Ember a tű mögött

2022.05.29. 22:03

A győri tetoválóművész már varrt combra Rambót is - Fotók

Varrt már Rambót combra, pizzaszeletet arcra és végtelen jelbe csirke-rizs feliratot. A győr-belvárosi Manzar tetoválóstúdió egyik tulajdonosának, Nyári Tamásnak nemcsak a bőrről és a tűről van meg a véleménye, népszerű YouTube-csatornáján a böjttől az utazásig mesél az életről.

Bella Violetta

A geometriai mintáktól ódzkodik, most mégis éppen ilyennel készül hátteret adni korábban varrt mintáinak Nyári Tamás belvárosi stúdiójában. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Idénre már tele a naptára a harminchárom éves Nyári Tamásnak, legalábbis arra az időre, amit itthon tölt, hiszen külföldön is keresett tetováló. A vlogolás leginkább azért kezdődött az életében, mert a sűrűn feltett kérdéseket így egyben tudta megválaszolni, és mindig is ki szerette volna próbálni magát a műfajban. Legnézettebb videóját kilencezren látták.

Kezdettől nem akart sufnitetkós lenni

Véleménye szerint sokan kezdenek meggondolatlanul tetoválni, és nem veszik figyelembe, milyen befektetés kell hozzá pénzben és időben, és milyen könnyen tönkreteszi a derekat. Ő kezdettől tudta, hogy a rajzzal szeretne foglalkozni, és tudatosan építette magát, majd tulajdonostársával a szalont. – Húszévesen, amikor belefogtam, tudtam, hogy nem akarok sufnitetkós lenni.  Andrással kezdettől fogva az volt a célunk, hogy olyan stúdiót hozzunk létre, amit nem tudnak megközelíteni mások, így folyamatosan figyelnünk kell az új stílusokat, a festékeket, tűket, krémeket. Az elsők között vagyunk, akik kipróbáljuk az újdonságokat!

Az első saját tetoválását 16 évesen szerezte, mert az egyik barátja csinálta. – Néztem, miközben tetovált, hogy miket rajzol, és úgy éreztem, hogy én ezt a szintet már rég megütöttem. Szöget ütött a fejembe, hogy ő hogyhogy tetovál, én meg miért nem?
Nekiállt gyakorolni – leginkább a bátyján és barátain. Épp ekkor kezdték el sugározni az amerikai tetoválás világáról szóló tévéműsorokat, ami szintén inspirálta.

„Elment az eszük!” – kiáltja oda a szomszéd székből, Kovács András tűje alól egy hölgyvendég, amikor Tamást arról kérdezem, milyen motivációkkal keresik meg emberek, akik tetoválást akarnak. Azt mondja, sokan szeretnének kötődést, emlékezést így kifejezni, bár ő ennek kevésbé híve. – Szerintem elég, ha csak jól néz ki egy minta. Szerencsére sok munkám van, megtehetem, hogy válogatok, bevallom, dátumokat, horoszkópokat már nem vállalok. Tizenhárom év után már nem az hajt, mint kezdetben, hogy szétdolgozzam magamat, a szeretteimre és magamra is szánok időt.

Nyári Tamás azt vallja, nem kell a szimbolikus értelmét keresni a tetoválásoknak, minél több jelentést tulajdonítunk neki, annál nagyobb az esélye, hogy megbánjuk később. Szerinte pont elég ok egy tetoválásra az, ha jól néz ki. Fotók: Csapó Balázs

A színes mintákban remekel

– Van két-három nemzetközi díjam – mutat egy kupát, melyet színes tetoválás kategóriában első helyezésért kapott, és egy másikat, amit new school témában. – Általában a színes, festményszerű tetoválások a kedvenceim, de nem szeretem magam beskatulyázni. Sok tetkós azért lesz híres, mert kitart egy stílus mellett húsz évig. Nekem ez elég unalmas, szeretnék minden stílusban jó lenni. Sok embernek az a baja, hogy nem tud mit kezdeni magával, nekem inkább az, hogy nincs elég időm, hogy azt a sok mindent csináljam, amit szeretnék.

Vidám virágos, igazi nyári érzést keltő tetoválásokat készít. – Van egy saját palettám, színek, amiket szinte mindenbe beleteszek, úgymond a védjegyem. Rózsaszín, kis mentolzölddel és sárgával. Fagyiszínek, hawaii színek, illetve a bőrszínek. Legutóbb egy Rambót csináltam egy hölgynek egész combra. 

A fájdalomról azt mondja, nem lehet megszokni. Sőt, az a tézise, hogy minél több tetoválása van valakinek, annál jobban fáj. – A nők között vannak a legerősebb, ám a leghisztisebb vendégeink is, de összességében a férfiak bírják rosszabbul. 

Egyénenként is változó, kinek melyik testtája érzékenyebb, elárulja, neki a lábszára a gyenge pontja.

A minőségért érdemes várni és utazni is

Az emberek nagy része tapasztalata szerint nem tud különbséget tenni egy jó Szűz Mária-portré és egy kezdő között.  – A legfontosabb, hogy ha ráközelít az ember, akkor a vonal az egyenes és egyenletes legyen. Ha színes, akkor ne látszódjanak üres felületek, ne legyen darabos, hanem szép egybefüggő legyen. Sok szalonban látható portfólió jobbat ígér, mint amit a vendég kap. Retusálnak a képeken, így nehéz megítélni. Élőben az utcán jobban látni, hogy a kompozíció, a szín, a vonalak a helyükön vannak-e. 

Portrék esetén azt javasolja pici gyerekek képének felvarrásával várjuk meg a 6–7 éves korukat, mert azelőtt még kevéssé kiforrott és kifejező az arc, csalódunk a végeredményben. Illetve szerinte ne kérjünk tetoválót olyan műfajra, ami távol áll tőle.

Elmondása szerint világszinten keresik a magyar tetoválókat, csak a lengyelek és az oroszok előznek meg bennünket, és persze a nagy számok törvénye alapján az amerikaiak. – Ha valaki olyan mintát szeretne, amit nem tudnak elkészíteni ott, ahol él, érdemes utazni érte akár Debrecenig.

Már leginkább munkatársakkal tetováltat, de nem zavarja, ha akár 400 kilométert kell utaznia egy jó művész munkájáért. – Közép-Európán belül talál az ember minden stílusra tetkóst. Hozzám is jönnek Angliából, Görögországból, persze ilyenkor összekötik turistáskodással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában