Vakteszt

2022.05.31. 07:54

Az ország ízeit kóstoltuk – A szakmai zsűri és a Kisalföld munkatársai 114 terméket pontoztak - videó, fotók

Szörpöket, lekvárokat, olajokat, zöldségkrémeket, csiliket és még megannyi különlegességet kóstoltak vakteszten hétfőn a Kisalföld szerkesztőségében meghívott vendégeink és munkatársaink. A Magyar Ízek Versenyének szervezőitől érkezett felkérés, hogy öt szempontot – íz, illat, szín, állag és összhatás – figyelembe véve pontozzák a kistermelők termékeit.

Simon Roberta

Magyar László és felesége, Magyarné Pócza Katalin, a Kapuvári ÍzvadÁszok Egyesület vezetői és Vajda Péter, a Pedró Pékség vezetője. Fotó: Csapó Balázs 

Fotó: Csapó Balázs

Harmadik alkalommal szervezte meg a nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület a Magyar Ízek Versenyét. Az országból és a határon túlról is számos kistermelő jelentkezett. A beküldött száztizennégy terméket kóstolta végig a Kisalföld székházában Szabó László, a Lamareda étterem tulajdonosa, Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője, Magyar László és felesége, Magyarné Pócza Katalin, a Kapuvári ÍzvadÁszok Gasztronómiai Egyesület ételbírálói, valamint Horváth Csaba, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A vakteszten részt vettek kollégáink is, Dániel Viktória és Ollári Gergely újságírók, illetve Szabó Gábor sportrovatszerkesztő.

– Vendéglátásban ötvenhárom éve dolgozom, ott kezdtem és szeretném is befejezni. A Lamareda étterem élén tizenhat esztendeje vagyok. A mai napig szép eredményeket érünk el. Kutatjuk, keressük a helyi és kistermelői termékeket. Szeretek kijárni a piacra, szinte mindig találni érdekességeket – kezdte Szabó László étterem-tulajdonos. 

– Meglepetés volt számomra, hogy sok jóízű szörpöt és lekvárt kóstoltam. A tökös-narancsos lekvár szenzációs volt, nálam az vitte a prímet. Volt néhány csili is, ami nagyon finom és érdekes volt, de a legkreatívabbnak a fahéjas cukros barackmagot tartottam, ami nekem kifejezetten ízlett. A különböző minőségi szörpöknek egyre nagyobb keletje van a vendéglátásban is, mi is szeretnénk majd vásárolni ezekből a kézzel készített, üveges kiszerelésekből – tette hozzá. 

Horváth Csaba nemcsak a Magyar Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei regnáló elnöke, hanem a Horex-Gomba Kft. ügyvezetője is, gombatermesztéssel és -feldolgozással foglalkoznak immár húsz éve. 

– Győr nagy slágerét, azt a bizonyos gombakrémet mi készítjük, emellett pedig kitelepülő vendéglátással is foglalkozunk. Igen széles a kínálat az idei Magyar Ízek Versenyen, a levárokkal és a szörpökkel kezdtük, amik között meglepően sok jót kóstoltunk. Érezhető volt, hogy egy-egy termelő mennyi munkát tett bele az adott termékbe. Bevallom, néhány csili igencsak megizzasztott, főleg ahhoz képest, hogy enyhe kategóriában neveztek vele, az extrák között is megállta volna a helyét. Én az ízjegyeket kerestem, mert szerintem az a jó baracklekvár, aminek barackillata és -íze van – hangsúlyozta Csaba. 

– Fontosnak tartjuk a térségünkben, hogy az igazi rábaközi ízeket és ételeket megmutassuk a közönségnek. Az elmúlt hétvégén tartottuk meg a már hagyományos főzőfesztiválunkat, amin kistermelői portékák is felsorakoztak. Örülünk neki, hogy egyre többen jelentkeznek fesztiválokra és hasonló versenyekre, hogy megmérettessék termékeiket – mondta el Magyar László, aki feleségével tavaly a Kisalföld Év Embere címet is kiérdemelte. 

– Tészták kóstolásával kezdtünk, feleségemnek kifejezetten tetszettek a színes verziók. Én azért néhánynál találtam némi állagbeli kivetnivalót. A csiliket a végére hagytuk, hogy ne nyomják el a többi minta ízét. Az adott termék domináns összetevőjére koncentráltunk, hogy az ízében, illatában megjelenik-e. A legtöbb terméket jónak találtuk, de voltak kiemelkedőek. A szószoknál, szörpöknél, lekvároknál is találkoztunk nem megfelelő állagú késztermékkel – fejtette ki a kapuvári ízvadász. 

– Nagy öröm nekem, hogy meghívást kaptam a vaktesztre. Hatalmas élmény volt, hogy egyszerre több mint százféle terméket kóstolhattam meg. Azt éreztem, hogy mivel ez egy verseny, nagyon különlegeset szerettek volna sokan csinálni, de nem biztos, hogy mindig az lesz a nyerő, amibe mindent is bele akartak tenni. Mi is gyakran mérettetjük meg a kenyereinket és arra jöttünk rá, hogy nem kell túlcifrázni. Egy egyszerű, de minőségi búzacipót sokkal többre értékelnek. Bevallom, több kedvencem is lett a termékpalettáról, a kóstolás végére hat-hét olyan termék maradt, ami mély nyomot hagyott bennem és biztos szívesen vásárolnék belőlük – fogalmazott Vajda Péter. – Én is fiatalon lettem vállalkozó, így bele tudom képzelni magam azok helyébe, akik elkészítik az első szörpjüket vagy csiliszószukat. Kitartás, rengeteg tapasztalat és tanulás kell ahhoz, hogy minőségi terméket állítsunk elő. Azt tapasztaljuk, egyre nagyobb igény van a termelői árukra és mi is ezeket vadásszuk. 

A Magyar Ízek Versenye szervezői külön szervezték a csiliszószokhoz a zsűrit, a mézekhez, a lekvárokhoz, sajtokhoz a kóstolókat. Lesznek átfedések, de az igazi értékeket a speciális szakértők fogják megmutatni. A zsűri elnöke ezúttal Rauf Sven Tamás – Gasztrokibic -, aki a Rauf cukrászda tulajdonosa, gasztroblogger és egy most induló Közéleti Éttermiség sorozat egyik műsorvezetője. A zsűriben helyet kapott többek között még a győri Krúdy Gyula vendéglátóipari technikum tanára, Bochkorék és a Kisalföld szerkesztősége is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában