Együtt lenni jó

2022.05.25. 20:32

Értelmi fogyatékossággal élők látogatták a győri állatkertbe - galéria

Évről évre a győri állatkertben töltenek közösen egy napot az értelmi fogyatékossággal élők, ami lehetőséget ad a résztvevőknek társaikkal való kikapcsolódásra, barátkozásra. A rendezvényt Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő nyitotta meg. A megnyitóünnepség végén a Rábca néptáncegyüttes táncra perdítette a vendégeket.

kisalfold.hu

Fotó: Huszar Gabor

A megye egyik legnagyobb létszámú egyesülete, az ezerháromszáz tagú ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete huszonnégy éve szervezi meg a Fogyatékossággal Élők Napját a győri állatkertben. Az idén nyolcszáznál többen érkeztek a hívó szóra. A résztvevők örömmel üdvözölték a színpadon dr. Dézsi Csaba András polgármestert, dr. Pergel Elza alpolgármestert, dr. Pető Pétert, a megyei közgyűlés alelnökét, Széles Sándor kormánymegbízottat, akik megosztott gondolataikkal jelezték: mindenki mást kapott a sorstól, mindenki másban jó, nem vagyunk egyformák. Ez így van jól, de megkülönböztetett figyelemmel kell fordulnunk azok felé, akik rászorulnak, akiknek segítségre van szükségük.

Az Arrabona Eagles Motoros Club tagjai most sem érkeztek üres kézzel, borítékban adták át a klub anyagi támogatását, a Rotary Club Pannonhalma 2020 tagjai a Gróf Széchenyi István Győri Férfi Klubbal közösen pedig jégkrémmel kedveskedtek a résztvevőknek. Az egész napos jó hangulatú programot Tóth Jánosné Éva, a tavaly nyugdíjba vonult egyesületi elnök Borbély Tímea jelenlegi elnökkel közösen szervezte. Mint elmondták, azért szervezték ezt a napot, mert itt tudnak találkozni a megye minden részéből érkező sorstársak és kísérőik.

– Az idén a Rábca néptáncegyüttes műsorával bővült a programunk, akik remek hangulatot teremtettek. Köszönjük a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum diákjainak, hogy minden évben itt vannak és önkéntesként segítenek a rendezvény lebonyolításában. Szintén köszönetet mondunk azoknak a gyógypedagógusoknak, akik évek óta itt vannak és kézműves-foglalkozásokat tartanak – mondta Éva.

Vajon miben tud segíteni tagjai­nak az egyesület? – Az egyik legnagyobb probléma az, ahogyan az egészségügyben a fogyatékos emberekhez hozzáállnak. Ezen próbálunk javítani. Szeretnénk elérni, hogy a győri kórházban is el tudják látni a fogfájós fogyatékkal élőt. Az is problémás, hogy a kórház sürgősségi osztályán egy fogyatékossággal élővel vagy egy autistával nagyon nehéz órákat várni. Az a javaslatunk, hogy azokra, akik MÁK-kártyával jelentkeznek, legyenek tekintettel a kórházban – sorolta Éva.

Az egyesület azt is szeretné elérni, hogy az iskolából kikerülő fiataloknak Győrben vagy környékén legyen bentlakásos otthona. Jelenleg az értelmi sérülteknek és halmozottan sérülteknek csak napközi otthona van, ahol sorban állnak a fiatalok, hogy bekerülhessenek. Szerencsére az egyesület vezetője jó dolgokról is be tudott számolni.

– Nyertünk egy pályázatot, így ötven, tizen-nyolc év feletti fiatallal nyaralhatunk öt napig Nyíregyházán. Ott lehetőségünk lesz a résztvevők önérvényesítési képességének fejlesztésére. Ebben segít az egyesület életviteli centruma is – tudtuk meg Borbély Tímeától. Dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke hosszú évek óta anyagilag és jelenlétével is támogatja az egyesület munkáját. Vajon mi az indítéka? – Nemcsak a fogyatékkal élőket kell támogatni, hanem a segítői­ket is, hiszen élethosszig tartó elfoglaltságot jelent a hozzátartozók gondozása. A hétéves kisfiamat is elhoztam a rendezvényre, mert nagyon fontosnak tartom a sérült és egészséges emberek közötti hídépítést. Az ilyen alkalmak erre lehetőséget adnak, ezért törekszem arra, hogy minél több egészséges gyermeket bevonjunk az ehhez hasonló programokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában