Újra gyűlnek a plüssmacik

2022.03.07. 10:12

Egy nap 50 és 100 közötti plüssjáték talál gazdára a győri kórház gyermekosztályán

A korábbi gyűjtés alkalmával közel 50 ezer játékot gyűjtött a Macikórház, ám ezek mindegyike hazakísért már egy gyereket. Most újabb gyűjtést szerveznek.

Dániel Viktória

További akciókat terveznek – Czeglédi Gábor önkéntes és Ladocsi Norbert, a Macikórház ötletgazdája.

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Bolyhosat, hatalmasat, pihepuhát, és minden egyéb méretű és fajtájú plüssmacit vár a Macikórház. A korábbi gyűjtés alkalmával közel 50 ezer játékot gyűjtöttek, ám ezek mindegyike hazakísért már egy gyereket a kórházból. Most újabb gyűjtést szerveznek, hogy minden gyermekosztályra kerülő fiatalra vigyázhasson egy pár gombszem. Három éve hatalmas sikert aratott a Macikórház gyűjtése, óvodák, iskolák és az egyetem is bekapcsolódott a kezdeményezésbe, szinte nem volt olyan intézmény Győrben, ahol ne gyűltek volna a kedves játék mackók. A cél most is ugyanaz, a felajánlott plüssmackókat a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba kerülő fiatalok kapják meg.
Új és régi kedvenceket is várnak. Felvételünkön Fodor Anna. Fotó: H. G.

 

– Jelenleg Győrben a Vágóhíd utca 1.-ben, a Pedró Pékségben lehet leadni a felajánlásokat, áprilistól pedig szeretnénk még több forgalmas helyen gyűjtőpontot létesíteni – mondta el Ladocsi Norbert, a Macikórház ötletgazdája és Czeglédi Gábor önkéntes. 

 

Megtudtuk, hogy a macigyűjtés 25 évvel ezelőtt kezdődött, az akkori cél az volt, hogy külföldi mintára, itthon is minden mentőautóba kerüljön plüssmaci, amit az ellátott gyerekek megkaphatnak. 2016-ban megalakult a Macikórház, amely elsősorban a győri kórház kis betegeinek gyűjti a medvéket, de már más városokból is érdeklődtek a pozitív kezdeményezés iránt. 

 

Kizárólag plüssmackókat várnak a dobozokba, egyéb játékokat sajnos nem tudnak fogadni
 

– Jó állapotban lévő medvék érkezését várjuk, de nem gond, ha már használtak. A plüssöket egy mosoda ingyen tisztítja, ezt követően pedig a Lurkó Alapítvány önkéntesei csomagolják és adják át az immár steril mackókat a gyermekosztályra érkező kis betegeknek. Sőt, most már vállalatok és egyesületek is rendelhetnek mackót felajánlásra. Az ár az előállítást tartalmazza, valamint 200 forint adományt a Lurkó Alapítványnak, hálaképpen pedig a mackó pólójára rákerül az adományozó szervezet logója. 
 

Emellett egy másik projekten is dolgoznak, neves magyar és nemzetközi énekesek által aláírt bögrékkel szeretnének jótékonysági aukción pénzt gyűjteni a kórháznak egy műszerre. A neves magyar sztárok közül már többek közt csatlakozott a Tankcsapda, a Hooligans, a Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi és a Wellhello is. De olyan világsztárok válaszát is várják, mint a Guns N’ Roses, Bon Jovi vagy a Nickelback. 

 

Újra gyűjtik a macikat a kórháznak. Új és régi kedvenceket is várnak. A képen: Fodor Anna 
Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld


 

A Macikórház kis dörmögőire pedig nagy szükség van. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a kis ápoltak mennyire ragaszkodnak a plüssökhöz. 
 

– Nemrég két hétig bent feküdt egy kamasz és végig fogta. Nem számít, hogy egyéves vagy tizenhét, mindegyiknek fülig ér a szája, amikor megkapja – mesélte Zajovicsné Vizer Bernadett, a Lurkó Alapítvány kuratóriumi elnöke. 
 

Mint megtudtuk, egy nap 50 és 100 közötti plüssjáték talál gazdára a gyermekosztályon, így nem csoda, ha gyorsan fogynak. 

 

A macik mellett önkénteseket is várnak
 

Bernadett-től megtudtuk, a plüssök mellett önkéntesre is nagy szükség lenne a kórházi játszóházba, mert a gyerekek nagyon igénylik a társaságot. 
– Várunk középiskolásokat, lelkes nagyszülőket, nem számít, hogy milyen ritkán tud valaki jönni, mi minden segítségért hálásak vagyunk. Önkéntesnek jelentkezni, illetve bővebb információt kérni a +36-70/451-1441-es telefonszámon lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában