Kiállítás

2022.05.12. 21:51

Kézzel varrt macitól a festményig

Kiss Rita mezőgazdasággal foglalkozik családi vállalkozásban, de már gyerekkorában vonzódott a képzőművészethez, először hímzett és mézeskalácsból készített különböző tárgyakat. Később jött a szobrászat és a festészet szeretete. A hobbiból művészet lett, amire a legjobb bizonyíték első önálló kiállítása.

Kovács Viktor

Kiss Rita első önálló kiállításán a kézzel készített szobrok mellett az olajfestmények is nagy hangsúlyt kaptak. Fotók: Kovács Viktor

Van egy másik valóság – a tükörkép, amit a világ mutat benned, ha művész vagy. S egy idő múlva, ha sejted mesterségedet, már csak ez a másik valóság érdekel – idézte megnyitóbeszédében Márai Sándor szavait Staár Katalin a Fehér Ló Közösségi Házban.

Számos technikát kipróbált

Kiss Rita 2015 óta szobrászkodik, egy évvel később pedig festeni is elkezdett. Ma pedig már a képzőművészet számos technikáját alkalmazza a munkája során, egyedi, kézzel varrt mackók, papírból, drótból készült szobrok, gipsz- és agyagalkotások és olajfestmények dicsérik a keze munkáját. – Autodidakta módon tanultam a szobrászkodást. Bár nem vagyok egy nagy internetszakértő, sok mindent a világhálóról lestem el, és szinte mindent magamtól tanultam meg. A célom az, hogy minél élethűbben tudjak ábrázolni egy figurát, legyen az egy mese vagy éppen egy film szereplője – osztotta meg lapunkkal Kiss Rita.

A képzelet szab határt

A szobrászat egy falunap alkalmából köszöntött be a Rajkán élő művésznő életébe, amikor Bősi Éva festő és paverpol-szobrászművész kőből készült munkáival találkozott. A kő azonban csak a kezdet volt, hiszen a holland paverpolszobrászatnak és -dekorációnak csak a képzelet és a kreativitás szab határt.

– A mai napig dolgozom kővel, de a papír és a drót is egyre hangsúlyosabb, az arcokat pedig gyurmából vagy gipszből készítem. Az a legfontosabb, hogy minél élethűbb legyen az adott ábrázat – mesélte az alkotó.

Foglalkozásokat is tart

Rita 2017 óta tagja a Batsányi-Cserhát Művész Körnek, ahol számos díjban részesült. 2018-ban megkapta a Győr-Moson-Sopron Megye Kulturális Referense címet, 2020-ban a Római Sas Rend kulturális lovagja lett, valamint tagja a Magyar Bababarátok Egyesületének. Évek óta tart egyéni és csoportos kézműves-foglalkozásokat felnőtteknek és gyerekeknek. Munkái a Hansági Múzeumban, a győri Zichy-palotában, Budapesten a Duna Palotában, a Vajdahunyad várában, a Szent István-bazilikában és a Gödöllői Királyi Kastélyban láthatók.

– Szeretek gyerekekkel foglalkozni és tartalmas időtöltést kínálni nekik. Nem utolsósorban a kézműves-foglalkozások kontrasztot is jelentenek a mai digitális valósággal szemben. A mostani kiállításnak pedig külön örülök, és köszönöm szépen a kedves megnyitót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában