Természet és közösség

2022.04.17. 09:22

Felfedezések Győr-Moson-Sopron megye túraútjain

A jó idő mindenkit a szabadba csábít. Megyénkben és a környező térségben rengeteg jól kiépített túraútvonal várja a kirándulókat, akik pedig kihívást keresnek, számtalan teljesítménytúra közül választhatnak.

Dániel Viktória

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

Nemrég rendezték meg a Ravazd–Pannonhalma teljesítménytúrát, amin évek óta több százan vesznek részt. Az időjárás most ugyan nem volt kegyes a résztvevőkhöz, de így is rendkívül sokan vágtak neki a 10, 15, 20, 30, 40 és 50 kilométeres távoknak. A túrázás népszerűségéről, valamint a teljesítménytúrázás alapjairól kérdeztük Csuka Istvánt, az eseményt szervező Győri Vasutas Természetjáró Egyesület elnökét.

– Manapság sokkal távolabb vagyunk a természettől, mint kétszáz évvel ezelőtti felmenőink. Ugyanakkor a civilizációs életmód ellenére továbbra is ott él az emberekben a természetkeresés és a felfedezés vágya.

Csuka István
Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

A járvány miatt egy időre a teljesítménytúrákat is fel kellett függeszteni mint nagyobb tömeges rendezvényeket, az ekkor elmaradozó túrázók most kezdenek visszatérni az eseményekre.

 

– Szerencsére lehetőségből nincs hiány, csak egy hete szombaton, a mi rendezvényünkkel együtt tizenhárom teljesítménytúra várta az indulókat. Ugyanakkor mielőtt valaki belevágna egy ilyen kihívásba, érdemes felkészülni. Kérjünk meg egy tapasztalt túrázót vagy keressünk fel egy helyi egyesületet, hogy elsajátíthassuk a térképolvasás és a tájékozódás alapjait. Ezek hiányában ne induljunk el egyedül teljesítménytúrára, mert bár jelzett útvonalakon haladnak a résztvevők, előfordulhat, hogy ágak takarják ki a turistajelzéseket, vagy egy kereszteződésbe érve nehéz eldönteni, melyik irányba is kell továbbhaladnunk.

 

A teljesítménytúrák reneszánszukat élik. A teljesítők emléklapokat, kitűzőket gyűjthetnek a teljesítések után. Sőt, vannak egész éves kupaversenyek is, ahol év végén összesítik a megtett túrákat és ezek alapján osztják ki a kupákat.

 

– Van, aki számára kiegészítő tevékenység, míg más minden hétvégén részt vesz egy vagy akár két teljesítménytúrán is. Emellett nagyon népszerűek az egyesületek által szervezett közös túrázások is. Ilyenkor a résztvevők egyfajta közösségi élményként busszal, együtt utaznak a kiszemelt helyszínhez, ami lehet Magyarországon, de a nyári időszakban például sokan keresik a többnapos külföldi lehetőségeket is. Mi is szoktunk ilyeneket szervezni a környező országokba, az én egyik kedvencem a Dolomitok, ahova idén augusztusban is tervezünk egy utat – részletezte Csuka István.

 

A járvány alatt szintén nagyon felkapottak lettek az úgynevezett instant túrák. Ezek teljesítése nincsen annyira konkrét időponthoz kötve, mint a hagyományos teljesítménytúrák, ahol a szervezőknek számos engedélyt kell megkérniük az induláshoz. Az instant túrák ezzel szemben szabadabbak, ha összejön néhány ember, akkor végigjárják az adott szakaszt, majd a teljesítés bejelentését követően megkaphatják érte a jelvényüket.

A teljesítménytúrák reneszánszukat élik. A teljesítők emléklapokat, kitűzőket gyűjthetnek a teljesítések után.
Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

Megyénk hegyekben ugyan nem bővelkedik, de a kirándulni vágyók sok remek felújított túraútvonalat találhatnak a Sokorón. Ehhez kapcsolódóan most egy vadonatúj térkép is elkészült, ami nagy segítség lehet a természetjáráshoz. De a Szigetközben vagy az Öreg-Duna mentén található vízközeli útvonalakon is sétálhatunk.

Érdemes felfedezni a kicsit távolabb eső Soproni-hegységet is, ahol szintén rengeteg túraútvonal található. Akár tíz-tizenöt alkalom is kellhet ahhoz, hogy az ember mindet bejárja. A legfontosabb, hogy ne térjünk le a kijelölt útvonalakról, mert véletlenül is kárt okozhatunk a természetben.

 

Ma már számos térképes applikáció is segíti a túrázókat. Van olyan is, ami valós időben tudja mutatni, hogy merre járunk éppen, persze csak ha van térerő. Ezért a modern eszközök mellett érdemes egy papíralapú térképet is mindig magunkkal vinni.

A túrák tervezésében és szervezésében nagy segítséget jelenthet a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenesen letölthető applikációja. Használatával az ajánlott útvonalak mellett akár sajátot is tervezhetünk, de segítséget nyújt a szálláskeresésben és olvashatunk az adott térség látnivalóiról is.

Kellemes időtöltés a túrázás, amivel egyszerre teszünk az egészségünk megőrzéséért és szerzünk közösségi élményeket.
Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

 Győri Vasutas Természetjáró Egyesület

Az egyesület története 1946 áprilisáig nyúlik vissza. Az alapításkor még Győri Vasutas Turista Szakosztály nevet viselő szervezet kezdetben a vasutasok és családjaik túrázását szervezte. Az évek múlásával azonban számos nem vasutas tag is csatlakozott, sőt, még túramotoros-csoportot is alapítottak. A rendszerváltás után pedig a helyi cserkészélet újraszervezésében is kulcsszerepet játszottak. 2009-ben Győri Vasutas Természetjáró Egyesület néven alakult újra a csoport, hogy még szélesebb körből fogadhassa a túrázás szerelmeseit. Az egyesület számos túrát szervez, különböző nehézségi fokokkal, többek közt a Bakonyba, a Pilisbe, a fővárosba és a Sokoró tájegységbe. A legfrissebb túrái megtalálhatóak a gyvte.hu oldalon, ezekre bárki jelentkezhet a túravezetőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában