Egy csónakban eveznek

2022.05.05. 15:56

Igazi Matula-élmény - a kenutúrán feltárulnak a tó belső csodái

A Fertő-táj nyújtotta lehetőségek egyik legszínvonalasabb és legélménydúsabb programja egy kenutúra a tó nádasában. A Fertő–Hanság Nemzeti Park több évtizede mutatja be és hozza közel a résztvevőkhöz a látogatható terület különleges élővilágát.

Tama István

Fotó: Máthé Daniella

– A végeláthatatlan nádrengetegben tett kenutúra során feltárulnak a tó belső csodái, az öblök, a felröppenő kócsagok, a násztáncukat járó vöcskök, hallani a nád zúgását vagy éppen a bölömbika búgását – fest Fekete István tollára is illő képet Fersch Attila arról, hogy milyen pazar élményekben lehet része annak, aki részt vesz a programon. Ha már a híres írónál tartunk: a nemzeti park általános igazgatóhelyettese előszeretettel használja a „Matula-élmény” kifejezést is, hiszen a vadregényes tájon, a kenuban evezve fizikailag is meg kell dolgozni a zavartalan természet látványáért.

A túra a közelmúltban átadott Csárda Természetvédelmi Látogatóközpontból indul, és végighalad a Csárdakapui-csatorna és a Kládler-tó közötti részen, a mintegy hét kilométer széles nádövben bolyongva. A három-négy üléses kenukban mindenkinek eveznie kell, hogy legyűrhető legyen a körtúrák minimum hat, de van, hogy tíz kilométeres távja is, ezért elsősorban 12 év felett ajánlják a részvételt.

– Mivel a tóban nincs sodrás, ezért ideális helyszín a kenuzással először próbálkozók számára is. A teljesen biztonságos körülmények elérése érdekében mindenki mentőmellényt visel. A program még a szárazföldön oktatással kezdődik, hogy mire kell odafigyelni a túra során – hangsúlyozta Fersch Attila. Az útvonal olyan madármegfigyelő pontokat is érint, amelyek csak így, kenuval érhetők el. Az egyik egy korábbi határőrtorony, a másik pedig egy most, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által kialakított rejtett madárles.

A túra az erdei iskolás program része, emellett csoportoknak és egyéni látogatóknak is elérhető. Jelentkezni a nemzeti park honlapján lehet, és az itt olvasható elérhetőségeken kapható további információ. Családoknak, baráti társaságoknak és céges csapat­építésre is javasolják, hiszen a fizikai erőfeszítés közben szerzett közös természetélmény képes összekovácsolni a társaságokat.

Ottjártunkkor éppen a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulói szálltak vízre. – Fantasztikus hangulata van a tájnak, érdemes ide elhozni a diákokat. Már reggel hatkor madarászással kezdtük a napot – mondta el Sebőné Bagdi Ágnes osztályfőnök. – Tavaly az iskola egyik osztályában a pandémiával nehezített időszak feszültségeket szült a közösségben. Lehetőségünk volt egy napra eljönni ide, és ez a kirándulás, ez a kenutúra feloldotta az ellentéteket – tudtuk meg, hogy a tanulók ebben a formában megtapasztalhatták az egy csónakban evezésről szóló mondás valós és átvitt értelmének igazságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában