Dunaszerdahely

2022.05.08. 10:45

Fejlődik, zöldül Csallóköz fővárosa, Győr testvérvárosa

Dunaszerdahely tavaly szeptember óta Győr új, tizenegyedik testvérvárosa. A testvérvárosok világnapja alkalomból most ismét látogatást tettünk Csallóköz fővárosában, hogy megtudjuk, hogyan fejlődik a település, milyen a viszony a két testvér között.

Hécz Attila

Dunaszerdahely szülöttje Szladits Károly jogász, az MTA tagja. Szobrát Lebó Ferenc, a Munkácsy-díjas győri szobrászművész készítette. Karaffa Attila alpolgármester a jogtudós tavaly átadott szobránál.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

– Az elmúlt bő fél évben főként a győri és dunaszerdahelyi iskolák közeledtek egymáshoz – mondta Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere. – A helyi Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21, illetve a győri Révai-gimnázium és a Jedlik Ányos-technikum tanulói az „Ismerd meg Győrt és Dunaszerdahelyet!” diákutaztatási program keretében ápolnak testvéri kapcsolatot.  

A vezető megjegyezte, hogy idén áprilisban városuk az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete győri közgyűlésén csatlakozott a szervezet tagvárosaihoz. Az együttműködés aláírásával Dunaszerdahely szakmai alapokon is többet tehet lakosainak egészségéért, jólétéért.  

– Az egészséghez természetesen a zöld környezet is hozzátartozik, éppen ezért komoly fásítási, ligetesítési programba kezdtünk – tette hozzá az alpolgármester. – A lakossági igényeket figyelembe véve, az óvodák, iskolák bevonásával fákat ültettünk, zöldövezeteket alakítunk ki. Ezenfelül nagy gondot fordítunk parkjaink, körforgalmaink csinosítására is. 

Közös testvérvárosi programok  

– Még múlt év őszén Szeles Szabolcs győri alpolgármester és a Győri Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével emlékezetes ’56-os megemlékezést tartottunk településünkön – mesélte Karaffa Attila. – A közeljövőben számos egyéb, közös kulturális programunk is lesz.  

A vezető elmondta, hogy szeptemberben megvalósulhat a Győr és Dunaszerdahely nevezetességeit, életét bemutató szabadtéri fotókiállítás. Ezenfelül terveznek még közös képzőművészeti kiállításokat, a két város közötti kerékpártúrát, illetve lakossági igények szerint újraindítanák a fürdőlátogatásra, sporteseményekre alkalmas autóbuszjáratokat.  

A dunaszerdahelyi Thermalpark gyógyhatású vize miatt kedvelt a városban.
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld archív

Ingyenes lehet a tömegközlekedés 

– A tömegközlekedés terén pályáztunk két új elektromos autóbusz megvásárlására a helyi SAD céggel együttműködve – tette hozzá a vezető. – Amennyiben sikerrel járunk, szeptembertől szeretnénk ingyenessé tenni a városi tömegközlekedést. 

A híres Csallóközi Vásár méltó helyet kap 

– A MOL Aréna melletti területen városunk egyik leglátványosabb fejlesztése zajlik – mondta az alpolgármester. – Új, minden igényt kielégítő vásárterünk adhat otthont ősszel a 40. Csallóközi Vásárnak, amelyre győri kézműveseket, árusokat is várunk. 

Raraffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere nagyszerű közös programokról, komoly fejlesztésekről számolt be.
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A városatya elmondta, hogy a több mint 1,3 millió eurós fejlesztés mellett komoly figyelmet kapnak a város út- és járdaépítési, -felújítási munkái. Negyven darab föld alatti szeméttároló kialakítását is tervezik, illetve kétszáz új parkolóhely kiépítésével oldanák meg a lakótelepi parkolási gondokat.  

– Folytatjuk az óvoda- és iskolafelújítási programot – jegyezte meg a dunaszerdahelyi alpolgármester. – Négy óvoda esetében pályáztunk EU-s és magyarországi támogatásra, ezenkívül saját forrásból a többi óvodában 60 ezer euró értékben cserélnénk a nyílászárókat. Dolgozunk az óvodai játszóterek felújításán és cseréjén. Az iskolakonyha-projekt utolsó állomásaként szeretnénk megépíteni a harmadik központi konyhát az Október utcai óvoda épületében. Rendbe hozzuk a Jilemnický utcai alapiskola és a Szabó Gyula Alapiskola sportpályáit, modern gumiburkolatot kapnak az ott kialakított kézilabdapályák. 

Dunaszerdahely közössége a háborús helyzetre is reagált. Az ukrán menekülteket adományaikkal segítették. 

– Úgy gondolom, testvérvárosi kapcsolatunk Győrrel egyre szélesedik, és földrajzi közelségünk, baráti kapcsolataink révén is számos közös programunk lehet a jövőben – tette hozzá Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában