Városból falura mennek a fiatalok

2022.04.16. 11:51

A Fertő-parti településeken is kelendőbbek lettek az ingatlanok.

„Megfordulni látszik az a trend, hogy többen költöznek faluról városba, mint fordítva. Ez köszönhető a kistelepülések fellendülésének, és annak, hogy egyre többen találják meg számításukat vidéken” – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől a közelmúltban.

Papp Fanni

Kóbor Attila Fertőszéplak új településrészét mutatta meg, ahol szóba is elegyedett egy helyi lakossal, Mihály ­Istvánnal.

Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

A Fertőszentmiklóson megrendezett fórumon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette, hogy a kormány sokat tett és tesz azért, hogy felértékelődjön a vidék. Mindezt talán az mutatja a legjobban, hogy egyre kevesebben költöznek vidékről a városokba. Ennek apropóján jártunk utána, hogy Sopron környékén valóban kezd-e megfordulni ez a tendencia, és az idilli otthon reményében egyre messzebb merészkednek-e a várostól a családok. 
 

– Az utóbbi években a lakások ára Sopronban annyira megemelkedett, hogy vidéken azon az áron vagy olcsóbban családi házat lehet venni. Ha hozzávesszük az otthonteremtő támogatásokat, ilyen például a falusi csok, akkor az nyilván kedvező alternatíva lehet a fiataloknak – kezdett bele Németh Zsolt ingatlanközvetítő. Leszögezte, Sopron közvetlen szomszédságában található településeken szintén magas az ingatlanár, ez is közrejátszik abban, hogy a fiatalok távolabbi településeken teremtenek otthont. 

– Az M85-ös gyorsforgalmi autóút sokat segített abban, hogy a munkavállalók hamarabb érjenek Sopronba vagy az osztrák határhoz. Nem kényszerből választják a vidéket, és úgy tapasztalom, a lélektani határ a 30–40 kilométeres távolság lett – tette hozzá. 
 

Megtudtuk, hogy az elmúlt öt évben egyre többen telepedtek le a Fertő-parti településeken, de Sopronkövesd és Lövő is kelendő lett. 
A fertőszéplaki polgármester, Kóbor Attila elmondása szerint erősen tapasztalható ez a változás. 

 

– Tavaly 26 építési telket alakítottunk ki, azelőtt pedig 25-öt, amik egy-egy éven belül elkeltek. Az a tapasztalatunk, hogy elsősorban Sopronból, illetve Győrből érkeznek szép számmal a fiatal lakók – mondta el a polgármester. Hozzátette, folyamatban van egy szabályozási terv készítése a volt téglagyár területén, ahol várhatóan 128 ingatlanból álló családi házas övezetet alakítanak ki. – Fertőszéplakon próbálunk ragaszkodni a Fertő-táji építéshez, hiszen gyakorlatilag egy világörökség részesei vagyunk, és szeretnénk megőrizni az építési kultúrát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában