A győzelemre hajt a csapat

2022.05.18. 14:47

Járási verseny lesz a hétvégén – Generációk önkénteskednek a tűzoltásban Győrújbaráton

Hetek óta gyakorlatoznak a győrújbaráti önkéntes tűzoltók, a hétvégi járási versenyre készülnek. A tűzoltószertár polcai, vitrinjei már roskadoznak a kupák alatt, de reményeik szerint újabbakkal bővíthetik a gyűjteményt.

Barki Andrea

Szabadidőt nem sajnálva hetek óta gyakorolnak a versenyre a győrújbarátiak. Fotó: Csapó Balázs

Forrás: kisalfold.hu

Ha tűz van, ha víz van, ha elveszik valaki, ha karácsonyfát vagy májusfát kell állítani, ha romos épületet kell felújítani, az önkéntes tűzoltók ott vannak. Egyesületük az egyik legnagyobb civil szerveződés a faluban, 1889 óta, több mint százharminc éve létezik. Kiss Antal közel negyven évig irányította az egyesületet. Tőle vette át a stafétabotot Németh Károly, a jelenlegi parancsnok, aki tízéves kora óta vesz részt az egyesület munkájában és 2015 óta a vezetője. 

Több mint százan versenyeznek 

Hagyományőrzőként kezdték a munkát, először csak versenyekre jártak, aztán beszereztek egy kisbuszt, így már káresethez is vonulhattak. Ma már az egyesület rendelkezik tűzoltáshoz megfelelő tűzoltóautóval, ami oltóanyag-szállításra is képes. 
Az utóbbi években egyre többet tudtak fejleszteni, köszönhetően a pályázatoknak, támogatásoknak. 
A legmagasabb, I. kategóriájú együttműködési megállapodással rendelkeznek a katasztrófavédelmi igazgatósággal. 

Tizenkét csapatuk lesz 

A járási verseny két részből áll, amelyben a hétfős csapatok összehangolt munkájára van szükség. Az egyikben egy kismotorfecskendőt kell szerelni és tíz liter vizet minél gyorsabban a célba juttatni, a másikban pedig akadálypályát kell leküzdeni váltófutásban. Az egyesület tizenkét csapattal, száznyolc fővel áll rajthoz. 

Apáról fiúra 

– Minek köszönhető, hogy ilyen nagy létszámmal tudnak versenyezni? – kérdeztük Németh Károlyt. 
– Az egyesület huszonöt tagja tud vonulni káreseményhez értesítés esetén. Az ifjúsági csapat tagjai tizennyolc éves korukban elmehetnek egy negyvenórás képzésre. Ez az egyik alapfeltétele annak, hogy ők is vonulhassanak, így hamarosan velük bővül a behívható állomány. A juniorcsapatban vannak négy-öt évesek is. Itt apáról fiúra száll a tűzoltás szeretete. Elmesélik otthon vagy a barátaiknak, hogy beálltak a csapatba, így másoknak is kedvet csinálnak hozzá. A szenior kategóriában harmincöt év felettiek vannak. Az egyik csapat tagjai tízéves koruk óta, azaz huszonöt éve vannak együtt változatlan felállásban. Sok mindent megtanulnak itt a fiatalok, de csapatépítés nélkül nem lenne ennyi aktív tagunk. Kellenek rendezvények, kell hogy összejárjunk a szertárban ahhoz, hogy együtt maradjanak a csapatok és a barátságok a civil életben is folytatódjanak – osztotta meg a titkot Németh Károly. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában