Segítség egy gombnyomásra

2022.03.09. 11:30

Jelzőrendszer – Saját otthonukban élő idősek számára jelent biztonságot a kis készülék a Mosonmagyaróvári járásban

2006 óta működik a jelzőrendszeres segítségnyújtás Mosonmagyaróváron és környékén. Csiba Erzsébet, a Mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője szerint a járványügyi helyzet miatt csökkent a használók száma, holott nagyon hasznos a kis készülék, ami által azonnal segítséget hívhatnak a bajba jutott idősek, fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személyek.

Mészely Réka

Csiba Erzsébet intézményvezető a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges eszközt mutatja.

Forrás: Mészely Réka / Kisalföld

A jelzőrendszeres segítségnyújtást a kistérségi egyesített szociális intézmény saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú, 65 év fölötti, vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére ajánlja, hiszen a kis eszköz gyors segítséget tud biztosítani krízishelyzetekben. 
 

Állandó készenlét 
 

– A jelzőrendszeres segítségnyújtást nagyon jó lehetőségnek gondolom, hiszen olyan személyeknek nyújt biztonságot, akik ugyan már segítségre szorulnak, de még nem szükséges például, hogy bentlakásos idősek otthonába kerüljenek. Ez a fajta segítségnyújtás állandó készenlétben működik. 2019-től egy korszerű rendszerhez csatlakoztunk. Az igénybevevő otthonában a nap 24 órájában működő jelzőkészüléket helyeznek el. Ha baj történik, egyetlen gombnyomással kérhet segítséget a központból. A segélyhívásra kétoldalú beszédkapcsolat jön létre, amely lehetőséget nyújt, hogy a diszpécserszolgálat felmérje a segélykérő helyzetét, és küldje az azonnali segítséget, vagy néha elég, ha csak szóban megnyugtatja a hívót. Szükség esetén akár mentőt hív, vagy riasztja a készenlétes gondozót, aki az ellátott lakásán 30 percen belül elhárítja a vészhelyzetet vagy megszervezi annak elhárítását – foglalta össze Csiba Erzsébet, a kistérségi egyesített szociális intézmény vezetője. 
 

Erre a lehetőségre az intézményvezető a legutóbbi térségi ülésen is felhívta a környék polgármestereinek figyelmét. Kiemelte, a szolgáltatás a Mosonmagyaróvári járás valamennyi településén elérhető. Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester a térítésidíj-köteles szolgáltatás költségeiről érdeklődött. 
 

– 37.620 forintos nyugdíj alatt ingyenesen vehető igénybe a szolgáltatás. Ettől 75.525 forintig naponta 25 forint, efölött 50 forint az eszköz napi költsége – részletezte az intézményvezető. 
 

Csiba Erzsébet a Kisalföld érdeklődésére kifejtette: jelenleg több mint 300-an használják a készüléket a térség majd valamennyi településén. 
 

Sajnos a koronavírus miatt sok idős személy, aki a szolgáltatást igénybe vette, életét vesztette, elköltözött vagy bentlakásos intézménybe került. Éppen ezért csökkent a használók száma, sok készülék felszabadult. 
 

Hasznos eszköz 
 

– Mindenképp ajánlom ezt a hasznos berendezést, ami apró, könnyű a használata, és már nagyon sokszor segített a balesetekből, betegségből, bűncselekményekből vagy tűzesetből származó krízishelyzetekben. GPS-helymeghatározásra is képes, így például az is beállítható, hogy a központban jelezzen, ha az idős személy elhagyja a település vagy akár otthona határát. Előfordult már, hogy egy idős néni táskáját ellopták, és a készülék segített a megtalálásában. A diszpécser szükség esetén a mentőket is hívja, ha olyan súlyos a baleset, de van benne elesésérzékelő is, illetve jelez, ha tölteni kell – fejtette ki az előnyöket Csiba Erzsébet. 
 

Egyre nagyobb az igény az idősellátásra 
 

Az intézményvezető szerint azért is fontos a szolgáltatás, mert kevés a hely a bentlakásos idősek otthonaiban. A 35 férőhelyes gondozóház várólistáján 193-an szerepelnek, a 65 férőhelyes Aranykor Idősek Otthonába 221-en jelentkeztek, míg a Virágoskert Idősek Otthonába, mely 20 férőhelyes, 69-en. 
 

– Jó a kapcsolatunk a hospice-házzal, a Karolina-kórházban sajnos kevesebb ágy van az ápolási és a krónikus osztályokon. Egyre nagyobb az igény az idősellátásra, a fenti szolgáltatással viszont biztonságban tudhatják az érintettek idős szeretteiket – búcsúzott a szakember. 
További információ kérhető, illetve jelentkezni az alapszolg­[email protected] e-mail-­címen vagy a 06-96/206-041-es és a 06-20/851-2781-es telefonszámon lehet. 
 

 

Azért is fontos a szolgáltatás, mert kevés a hely a bentlakásos idősek otthonaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában