Hódtérkép

2022.05.02. 08:49

Becserkészik a hódokat Győr-Moson-Sopron megyében

A helyi lakosok is segíthetik a HódTérkép elkészültét, akiktől a szakemberek a megfigyeléseik mellett a véleményüket is várják, hogy hódügyben hatékony stratégiákat tudjanak kialakítani.

Dániel Viktória

Forrás: Kovács Attila / MTI archív

A hódok számának növekedése évek óta okoz súrlódásokat az emberek és az állatok között. A vízpartokon, telkeken, parkokban a rágáskár megyénkben igen jelentős. 
– A vízhez közel mezőgazdasági táblákra is kijárhatnak. Ezenkívül adódhatnak problémák a faj üregásásából és a gátak okozta elárasztásból is – mondta el Juhász Erika, a HódTérkép projekt koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa. 

– Utóbbi esetben hatósági engedéllyel lehetőség van a hódgátak elbontására. Fontos azonban, hogy elkerüljük ezt olyan területeken, ahol a vízkilépés nem veszélyeztet ilyen létesítményeket. Az elárasztások ugyanis nemcsak a biodiverzitás fenntartásához járulhatnak hozzá, hanem a táj jobb vízmegtartásához is. A klímaváltozással párhuzamosan ez egyre fontosabbá válik. 

Éppezért a HódTérkép nemcsak egy térkép lesz. Az állatok hatásaival kapcsolatos tapasztalatokról, véleményekről is kérdezik a beküldőket. 

– A terepi kutatásaink során vizsgáljuk a faj hatásait, bizonyos területekre azonban nem tudunk eljutni, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint a helyiek. Így feltárhatóak egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is. Miközben mi is igyekszünk segíteni azokat, akik hóddal kapcsolatos konfliktushelyzetekkel küzdve tanácsért fordulnak hozzánk. 

Juhász Erika elmondta, leggyakrabban vízparti ingatlanokon álló fák védelme kapcsán kérdezik őket. Kiskertek esetén a fák egyedi körülkerítése jelenthet megoldást. Erős anyagú, apró szemű dróthálót érdemes alkalmazni, mely a törzs legalsó 1 méterét védi, de lehetőség szerint azzal nem érintkezik közvetlenül, hanem a hálót oszlopok támasztják. 

A HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán. 

– A cél olyan tudásbázis létrehozása, amelynek birtokában megalapozott javaslatokat tehetünk a hódokkal kapcsolatban az egyedi problémák kezelésére és egy országos stratégia kialakítására. Ennek magában kellene foglalnia az értékes hódhatások és hód által létrehozott élőhelyek védelmét, valamint más területek esetében a hód tevékenységébe való beavatkozást, a gördülékeny konfliktuskezelést. Közérdekből, vízügyi szempontok mentén Győr-Moson-Sopron megyében már rendszeresen adnak ki kilövési engedélyeket. Ugyanígy hódgátak elbontását is sokfelé engedélyezi a természetvédelmi hatóság. De nem feltétlenül az állat vagy építményének eltávolítása a célravezető módszer a konfliktusok kezelésekor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában