagyunk kis testű, szobatiszta kutyákkal. Van kölyök is, amit egyébként mindig keresnek az emberek, hiszen könnyebb lakásban tartani. Jelenleg ott tartunk, hogy nincs jelentkező a védenceinkre, viszont naponta 2–3 megkeresés érkezik, hogy leadnák a háziállatukat – vázolta az egyesület helyzetét Tölli-Molnár Beáta. 

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületnél jelenleg 13 védenc vár örökbefogadásra, akik a találkozásig sem jutnak el egy lehetséges gazdival. – A hetekben összesen tizenöt eb volt nálam. Egyet át kellett adnom egy másik szervezetnek, mert olyan rossz körülmények közül érkezett, hogy rettegettmindentől, ennyi kutya mellett pedig nem tudtam volna emberhez szoktatni. Közben kis időre visszakerült hozzánk a Negro nevű kutyánk is a panzióból, ahol családra várva lakik. Viszont a héten visszaköltözött már, ami nekünk nagyobb költséget jelent, de ott tudnak a speciális igényeivel foglalkozni. Jelentkeztek az örökbefogadásukra néhányan, de úgy tűnik, nem gondolták komolyan, ami elkeserített – mondta el Beáta. Hozzátette: az elmúlt hónapokban csupán egy kutyát sikerült örökbe adniuk. 

Az állatvédő a kritikus helyzet kialakulásának okát csak feltételezni tudja: rossz helyzetet teremtett a koronavírus-járvány, és a mostani áremelkedések is közrejátszhatnak. – Bizonytalanok az emberek, ami miatt csökkenhetett az állattartási kedv. Problémát jelent még az is, hogy a járvány első hullámában hirtelen mindenki kutyát akart tartani, mi akkor szigorítottunk az örökbeadási feltételeken. Viszont más egyesületnél látjuk ennek a következményét, ahová sok állat visszakerült – tette hozzá. Beáta aggódva tekint a közeljövőre, ugyanis hamarosan jön a „kiskutyaszezon” is, amikor sorra érkeznek majd a megkeresések a váratlan vemhességek miatt. 

Ugyan az egyesületnek vannak állandó támogatóik, akik segítségével tudják finanszírozni az orvosi költségeket, azonban új támogatók nem érkeznek, hiába vesznek részt egyre több rendezvényen. Iskolában és óvodában is tartanak bemutatókat, ahová viszik a védenceket is, és számos civil kezdeményezés révén kaptak már segítséget. – Az állatorvosra és a panzióra sok pénz megy el, de ezekkel meg tudunk birkózni, viszont a legnagyobb szükség a gazdákra lenne. A kutyákkal folyamatosan foglalkozunk, fejlesztjük őket, de most már ott tartanak, hogy családban tudnának a legtöbbet fejlődni. Természetesen megkapnák a háttérsegítséget a leendő családok, a trénerek is tovább dolgoznának velük, de az állatoknak szükségük lenne az egyéni időre – mondta Tölli-Molnár Beáta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában