Premier előtt

2022.05.19. 16:20

Etűdök Vidnapjára

Bemutatóra készül a győri RÉV Színház társulata. A holnapi előadás kiindulópontjául szolgáló színdarab a 30 évvel ezelőtti délszláv háborút állította a fókuszba – a próbák során azonban elkerülhetetlenné vált az aktuális tragikus eseményekre való reflexiók beemelése. Az alkotókkal a próbán beszélgettünk.

Hécz Attila

Vid, azaz Szent Vitus alakja meghatározó része a szerb kultúrának, ünnepe – a „Vidovdan” – pedig a szerb történelemnek. Fotó: Cs. B.

Fotó: Csapó Balázs

Az Etűdök Vidnapjára alapjául egy fiatal szerző, Dézsi Fruzsina Vid napja című színdarabja szolgált. Tolsztoj, Melville, Ivo Andric, II. János Pál pápa, Tolnai Ottó, Szerbhorváth György és a RÉV Színház társulat szövegeinek, improvizációinak felhasználásával, sok zenével, zajjal és zörejjel mutatja be a RÉV Színház társulata.

– Az előkészületek már tavaly márciusban megkezdődtek – mondta Tóth Miklós, az elő- adás vendégrendezője. – Mire a próbák is beindultak, már egy hónapja zajlott az orosz–ukrán háború. Ez az új helyzet élesítette a szándékainkat. A témához illő, rendhagyó közeget a győri Torula Művésztérben találtuk meg, ahol szívesen fogadtak minket.

A rendező hozzátette, hogy az eredeti darabban szereplő hat képből négyet használtak fel, és gyúrtak át próbáról próbára formálva az egyes jeleneteket. – Az érkező nézők egy-egy széket kapnak, amellyel elfoglalhatják helyüket a játéktér centrumában – magyarázta Tóth Miklós. – Innen, a négy égtáj felé fordulva, forgolódva követhetik figyelemmel az asszociatív módon egymást követő, mégis egységet alkotó jeleneteket. Az előadás időben és térben is igyekszik kitágítani a délszláv háború dimenzióit, megpróbálja felmutatni, kibeszélni – már-már terápiás jelleggel – mindazt a keserűséget, szorongást és kétségbeesést, amit napjainkban döntő többségünk megél, megélhet nem csak Magyarországon. Kiss Tünde, a Győri Nemzeti Színház művésznője első alkalommal dolgozik a társulattal.

– Régóta figyelem a RÉV társulat munkáját, és örülök, hogy végre együtt dolgozhatunk – mondta a színésznő. – A közös munka nagyon izgalmas, különleges feladat számomra. Több női szerepet kell megformálnom a kamasz lánytól az elhagyott szerelmes nőn keresztül az özvegyasszonyig. A szövegeket a próbák során közösen alakítottuk, írtuk – amelyet aztán a tér is inspirált és igazított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában