Pici ruhák, nagy öröm

2022.04.02. 07:05

Győrben mutatta be alacsony nőknek tervezett kollekcióját Janik Anita

Janik Anita petite size designer kifejezetten erre a méretre specializálódott. Anita az alacsony nők öltözködési szakértőjeként ma már kizárólag nekik tervez ruhákat és akár stílustanácsadással is segíti őket, hogy mindig a lehető legjobban nézzenek ki. Legújabb tervezésű kollekcióját első alkalommal Győrben mutatta be.

Sperling Krisztina

Sokan nem is tudják, hogy alacsony nőként miért nem találnak magukra megfelelő méretű ruhákat az üzletekben. Azok, akik nem érik el a 163 cm magasságot, hivatalosan petite size méretezésbe tartoznak, amely nem igazán érhető el az üzletek szortimentjében. 


Ragyogó arccal válogattak a hölgyek a kollekció darabjaiból. Mindenki felszabadultan próbálgatta a nadrágokat, ruhákat, felsőket, amiket nem kell levágni, felhajtani, átalakítani.


Dajkó György a Petite Anita Janik márka társalapítója elmondta: azt tervezik, hogy az ország nagyvárosaiban személyesen mutatkoznak be. Az, hogy végül hová fognak eljutni, az az igényektől is függ. Győrben pedig igencsak volt rá igény. A meghirdetett időpontok gyorsan beteltek.


A hölgyek akik érkeztek, elmondták, hogy korábban még nem is hallottak róla, hogy léteznek kifejezetten alacsony nőkre tervezett ruhák. Akkor találkoztak vele, amikor a márka közösségi médiában meghirdetett kollekció bemutató eseményével találkoztak.


Én azokat képviselem, akik a tornasor legvégén álltak

- Janik Anita

 


Janik Anita - aki ma már büszkén hirdeti, hogy 155 cm magas -, a saját bőrén tapasztalta meg milyen kihívásokat jelent egy alacsony nő számára az, hogy öltözködésében is megélhesse a nőiességét. Azt, hogy nem a gyerekosztályon kell magának megfelelő méretű ruhát vásárolnia, hogy passzoljanak rá. Mint mondta, sokáig gondolta azt, hogy az ő magasságával ez természetes. Akkor jött rá, hogy az alacsonyság kihívásaival nincs egyedül, amikor párjával anno nyitottak egy ruházati üzletet, és azt tapasztalta, hogy a hozzá hasonló magasságú vásárlóinak nem tudott olyan darabokat adni, ami úgy mutatott volna rajtuk, mint amiket rájuk öntöttek volna.


"A standard ruha méretezés darabjai a 163-172 cm magasságra készülnek. Egy alacsony nőnek teljesen mások a testarányai. Sokkal keskenyebb a válla, rövidebb a felsőteste, a lábai, karjai, mint egy magasabb társunknak. Ezek miatt, nem mindegy, hogy már a tervezéskor milyen testarányokra készülnek a ruhák" - mondta Anita.


Egyre többen fedezik fel


Anita 2011 óta dolgozik a divatszakmában, 2016-ban specializálódott a petite size szakterületre. Három évvel később megalapította az alacsony nők közösségét, amelynek ma már 2600 tagja van és egyre növekszik.


"Tavaly kezdtük el a pop-up személyes kollekcióbemutatókat Budapesten. Számomra nagyon fontosak ezek az események, mert azonnal kapok visszajelzéseket. Itt kiderülnek olyan igények is, amelyek a petite.hu weboldalunkon keresztül egy online vásárlás során nem feltétlenül jutnak vissza hozzám. Nagyon szeretem a személyes találkozásokat, a beszélgetések során megismerni azokat a nőket akiknek a ruháimat tervezem. Nagyon szeretek csacsogni, jobban is szeretek így kapcsolódni az emberekhez, mint személytelenül írásban kommunikálni velük. Ennek köszönhetően egy-egy ilyen alkalommal az érdeklődőknek tudok javasolni olyan darabokat is, amelyeket magától meg sem próbált volna. Itt Győrben is voltak olyan hölgyek, akik olyan darabban érezték a legjobban magukat, amit csak némi bátorítás után próbáltak fel, mert elképzelni sem tudták, hogy az a fazon jól állhat nekik" - mesélte Anita.


„Az a küldetésem, hogy minden petite size nő ruhatárában legyen egy Petite Anita Janik ruha.”


"Nem titkolt célunk ezekkel a találkozókkal, hogy lássuk a reakciókat, felmérjük, hogy mire van igény, hogy ne a tervezői asztal mögül találjuk ki azt" - fűzte hozzá Dajkó György.

 

Hozzátette: “azt látom, hogy sok fiatal tervező, aki kikerül az iskolákból, azonnal világmárkát szeretne építeni. Mi más utat választottunk, mert másképp gondolkozunk. Városról-városra szeretnénk felépíteni a márkánk iránti bizalmat. Arra szeretnénk büszkék lenni, ha először egy-egy városban személyesen ismernek meg bennünket, a ruháinkat és figyelnek fel ránk. Arcot, személyiséget tudnak kapcsolni a márkánkhoz az érdeklődők. Tervünk az, hogy lépésről-lépésre építsük fel a márkánk iránt a bizalmat országos szinten.


Valaki azonnal megtalálta a számítását és nagyon boldogan távozott. Azok sem voltak csalódottak, akik nem találták meg a tökéletes darabokat mert el tudták mondani, hogy mik azok a dolgok, amiken jó lenne változtatni.

 

Zins Adrea gyakran vásárol magának ruhát a gyerekosztályon. Boldog, hogy ráillő nőies darabokat talált.

 

“Az a legnagyobb problémám, hogy a normál konfekcióban nem találok olyan méretet, hogy például a nadrág ne legyen hosszú. Vagy, ha a hossza megfelelő, akkor szűk. Nagyon sokszor a gyerekosztályra kell mennem vásárolni, de az ugye nem nőies. Kabátoknál is a legkisebb méret is lóg rajtam. Mindig valamilyen praktikát kell bevetni. A ruhákat általában le kell vágatnom, vissza kell hajtanom, vagy esetleg magassarkúval csalok kicsit a hossza miatt. Ezt megelőzően nem is tudtam róla, hogy létezik kifejezetten alacsony nőkre szabott ruha. Nagyon megfogott Anita kedvessége, közvetlensége. Nála megtaláltam azt a ceruzaszoknyát, amire mindig is vágytam, valamint egy gyönyörű blúzt és egy selyemruhát - mondta el a 157 cm magas Zins Andrea.


 

Zseni Cecília épp mostanában kezdett a nőiesebb öltözékekre váltani. 

 

Zseni Cecilia szintén nem tudott róla, hogy létezik ez a márka. A Győri bemutató előtt nyereményjátékot is hirdettek, ő ezzel találkozott és lett az a szerencsés nyertes, aki ajándékba választhatott egy ruhát a kollekcióból. Cecília 153 cm magas. Általában plázákban vásárol. Az ő stratégiája az, hogy ha valahol talál elég kis méretet, akkor azt azonnal megveszi. Cipők esetében pedig nem is gondolkodik, akár több darabot is beszerez ugyanabból - mesélte. Leginkább az egyberuhákat szereti. “Ezekkel talán még nehezebb dolgom van, mint a nadrágokkal. Mert míg azokat le lehet vágni, a ruhák sok esetben elveszítik a fazonjukat, ha lerövidítjük” - osztotta meg velünk Cecília. Hozzátette, épp mostanában kezdett váltani az elegánsabb ruhákra, és a Petite Anita Janik darabokban pont azt a stílust találta meg, amit keresett.


 

Nagy Imelda számára a nadrágvásárlás jelenti a legnagyobb kihívást.

Nagy Imelda 158 cm magas. Számára is a legnagyobb problémát a nadrágvásárlás jelenti. ”Ha levágatom, már nem úgy áll rajtam, mert pont azt a szépségét veszti el, amit az eredeti hossza ad neki. Egy átalakítás után már nem úgy, nem ott szűkül.” Ide is kifejezetten azzal a céllal jött, hogy nadrágot vásároljon. “Gyönyörű volt minden ruha, csodálatosak a színek. Azt éreztem, hogy ezek rám vannak tervezve. Sajnos most nem sikerült megtalálnom a megfelelő darabot, de meg tudtuk beszélni Anitával, hogy nekem és a hozzám hasonló alkatú lányoknak milyen módosításra lenne szükség. Alig várom, hogy elkészítse” - mondta Imelda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában