Ötvenhat tételből

2022.05.31. 12:01

Kékfrankos és zenit lett Hegykő bora

Hegykőn idén is megrendezték a hagyományos, Szent Orbán-napi Borválasztást, hogy kiderüljön, melyik viselheti egy évig a Hegykő Község Bora kitüntető címet.

Tama István

A verseny szakmai zsűrijének rekordmennyiségű benevezett bort kellett elbírálnia. Fotó: Csigó Gergely

A Hegykő Község Bora 2022 kitüntető címet és az ezzel járó címkét egy esztendőn át a Vincellér Borbirtok 2021-es Soproni Zenitje, valamint Horváth Imre 2017-es Kékfrankosa viselheti. A benevezett rekordmennyiségű, összesen ötvenhat tételt szigorú szakmai zsűri pontozta.

Szent Orbán a szőlőhegyi védőszentek közé tartozik, a szőlőművelők, a vincellérek, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje, így május 25-i ünnepe jeles nap a borászok kalendáriumában. Sok időjárási megfigyelés, néphagyomány kapcsolódik a naphoz, például, hogy savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, és édes, ha tiszta az idő, vagy ha ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, napos, kellemes őszünk lesz. 
Hegykőn a borválasztást 2004-ben rendezték meg először, az idei már a 19. verseny. Ebben az esztendőben először nem volt fajtamegkötés a vörös kategóriában sem, így bármilyen, a Soproni borvidékről forgalomba hozható, 0,75 literes palackos borral nevezni lehetett. 

Bármilyen, a Soproni borvidékről származó palackos borral nevezni lehetett. Fotó: Jakab Zsolt

Az idei Szent Orbán-napi Borválasztásnak a Tornácos új szállodaépülete adott helyet. A verseny szakszerű lebonyolítását Lukács Szabolcs országos sommelier-bajnok, a Tastevino vinotéka tulajdonosa biztosította. A benevezett rekord-mennyiségű, összesen ötvenhat tételt a Molnár Tibor, Faragó Dorottya, Károlyi Gyula és Tölt József alkotta szakmai zsűri pontozta. 

A húszfős társadalmi zsűri elé két-két fehér- és rozé, valamint három vörösbor került. A Hegykő Község Bora 2022 címet és az ezzel járó címkét egy esztendőn át a Vincellér Borbirtok 2021-es Soproni Zenitje, valamint Horváth Imre 2017-es Kékfrankosa viselheti. 

A megválasztott borok a hegykői éttermekben és élelmiszerüzletekben is kaphatók lesznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában