Fánktól a rétesig

2022.05.12. 14:42

Élménysütés nagyi módra - Gasztrotanfolyam indult Agyagosszergényben - sok-sok fotó

A konyhaszekrények mélyén megsárgult füzetekben rejtőző receptekből készítik a finomságokat.

Kisalföld Napilap

A felvételen Póczáné Németh Alojzia, Magyarász Eszter és Horváth Antalné Rózsi néni. Fotó: Máthé Daniella

Fotó: Máthé Daniella

Élménysütés nagyi módra címmel indított gasztrotanfolyamot az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola. Céljuk, hogy felélesszék a hagyományokat és népszerűsítsék a falusi konyha régi ízeit a fiatalabb korosztály körében is. Sütöttek már farsangi fánkot, hájas tésztát, húsvéti kalácsot, kukoricaprószát, legutóbb pedig rétest. A tanfolyam zárásaként az ánizs- és a nocsaki tekercset készítik el. A legutóbbi hétvégén Rózsi néni receptje alapján készült az almás, almás-mákos, cseresznyés és túrós rétes.

– Tíz éve alakult meg a Közi Horváth József Népfőiskola. Régóta szerettem volna ennek keretében egy gazdaasszonyképző tanfolyamot indítani, és most végre lehetőség nyílt rá. Az általános iskola oktatásra nem használt részét kapta meg a népfőiskola, abban alakítottunk ki egy szép új, melegítő-, étkezőkonyhát – mondta elöljáróban Póczáné Németh Alojzia, a népfőiskola elnöke.

Forrás: Máthé Daniella

– Fontos célunk, hogy ápoljuk a hagyományokat és minden korosztályt bevonjunk a foglalkozásokba. A gasztrotanfolyamon dédanyáink főztjének ízeit idézzük fel, és azokat a fortélyokat, amiket ők alkalmaztak. Szeretnénk megőrizni és újragondolni ezeket a házi recepteket, amelyek megsárgult füzetekben rejtőznek valahol a konyhaszekrények fiókjainak mélyén. Olyanoktól akartunk tanulni, akik még édesanyjuktól, nagymamájuktól ismerik az elkészítés titkát. Magunk is meglepődtünk, hogy milyen sokan jelentkeztek a programra – részletezte az elnök, aki hivatását tekintve történelem–népművelő szakos tanár.

Egy-egy jó hangulatú sütéshez tizenöten jönnek össze, nagyjából ennyien férnek el kényelmesen a konyhában. A hét alkalomból álló ingyenes tanfolyamra az eszközöket és a hozzávalókat is a népfőiskola biztosítja. Az alapoktól mutatnak meg mindent, amit a házi sütik elkészítéséhez tudni kell. Három asztalnál dolgoznak szimultánban, a régi falusi konyha titkait ismerő gazdaasszony útmutatásai alapján. A helyieken kívül Sopronból, Beledről és Kapuvárról is vannak résztvevői az idő- és ízutazásnak, akik már az első alkalom után úgy váltak el egymástól, mintha régi ismerősök lennének.

Forrás: Máthé Daniella

– Igyekeztünk mindig a szezonnak megfelelő receptet hozni. Február végén a farsang jegyében fánkot sütöttünk Horváth Imréné Terez néni receptje alapján. Másodjára hájas készült, ahol ismét Terez néni receptje és tudása szolgált segítségül. A nagyhét és a húsvéti ünnepvárás okán Horváth Antalné Füzi Rózsi nénitől tanultuk meg a kalácskészítés fortélyait. A negyedik alkalmon az ízletes és gyorsan elkészíthető vendégváró édesség, a kukoricaprósza receptjét tanította meg Koloszár Joli. Ezen a hétvégén rétest nyújtottunk, a következő alkalommal ánizs-, majd nocsaki tekercset sütünk – sorolta Alojzia. Hozzátette, a furcsa nevű nocsaki tekercs a Gémesmajorban élt szergényieknek volt kedvenc édessége. A paraszti családoknál gyakran egyszerűségükben is nagyon ízletes fogások kerültek az asztalra. Fontos szempont volt, hogy amikor hazaértek a mezőgazdasági munkából, könnyű legyen elkészíteni az ételt. A tanfolyam alatt megsütött recepteket összegyűjtik és a végén a közös fotókkal együtt egy kiadványban megörökítik. A résztvevők azt mondják, rengeteg hasznos tippet, spórolási ötletet kapnak az idős, helyi asszonyoktól. Régen igyekeztek mindent úgy intézni, hogy a konyhában ne maradjon fölösleg. Ha például a recepthez nem kellett a tojásfehérje, abból levesbetét, morzsóka készült, a rétestészta vastagabb széleiből pedig olajban sült sós lepény.

A legutóbbi alkalommal Tóth­­né Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója is ellátogatott a régi falusi konyha ízeit felelevenítő sütésre, amit jó ötletnek, követendő kezdeményezésnek tart.

Kukoricaprósza recept. Hozzávalók: 1 l langyos tej, 3 db tojás, 8 evőkanál (ek.) kristálycukor, 8 ek. kukoricaliszt, 8 ek. búzadara, 5 ek. olvasztott zsír, 1 csipet só, 2 ek. tejföl, 1 cs. vaníliás cukor. A hozzávalókat összekeverjük, majd tepsibe öntjük, és nagyjából 40 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában