Bűnbánat és megtérés

2022.03.02. 19:34

Hamvazószerda - A békéért fohászkodtak Pannonhalmán és Győrben - Fotók, videó

Győrben Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét, míg Pannonhalmán Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke istentiszteletet tartott.

kisalfold.hu

Fotó: NAGYGABOR

A március 2-án az ökumenikus hamvazási szertartáson a bencés szerzetesközösség tagjai, a testvéregyházak meghívott lelkipásztorai és a bencés gimnázium diákjai vettek részt. A liturgián Pannonhalmi Főapátság vendégeként igét hirdetett Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház dunamelléki egyházkerületének püspöke.

Ferenc pápa felhívását követve az ökumenikus imádságon a békéért különösen is fohászkodtak.

 

– Hamu borítja Ukrajnát, családok, templomok, háborús eszközök, emberek hamvai – mondta köszöntőjében Hortobágyi T. Cirill főapát.
– Megrendülten állunk látva ezt az emberi bűnt, és a kegyetlenség erejét. Ezen a hamvazó szerdán a békéért imádkozunk Istenhez, aki a béke és nem a háború istene, és aki azt akarja testvérek és ne ellenségek legyünk. 

Balogh Zoltán a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház zsinati elnöke igehirdetésében azt mondta: – Azért beszélhetünk az elveszettségünkről szabadon, mert ismerjük a szabadítót. Jézus Lukács evangéliumának tizedik fejezetében azt mondta: annak örüljünk, hogy fel van írva a nevünk a mennyben. Ezért bár 2022 böjtje a gonosz ellen irányul, mégis ott lehet a derű az arcunkon. Ezt az örömöt kívánjuk egymásnak, és ezt a legbrutálisabb élet körülöttünk sem tudja elrabolni. 

A bűnbánati liturgiában hamuból rajzolva a kereszt jelét kapták homlokukra a különféle felekezetek hívei és pásztorai. Az alkalmon imádságban közben jártak az ukrajnai konfliktustól és a járványtól szenvedőkért is.

Győrben Veres András celebrálta a szentmisét

 

Győrben este 6 órakor kezdődött ünnepi szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban. Veres András megyéspüspök elmondta: a nagyböjt a lelki újjászületés, a bűnbánat, a még több imádság, és jó cselekedet ideje. Szentbeszédében Ferenc pápa szavaira hívta fel a figyelmet.
 

– A böjt mellett imádkozzunk azokért a testvérekért, akiket egészen szorosan érint ennek a háborúnak a következménye. Azokért, akik földönfutóvá váltak, el kellett hagyniuk otthonaikat, vagy akik már életükkel fizettek e barbár cselekedet közben – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a hamu egyszerre jele az alázatnak, a bűnbánatnak. A böjt és az imádság mellett fejezzük ki Isten iránti szeretetünket és ragaszkodásunkat, botlásaink jóvátételével. Így adjunk hálát Istennek, irgalmas, üdvözítő szeretetéért, akiről tudjuk, hogy bűneink ellenére is szeret bennünket, és az atyai házba vár mindannyiunkat.

A prédikáció után a hívek, a győri papnövendékek is az oltár elé járultak, és úgy ahogy az őskeresztények, a papok vezeklésként hamut szórtak a fejükre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában