Lássuk a fától az erdőt!

2022.03.22. 17:38

Győr-Moson-Sopron megyében is jelentősen növekedett a természetkedvelő turisták száma

Az erdők napján megkérdeztük a térségünkben működő erdőgazdaságokat is, hogy látják az emelkedő látogatóforgalmat, milyen fejlesztéseket terveznek és miként vélekednek a világnap idei fő témájáról, a fenntarthatóságról.

Tama István

A soproni Erdő Házában megismerkedhetnek az erdei ökoszisztéma működésével és értékeivel a látogatók. Felvételünkön Sárközy Áron, a Tanulmányi Erdőgazdaság munkatársa.

Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

Az erdők látogatottsága, a túrázók, sportolók száma az elmúlt időszakban szinte ugrásszerűen növekedett az egész országban, így térségünkben is. Ezt a fokozott terhelést erdeink úgy tudják tartós károsodás nélkül elviselni, ha az erdőlátogatók még inkább figyelnek az erdei ökoszisztéma védelmére. 

Március 21. az erdők nemzetközi napja, ebben az esztendőben a fenntartható termelést és fogyasztást állítva a fókuszba. 

 

– Folyamatosan nő Magyarország fával borított területe, miközben egyre több, fenntartható módon felhasználható faanyaggal rendelkezünk – mondta el Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár. A fával borított területek nagysága hazánkban a Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár adatai szerint már eléri az ország területének 25,4 százalékát. A Soproni Egyetem kétmilliárd forintos kutatást indított ezen a napon, amelyben a klímaváltozás elleni fellépés keretében az erdőalapú gazdaság gyakorlati megvalósításának lehetőségeit vizsgálják. 

 

– Az összesen százötven szakember közreműködésével megvalósuló ErdőLab program egységes rendszerben szemléli az erdőgazdálkodás, a faipar, a közgazdaságtan és a társadalomtudományok szempontjait – ismertette prof. dr. Fábián Attila rektor. – Olyan innovációkkal is foglalkozunk, mint a szárazságtűrő fafajok anyagát feldolgozó fejlesztések, a zöldhő előállítása vagy a faalapú építőanyagok és szigetelőanyagok – jelentette ki dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója.
 

– Nálunk is jellemző, hogy egyre többen választják az erdőt, szinte minden közjóléti létesítményünkben a látogatottság emelkedését tapasztaljuk – tudtuk meg Bene Zsolttól, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási előadójától. – Területünkön a legnépszerűbb kirándulóhely a Pannonhalmi Főapátság környéki erdő a Boldog Mór-kilátóval és a Lombkorona tanösvénnyel, a Nyúl és Győrújbarát határában lévő Lila-hegyi kilátó, valamint a Győrben található Püspökerdő. A közeljövőben a Göbös-majori Ökoturisztikai Centrum erdei iskoláját és szálláshelykínálatát fejlesztjük – hallottunk a tervekről. 

 

– Alapelv a fenntartható módon történő gazdálkodás. A kitermelt erdők helyére mindig újat hozunk létre annak érdekében, hogy a jövő generációi számára is rendelkezésre álljanak az innét származó javak és az egészséges életterünket fenntartó szolgáltatások. A jóléti funkciók mellett ezért is fontos az ország erdőterületének gyarapítása. Fontos megemlíteni, hogy amit az erdőből kiveszünk, és mint beépített faanyagot hasznosítunk, az abban megkötött szén-dioxid nem terheli tovább a környezetet – adott érdekes adalékot a világnap tematikájához Bene Zsolt. 
 

– Az erdőgazdálkodásban részt vevők számára egyértelmű, hogy fenntartható módon kezeljük az erdőket, viszont valamennyi programunkon hangsúlyozottan beszélnünk kell arról, hogyan és miként végezzük ezt. Sokan nem látnak tisztán ezzel kapcsolatban, úgy is fogalmazhatnék, hogy nem látják a fától az erdőt, ezért az összes rendezvényünkön, annak témájától függetlenül szerepeltetünk szakmai mondanivalót. Így tettünk az előző hétvégén is az Erdő Házában és a Várhelyen megrendezett fesztiválon is – mondta el Bánáti László, a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. oktatási és ökoturisztikai igazgatója. 
 

Megtudtuk, hogy a soproni erdőkben is nagymértékben érezhető a látogatottság növekedése, ebben a téli időszak sem hozott visszaesést. 

 

– Az év első felében az egyetemmel közösen alakítunk ki egy vadászati tanösvényt a Károly-magaslati parkolótól az Erdő Házáig. Ez egyrészt oktatási célokat szolgál, másrészt alternatívát nyújt, hogy a turisták autózás helyett gyalog közelítsék meg a létesítményt. Másik fontos fejlesztésünk egy negyvenfős turistaház építése Muckon, ami lehetőséget kínál bárki számára megszállni az erdő közepén, ugyanakkor itt a népszerű nyári táborainkat bentlakásos formában is megrendezhetjük – mondta el Bánáti László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában