Tojásfestés újragondolva

2022.04.13. 16:53

A csornai születésű művész 60 különleges kézzel rajzolt tojást készít az ünnepre - Fotók, Videó

Rábaközi, höveji hímzésminták, balatonendrédi vert csipke. Ha szeretnénk egy kis játékosságot, egyediséget vinni a hagyományosnak számító piros, sárga és zöld tojások közé, akár ilyen mintákat is választhatunk a festés során.

Dániel Viktória

– Kisgyerekkorom óta festek tojást. Igyekeztem mindig az aktuális érdeklődésemet is belecsempészni. A gyerekkori hercegnőket és pillangókat idővel felváltották Gauguin és más festők képei. Valamint nagy kedvencem volt Pilinszky Kalandozás a tükörben című könyve, amihez Irsha Katalin készített illusztrációkat, ezek közül is gyakran kerültek a tojásokra – emlékezett vissza a kezdetekre Németh Hajnal Aurora, akit a legtöbben az Aurora FolkGlamour újragondolt népviseletei kapcsán ismerhetnek. 

 

– Régebben kipróbáltam a tradicionális technikákat is, mint az írókázás, a metszés vagy a berzselés. Most éppen ezért szándékosan választottam egy egyszerűbb megoldást.
 

Németh Hajnal Aurora kisgyerekkora óta számos tojásfestési technikát kipróbált már. A Kisalföld tájegység népművészeti kincsét megismerve alkotásaiban felhasználja annak legszebb elemeit.

 

 

 

– Mióta 2016-ban elindítottam az Aurora FolkGlamourt, az a célom, hogy modernebb formában visszacsempésszem a népi motívumokat a mindennapokba nemcsak az öltözködés, de a lakásdekoráció terén is – folytatta Németh Hajnal Aurora. 
 

– Rengeteg mintakönyvem van, ezekből válogattam. A Kisalföld mindig fontos terület volt és lesz is számomra, hiszen itt születtem Csornán. Már a korábbi években is készítettem hasonló tojásokat, az egyetlen különbség, hogy idén ezeket meg is lehet venni. Külön büszke vagyok arra, hogy a höveji mintával díszített Hövejre kerül majd. 

 


 

Tyúk-, liba-, kacsa- és pulykatojásokra egyaránt készültek alkotások. A legkisebbnek számító tyúktojást Aurora körülbelül háromnegyed óra alatt díszíti ki. Van, amelyiknél csak fekete vonalakat használ, de színes minták is készülnek. 

 

– Otthon is bárki nekiállhat, kifújt tojás és néhány filctoll kell csak hozzá. Kezdésként akár a nagymama vagy dédnagymama terítőjének vagy párnahuzatának részletével is megpróbálkozhatunk. Nagyon szép, személyes és különleges tojásdísz kerülhet így a húsvéti asztalra. A személyes tapasztalatom az, hogy egyre népszerűbb a népi kultúra újramegismerése. Én is alig győzöm a tojásrajzolást. Még 15–20 darabbal kell elkészülnöm, de sok már úton van az új gazdájához. Örülök, hogy ennyi embernek tetszik az ötlet, és még sok évig szeretném folytatni, hiszen rengeteg csodás minta van még. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában