A Duna ajándéka a Szigetközben él

2022.05.15. 21:05

Új kempinget álmodott a szülőfalujába, díjat nyert az ásványrárói építészhallgató diplomaterve

Horváth Máté építészhallgató „A Duna ajándéka – turizmusfejlesztés Szigetközben” című diplomaterve nyerte el nemrégiben a Magyar Urbanisztikai Társaság Diplomadíját városfejlesztés és városkutatás kategóriában. Építészként immár a győri Wandart Stúdióban kamatoztatja tudását.

Barki Andrea

Horváth Máté az ásványrárói vízpartra álmodta az új vízi létesítményt. Fotó: Csapó Balázs

– Nagyon örültünk, hogy Máté munkáját elismerték. Azt mutatja, hogy komoly szakmai alapokkal hagyta el a Széchenyi István Egyetemet. A diploma megszerzése után tapasztalat hiányában sokszor nehéz az álláskeresés, irodánkban azonban értékeljük a fiatalok innovatív gondolkodását és lelkesedését. Olyan munkahelyi légkört szeretnénk teremteni, amely segíti tanulásukat, előrehaladásukat. Fokozatosan, egyre több önálló feladattal segítjük a szakma elsajátítását. Az a cél, hogy egy fiatalos, hosszú távon is vonzó csapatot építsünk fel – mondta Trájer Nóra Wanda, a stúdió tulajdonosa, vezető tervezője.

Sok kicsi legóból épített

Máté egészen kicsi korától kezdve szeretett alkotni. Ha egy darab fa a kezébe akadt, biztos valami izgalmas készült belőle. Mint a legtöbb kisgyerek, ő is a legó bűvöletében élt, de nem csak a katalógusban látható modelleket építette meg: hatalmas készletéből különleges épületek nőttek.

– Édesapám és a papám hatására már egészen kis korom óta tudom, mi akarok lenni. Mindketten az építőiparban dolgoztak, így a család tanácsára tudatosan választottam a Hild József Építőipari Technikumot, melynek elvégzése után a Széchenyi István Egyetem építész karára jelentkeztem. Az alapképzés után a nyelvvizsgám megszerzéséig a kivitelezésben dolgoztam, majd a mesterszakon folytattam az egyetemet.

Szülőfaluját szerette volna fejleszteni

– Az építész-mesterképzés negyedik félévében fel kell venni valamilyen témát, meg kell alapozni egy tanulmánnyal, és ezt kell fejlesztenünk. Ásványrárón élek. Olyan témával szerettem volna foglalkozni, ami közel áll hozzám. Az a vesszőparipám, hogy a saját településemnek szeretnék valami hasznosat adni. Aztán jött az ötlet, hogy a turizmussal kellene foglalkozni. Imádom a vizet, kiskoromban is a vízpartra jártunk. Fürödtünk, csónakáztunk, sok időt töltöttem ott. Láttam, lenne mit fejleszteni – mesélte Máté.

Az építészhallgató egy teljesen új kempinget szeretett volna tervezni a töltés vízparti oldalára, ugyanis a jelenleg is működő kempingnek évről évre nehézséget okoz az egyre növekedő vendégkör elszállásolása. A tulajdonos egyik legnagyobb problémája az épített szálláshelyet kereső vendégek elhelyezése. 

Horváth Máté látványtervén az ingadozó vízszint miatt lábakon álló épületek.

Sátorozás érzése a kőépületben

– A tervezés alapgondolata az, hogy a jelenleg is működő épületegyüttes az új tervezéssel közösen működik a területen. A már meglévő betonrámpa megtartásával és a partszakaszon való minimális beavatkozással kedvezőbb vízre szállási felület biztosítható. A vízszintingadozás miatt alakult ki a lábakra állított épületegyüttes koncepciója. A hely működését egy nagyobb épületrész biztosítja. A vízi eszközöket és kiegészítőket ebben az új épületrészben helyeztem el a bérlést lebonyolító irodával együtt, továbbá étkezési lehetőség, tisztálkodás, közhasználatú mosdó és további tárolók kaptak itt helyet. Az „épített sátor” jellegű hálókabinokat szintén lábakra helyeztem. Ezek megfelelnek családoknak, baráti társaságoknak és 1–2 főnek, de akár a vízi vándortáborok résztvevőit is el tudja szállásolni.

Máté két régi szaktársával együtt vette a fáradságot és látván a felhívást, beadta diplomamunkáját a Magyar Urbanisztikai Társaság felhívására. Legnagyobb meglepetésére ő nyerte a kategóriáját. – Azt mondták az eredményhirdetésen, hogy azért tudtam nyerni, mert az egész szigetközi tájegységre kiható elemzésem volt és arra készítettem el a tervet – mesélte Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában