Legyünk büszkék értékeinkre!

2022.03.23. 14:53

Vidéken élni jó – ezt mutatta meg programjával a Lajta Néptáncegyüttes Mecséren - galéria

Méhész, fafaragó, kovács, fazekas alkotásai sorakoztak az asztalokon, de láthattunk finom hímzéseket, illatos kulcsos kalácsokat. Így élünk mi címmel Mecsérre várta az érdeklődőket múlt vasárnap a Lajta Néptáncegyüttes. A vidéki életminőséget bemutató rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Mészely Réka

Fotók: Kerekes István

– Jobb címet, nevet egy rendezvénynek nem is lehetett volna találni. Akik itt vagyunk ma Mecséren, valóban tudjuk, hogy „Vidéken élni lehet – Vidéken élni jó” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője, akinek egy kenyeret ajándékozott Csaplár Zoltán mecséri polgármester a szülőföldhöz kötődés jelképeként. Nagy István szerint néhány évvel ezelőtt a falusiak még hátránynak érezték, hogy kisebb településen élnek. Mára ez szinte megfordul, a városból tömegével költöznek ki családok vidékre.

 

– Hiszem azt, hogy ma mecsérinek lenni minőséget jelent. Éppen ezért fontos az ilyen rendezvény, mint a mai, mely bemutatja a fiatalabbaknak, az ide költözőknek a helyi értékeket, s egyben felidézi az idősebbekben azt a kultúrát, mely gyermekkoruk meghatározó része volt – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy „minden kultúránk, értékeink, hagyományaink, táncaink mind-mind falusi gyökerekből építkeznek”.

 

 

– A falusi életben annyi érték rejlik, ami elavulóban van, de olyanok is, melyek reneszánszukat élik, mint amilyen a konyhakertek megművelése – hangsúlyozta Csaplár Zoltán. Mecsér polgármestere szerint e rendezvény is azt a célt szolgálta, hogy a helyi értékeket bemutassák. Felhívta a figyelmet a helyi kiállítók munkáira. 
A faluvezető kitért arra is, hogy a mecséri középületeket is sikerült az utóbbi időben fejleszteni, illetve felújításuk folyamatban van. Hozzátette: várják az ötleteket az új mecséri lakópark nevére.

 

Palenik József, a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a program főszervezője a helyi lakosok és civilek aktivitásáról szólt. Mint mondta, szervezőként őt is meglepte, mennyire szeretett volna mindenki megmutatkozni, kiállítani, segíteni. – Remélem, falun mindenki jól érzi magát! Legyünk büszkék értékeinkre! – emelte ki. A Lajta Néptáncegyüttes fiataljai néptáncokat mutattak be, a közönséget is bevonva.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában