Jelenetek Apor életéből

2022.04.08. 13:55

Életrajzi dráma készül Mindenkinek mindene címmel a vértanúhalált halt győri püspökről

Mindenkinek mindene címmel készül életrajzi dráma Apor Vilmos, boldoggá avatott vértanú püspök, a Győri Egyházmegye főpásztorának életéből, amit júniusban a győri Káptalandombon felállított szabadtéri színpadon mutatnak be először.

Simon Roberta

Apor Vilmos Jaross (Rupnik Károly alakítja) belügyminiszterrel való találkozásáról a Püspökvárban vettek fel jeleneteket, amiket szintén a darab írója és rendezője, Dér András igazgat. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

  • Apor Vilmos, a vértanúhalált halt győri püspök soha nem feledhető nagyhetet és húsvétot hagyott maga mögött Győrben. A halálos lövést követő harmadik napon, 1945. április 2-án, húsvéthétfőn hunyt el.
  • Az évfordulóhoz közeli napokban forgatnak az életéről szóló drámához jeleneteket a városban. A gyulai koprodukciót Dér András írta és rendezte, aki filmes stábjával öt helyszínt jár be.
  • A győri püspök rövid, de gazdag életét egyszerre mutatják be a színpadon színészi játékkal és az előadást kísérő vetítésekkel a filmvásznon.

 

Dér András, az életrajzi dráma írója és rendezője szerint a történetből kell kiindulni. – Apor Vilmosnak ugyan rövid, de gazdag élete volt. Mindezt egy kétórás előadás színpadi világába kell sűríteni. A darab jelen ideje az, amikor a győri püspök sebesülten, seblázzal fekszik a kórházi ágyon és a halálról vizionál. A lázálmokat jelenítem meg részben a vetítésekkel. A napokban több győri helyszínen is forgatunk – kezdte a rendező. – Folyamatos szimultán játék lesz, film és színjáték egyszerre, egymást támogatva. Emellett pedig az egyik legnagyszerűbb kortárs zeneszerző, a Kossuth- és Erkel- díjas Selmeczi György írja a darab zenéjét.

 

Pillanatkép a forgatásról. Fotó: Csapó Balázs

 

A Püspökvárban azokat az exkluzív képeket vették fel, amik Mária román királynéhoz (Molnár Judit alakítja) fűződnek, valamint Apor Vilmos Jaross belügyminiszterrel való találkozásának pillanatait. Ezenkívül még két egyházi vonatkozású helyszínt választottak a Káptalandombon, a kápolnát és a székesegyház gyóntatószékét – utóbbit a hercegprímással közös jelenethez. – Fontosnak tartottuk, ha a győri közönség először találkozik velem mint színművésszel, akkor az egy színész- és emberpróbáló feladatban legyen – vette át a szót az Apor Vilmost játszó Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

 

– Amikor színházigazgató lettem, tudtam, hogy rengeteg olyan története van Győrnek, amit érdemes feldolgozni és számos olyan személyisége, aki a színpadra kívánkozik. De aki erre az egyik legméltóbb, az Apor Vilmos. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója megkeresett a koprodukció ötletével, nem volt számomra kérdés, hogy a győri színháznak ezt a darabot be kell mutatnia – emlékezett vissza az igazgató.

 

– A másik motivációm az volt, hogy életem során megtaláltak olyan szakrális történetek és szerepek, amelyek mindannyiunk életének fontos részét, a hitet boncolgatják. Apor Vilmos szerepén keresztül megint ugyanezt éreztem. Szerintem a színháznak bele kell állnia ilyen markáns történetekbe, pláne ebben a hitét néha elhagyni akaró világban. Az előadás a püspök egész életét kívánja bemutatni, az első felvonás Gyulán, a második Győrben játszódik. – Az egykori erdélyi arisztokrata származású ember arra áldozta az életét a szó legnemesebb értelmében, hogy szolgáljon. Mindig odaállt azok mellé, akik mellé oda kellett.

 

Mindenkinek mindene – e két szó jól kifejezi Apor Vilmos lényét. Nem véletlenül avatta II. János Pál pápa boldoggá – vélekedett Bakos-Kiss Gábor. – Veres András megyéspüspök hihetetlen nyitottsággal és támogató hozzáállással segíti a munkánkat. Jó volt látni, milyen fontosnak érzi, hogy Apor Vilmos eszmeiségének ilyen emléket állítunk – fűzte hozzá.

 

Előadások

 

Ősbemutató Győrben június 24-én a Káptalandombon felállított szabadtéri színpadon. Rá egy hétre a Gyulai Várszínházban is látható. Januárban lesz majd csak a győri kőszínházi premierje.
Csapó, és tessék! Javában dolgoznak a filmesek és a győri színészek a Kisfaludy Teremben felállított minidíszletben, ahol a júniusban debütáló Mindenkinek mindene című előadáshoz vesznek fel jeleneteket. Fotó: Cs. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában