Humda Road Safety program

2022.03.22. 18:04

Mosonmagyaróváron mintegy ezer óvodás és kisis­kolás tanulhatta játékosan a helyes közlekedést

Mintegy ezer kisgyerek ismerkedett játékosan a KRESZ szabályaival, eleinte elméletben, majd gyakorlatban is Mosonmagyaróváron az elmúlt napokban. Humda Road Safety néven hirdette meg programját a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Mészely Réka

A programba bekapcsolódó gyermekek eleinte elméletben, majd a gyakorlatban is ismerkedhettek a helyes közlekedés szabályaival.

Forrás: Mészely Réka / Kisalföld

Rendőrautó várakozik a pirosnál, egy kerékpáros várja, hogy felemelkedjen a vasúti sorompó. Valamennyi kormányánál kisgyerekek ülnek. A Humda Road Safety program keretében a napokban Mosonmagyaróváron mintegy ezer nagycsoportos óvodás és kisis­kolás tanulhatott játékosan a helyes közlekedésről, majd a tanultakat gyakorlatba is átültethette. Délutánonként gyermekes családok is betekintést nyerhettek a Flesch-központ parkolójában felállított sátrak falai közé. 
tudatosabban közlekedő generáció 
 

– Játszva lehet a legjobban tanulni, a gyerekek nemcsak szakemberektől, egymástól is tanulnak. Így még jobban beléjük ivódik, hogyan kell helyesen és biztonságosan közlekedni – emelte ki Nagy István agrárminiszter a program sajtótájékoztatóján. Hozzátette: – A fő cél, hogy felnőjön egy tudatosabban közlekedő, kevesebb balesetet és veszélyhelyzetet okozó generáció. 
 

Emberi hiba okozza a balesetek többségét 
 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által alapított Humda – számos más tevékenysége mellett – közreműködik a hazai közlekedéskultúra és -biztonság fejlesztésében. Szükség van erre a munkára, hiszen évről évre mintegy 500 ember veszti életét a magyar utakon. A balesetek túlnyomó többségét emberi hiba okozza, és a legtöbb áldozat a fiatalok közül, az 5–29 éves korosztályból kerül ki. Ebből a szempontból a leginkább veszélyeztetettek a gyalogosok, a motorosok és a kerékpárosok. A közlekedésbiztonság oktatása ezért kiemelt cél, amelynek a leghatékonyabb eleme az, amikor a gyermekek egészen kicsi korban tanulják meg, mire kell odafigyelni, hogy kevésbé veszélyes legyen a közlekedés. 
 

Egy állandó Kresz-park 
 

A program célja megalapozni a jövő járművezetőinek tudását elméletben és gyakorlatban egyaránt – erről már Wiengartner Balázs, a Humda Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt, megjegyezve, hogy régóta vizsgálják, hol és hogyan lehetne a közlekedésbiztonság kérdését újragondolni, nevelését elindítani, egy új, látványos és attraktív jövőképbe állítani. A Humda országjáró programja már több hazai nagyvárosban megfordult, ahol óvodai nagycsoportos, valamint általános iskolai 1. és 2. osztályos gyermekek számára fogalmaztak meg közlekedéstechnikai ismereteket, gyakorlatokat. 
 

Árvay István mosonmagyar­óvári polgármester kiemelte: a Humdával már több sikeres projektet valósított meg a város. Az önkormányzat keresi egy állandó KRESZ-park kialakításának helyét. A gyerekeket várhatóan nyártól egy új szórakozási lehetőség is fogadja a Wittmann parkban: játék elektromos autókat próbálhatnak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában