Óraállítás

2022.03.26. 10:44

Nyári időszámítás - Mit mond a háziorvos? Elállítódik a biológiai óránk

Az óraátállítás hasznossága a modern életritmus mellett sok éve vitás kérdés. Mivel az Európai Unióban hivatalosan még nem törölték el, így idén március 27-e ismét megrövidül egy órával. A tavaszi óraátállításnak azonban számos negatív egészségügyi hatása is van.

Dániel Viktória

A tavaszi óraátállítás jobban megviseli az embereket, mint az őszi – mondta el dr. Balázs Mihály háziorvos. Érdemes már az azt megelőző napokban vagy hetekben korábban lefeküdni és korábban kelni. Fotó: Nagy Gábor

Sokan előre félnek az óraátállítás hosszú hetekig tartó negatív hatásaitól. Kutatások is kimutatták, hogy ez idő tájt megsokasodnak az egészségügyi problémák, főleg az erre kifejezetten érzékeny embereknél. 
 

– A biológiai óránk napfényhez hangolódik. A melatonin nevű hormon amellett, hogy lebarnulással véd minket a napsugaraktól, szerepet játszik az alvás-ébrenlét, a vérkeringés és az immunrendszer szabályozásában. A modern felgyorsult életvitelünkben azonban egyfajta „szociális jetleg” alakul ki – mondta el dr. Balázs Mihály háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének Győr-Moson-Sopron megyei kollegiális vezetője. – Lámpákkal és éjszakai munkával megzavarjuk ezt a rendszert, és erre tevődik rá még az, hogy az időt is átállítjuk. Érdekes módon a tavaszi váltás viseli meg jobban az embereket, az ilyenkor jelentkező panaszok ősszel sokkal kevésbé figyelhetőek meg. Az év ezen szakában ráadásul sokat tartózkodunk zárt térben és a tél végére a szervezet vitaminkészletei is kimerülnek, ezt hívjuk tavaszi fáradtságnak, ami szintén rontja az alkalmazkodást. 
 

Dr. Balázs Mihály azt is elmondta, hogy a fiatalok alig érzik meg a váltást, a leterhelt, stresszes életet élőket már jobban megviseli a helyzet és az idősek érzik meg legjobban az óraátállítást. 
 

– Hosszú ideig tartó alvási, emésztési zavarok jelentkezhetnek. Sokan érzik magukat ilyenkor dekoncentráltnak, fáradtnak. Több a szívritmus- zavar és a szívinfarktus, valamint a közlekedési balesetek száma is megemelkedik ezekben a hetekben. 
 

Szerencsére az óraátállítás olyan esemény, amire készülhetünk. Érdemes már az azt megelőző napokban vagy hetekben korábban lefeküdni és korábban kelni. Ezzel a fokozatossággal, valamint több pihenéssel enyhíthetjük az átállás kellemetlenségeit. Ezeket a tanácsokat elsősorban a bagoly típusú embereknek érdemes megfogadni, ők azok, akik inkább későn fekszenek és későn kelnek fel reggel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ők nehezebben állnak át az új időszámításra, mint a pacsirták, akik inkább korán fekszenek és korán kelnek. 
 

Nincs megállapodás - Az Európai Bizottság már 2018-ban konzultációt írt ki az uniós tagállamok lakói részére az óraátállítással kapcsolatban. A szavazás alapján az emberek 84 százaléka az időátállítás ellen voksolt. Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta a gyakorlat eltörlését. A tervek szerint 2021-ben lett volna az utolsó óraátállítás, ám ez még jó darabig nem valósulhat meg, mivel a tagországoknak nem sikerült még megállapodniuk arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában