A hét embere

2022.05.08. 06:59

A hét embere - Háborúba ment a lányáért a győri ETO FC edzője

Nemrég írtunk arról, hogy rendkívül nehéz napokat él át Igor Nicsenko, az ETO és a Fradi korábbi kiváló labdarúgója, akinek lánya, húga és szülei is az ostromlott Ukrajnában ragadtak.

Szeitz Tibor

Igor Nicsenko feleségével és lányával Győrben az ETO stadionban. Jelizaveta Herszonban ragadt az ukrajnai háború kitörésekor. Édesapja segítségével menekült Magyarországra.

Az egykori közönségkedvenc, ma már az ETO-nál edzőként dolgozó Nicsenko elmondta, húga két kisgyerekükkel Kijevben, a házuk alagsorában, abban a fitneszteremben élt, amit korábban a férjével nyitottak, s 18 éves lánya, Jelizaveta, valamint a futballista és felesége szülei pedig épp abban a városban, Herszonban vannak, ahol több lakóházat is találat ért. 

Az aggódó édesapa kilátásába helyezte , hogy személyesen megy el a lányáért: 
"Nehéz nem a családomra gondolni, a munkába menekülök, a foci kicsit eltereli a figyelmemet. Amúgy ha más megoldás nem lesz, lehet, magam indulok útnak, s idehozom Ukrajnából a lányomékat."

Minden kockázatot vállat

Nos az egykori kiváló labdarúgó tényleg útnak indult, annak a kockázatát is vállalva, hogy baja esik, vagy nem engedik vissza a határon, s elhozta Győrbe a 18 éves gyermekét. 

"Két napig tartott az út, ezerkétszáz kilométert utaztam, de megérte" – meséli Nicsenko, aki nem  a magyar-ukrán határon keresztül jutott el a háború sújtotta  szomszédos országba. "Keresztül utaztam Románián, majd a Moldovánál léptem be Ukrajnába. Ott találkoztam a lányommal, mert neki ez közelebb volt Herszonhoz, ahol a háború kitörésekor lakott. El sem tudom mondani, mennyire jó volt újra találkozni, s átölelni. Persze aztán igyekeznünk kellett visszafelé, ami nem volt egyszerű feladat."

Apát és lányát ugyanis feltartóztatták az ukrán határon.
"Direkt a magyar útlevelemmel mentem, persze a nevem alapján egyből kiszúrták a származásom. Bevallom, nagyon megijedtem, mert harminc percre félreállítottak bennünket. Életem egyik leghosszabb és legrosszabb félórája volt."

Az ukrán elnök elrendelte a sorkatonák, tartalékosok katonai szolgálatra való behívását, s megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot.
"Végül elengedtek bennünket. Óriási kő esett le a szívemről, amikor átléphettük a határt. Onnantól már csak haza kellett érnünk Győrbe, ami szerencsésen sikerült" – tette hozzá Nicsenko, aki azt is elárulta, szülei ott maradtak Herszonban,  de tudomása szerint nincsenek veszélyben, a település most orosz irányítás alatt van.

"A lányom szerint egy hét volt nagyon veszélyes, akkor több rakéta is becsapódott különböző épületekbe. Szerencsére sem őt, sem a szüleimet nem érte baj, s most nincsenek harcok Herszonban. Korábban azt gondoltam, pár napig tarthat ez a háború, ma már úgy vélem, elhúzódhatnak a harcok. Senki nem tudja, mi lesz az orosz invázió vége. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az lenne a legjobb, ha minél előbb befejeződnének a harcok. Ne legyen több halálos áldozat, egyezzenek meg a felek. Szomorú, hogy manapság ilyen előfordulhat, és ártatlan emberek veszítik életüket. Nagyon szomorú vagyok, ennek a háborúnak nem szabadott volna kitörnie... "

 

Kezdőrúgás ajándékba

Nicsenko a napokban  ünnepelhette – már lányával együtt Győrben – ötvenegyedik születésnapját. Klubja, az ETO kellemes meglepetéssel köszöntötte egykori kiváló játékosát.

Az ETO egykori kiváló támadója nemrég kezdőrúgást kapott klubjától születésnapjára ajándékba.
Forrás: Árvai Károly / Nemzeti Sport archív

"Én végezhettem el az ETO-Fradi kupameccs kezdőrúgását, s mivel mindkét egyesülethez ezer szál köt, nagyon jól esett a gesztus" – fogalmazott a volt gólerős csatár, aki szeretné, ha a győri csapat is újra az élvonalban szerepelne.
"Nekem most Győr, az ETO az otthonom. Több korosztálynál is lehettem tréner, jelenleg Király József mellett a harmadosztályú csapat asszisztensedzője vagyok. Úgy érzem elégedett lehetek.  A tulajdonosváltással pedig nagyobb lehet az esély, hogy újra NB I-es legyen az ETO. Ennek a klubnak ugyanis a legmagasabb osztályban a helye." 

Edzőként tért vissza egykori csapatához

Igor Nicsenko a magyar élvonal egyik legsikeresebb külföldi játékosának mondhatja magát. Az NB I-ben 255 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 97 gólt szerzett. A Ferencvárossal és a Dunaferrel is magyar bajnoki címet szerzett.  

Szovjet, majd ukrán élvonalbeli csapatok után került Magyarországra, s 1995 nyarán igazolta le a Stadler gárdája. Hamar igazolta, hogy jó választás volt, hiszen az akasztói gárdában sorra rugdosta a gólokat, majdnem egygólos átlagot tudott felmutatni az élvonalban. Akasztóról a Ferencvároshoz szerződött, majd a Dunaferrel nyert bajnokságot. 2001-ben szerződött Győrbe, ahol nyolcvanhárom bajnokin huszonnégy találatig jutott.

A magyarországi karrier befejezésével Nicsenko hazatért Ukrajnába, ahol pár évet még játszott szülővárosában, majd - miután már többször szóba került - végül visszatért Magyarországra, s edzőként kezdett el dolgozni.
Forrás: Korponai Tamás / Nemzeti Sport archív

A legenda szerint 1995 januárjában a később hatalmas sztárrá váló Andrij Sevcsenko is próbajátékon járt Akasztón, de a magas, ám szögletesnek vélt játékost hazazavarták, mondván hogy jöjjön vissza ha megtanult focizni. Helyette a négy fejjel kisebb Igor Nicsenkót igazolták le. Az azóta már elhunyt Stadler József cáfolta hogy Sevcsenko valaha is Akasztón járt volna, Nicsenko azonban később gólkirály lett.

A magyarországi karrier befejezésével Nicsenko hazatért Ukrajnába, ahol pár évet még játszott szülővárosában, majd - miután már többször szóba került - végül visszatért Magyarországra, s edzőként kezdett el dolgozni.
Az egykori csatár 2012-ben a Győri ETO NB II-es csapatánál lett másodedző, majd  a nagycsapatnál pályaedző. A 2015/2016-os idényben az NB III-as Jászberényi FC edzője volt, majd a Pápa U17-es, egy évvel később a város NB III-as együttesét dirigálta, majd visszatért Győrbe, s jelenleg a harmadosztályban szereplő ETO Akadémia asszisztens edzője.

Névjegy

Név: Igor Hrihorovics Nicsenko
Születési dátum: 1971. április 18.
Születési hely: Herszon, Szovjetunió (ma: Ukrajna)
Állampolgárság: ukrán
Magasság: 177 cm
Poszt: csatár
Profi klubjai, mérkőzések és gólok száma: 
1989-1990 Podolje Hmelnickij 35 (11)
1990–1992 Metalliszt Harkov 27 (0)
1992-1992 Krisztal Herszon 15 (9)
1992–1995 Ukrajna Krivbasz Krivij Rih 79 (24)
1995–1996 Stadler 22 (16)
1996–1998 Ferencváros 66 (32)
1998–2001 1957-2000 Dunaferr 84 (25)
2001–2004 1957-2000 Győri ETO 83 (24)
2005-2005 Zakarpattya 
2005–2006 Krisztal Herszon 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában