A háború elől menekült Magyarországra

2022.04.06. 09:37

A kijevi tévés győri élete - Ukrajnában a legnépszerűbb sorozatok forgatókönyvét írta, Győrben takarít Jana Vilgockaja

Folytatás az 1. oldalról.

Nemrég még a tévézés csillogó világa töltötte ki Jana Vilckaja mindennapjait. A háború elől menekült Győrbe.

Fotós: CSAPO BALAZS

Jana Vilgockaja az ukrán állami Telekanal Ukraina és az SZTB forgatókönyvírója, szerkesztő-gyártásvezetője volt, a legnépszerűbb sorozatok forgatókönyvét írta. Nekünk az Anya választása és a Megszökött menyasszony címek keveset mondanak, de hazájában ezek a tv-műsorok milliós nézettségűek. Jana a kijevi Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. Jelenleg Győrben takarít. 

 


 

Hajnali jelzőrakéták 
 

– A szüleim a harcok által leginkább sújtott közeli Makarivban élnek, nem akartam elhagyni őket. Elkapták a koronavírust, pont akkor, amikor megszűnt a víz- és gázszolgáltatás, elvágták a villanyt, nem használhatták a telefont. Testvérem a városban lakott, édesapám mindennap átkerékpározott a harcoktól dúlt városba. Borzalmas volt a várakozás addig, amíg vissza nem ért – folytatta kálváriáját. 

 

Március 15-én az ukrán fővárosban kijárási tilalmat vezettek be, a bombázás egyre erősödött. Lakása a reptér és a pályaudvar mellett fekszik, hajnalban pedig arra ébredt, hogy a tömbház udvaráról valaki jelzőrakétákat lő az égre, minden bizonnyal azért, hogy az oroszok tudják, hova célozzanak. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, döntött: ő is elhagyja az országot. 
 

Rettegés a vagonokban 
 

Vonattal ment Ungvárig. Amikor Lemberghez ért a szerelvény, akkor kezdték az oroszok lőni a repteret, folyamatosan szólt a sziréna, az utasok rettegve várták, mikor éri találat a vagonokat. Végül régi kollégái, így a még Kijevből ismert Szíj Róbert segítségével érkezhetett Győrbe. Az Európai Borlovagrend közbenjárásával a Kálvária Szállóban kapott szobát, étkezést, támogatják ő és honfitársai beilleszkedését. Egyelőre takarít, később talán egy mosodában kap állást. 

 

Megnyugvás a békében – Szíj Róbert, egykori kollégája és Mariann, a tolmács társaságában Jana. 
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld


Harcosnak álltak 
 

Egykori tévés kollégái között van, aki önkéntes Kijevben, mások beálltak harcolni a területi védelmi egységekbe, védik a várost. Többen fogták a kamerát és a harcokat örökítik meg, dokumentumfilmeket forgatnak. Egy filmstúdiós munkatársa a világot tájékoztatja, angol, francia és más nyelvű videókat készít. 
 

– A 2014-es orosz agresszió óta benne volt a levegőben, hogy harcok lesznek, de eszünkbe sem jutott, hogy a támadás kiterjedhet az egész országra. Próbálok megnyugodni, és amint lehet, mennék haza, de nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Senki nyakán nem akarok élősködni, boldog vagyok, hogy önöknél, a békében lehetek, hálás vagyok a sok támogatásért – érzékenyül el Jana Vilgockaja. 

 

Nyugat-Ukrajnában rekedt férjével tartják a kapcsolatot, de tudják: most hazája minden állampolgárának új fejezet kezdődött az életében és egyikük sem lesz már az, aki volt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában