Népi gazdálkodás

2022.03.14. 12:28

Az ősi gyümölcsészet fortélyairól tanultak Pannonhalmán - fotók

Az Ürmös Alapítvány által szervezett népi gazdálkodási képzés témája a gyümölcsészet, faoltás, metszés volt szombaton. A jelentkezők ezúttal a Pórszombaton élő Kovács Gyulával találkozhattak, aki a kisalföldi tájfajta gyümölcsök gyűjtésének egyik elindítója, a téma elismert szakértője.

Simon Roberta

Fotó: Huszar Gabor

A délután mindig a gyakorlaté az Ürmös Portán. Az idén elindított háztáji gazdálkodási képzésen a jelentkezők szombaton megtanulhatták, hogyan kell gyümölcsfát oltani. Kovács Gyula, a Tündérkertek megálmodója egészen Pórszombattól utazott Pannonhalmáig, hogy megossza tudását a kis csapattal. 
 

– Gyümölcsoltásról és metszésről szólt ez a nap, vagyis inkább arról, hogy miért ne metsszük a régi vadalanyra oltott fajtákat – kezdte dr. Pottyondy Ákos agrármérnök, az Ürmös Porta megálmodója és a gazdálkodási képzés főszervezője. – Fontosnak tartom, hogy olyan embereknek is át tudjuk adni a helyi és háztáji ismereteket, akik nem találkoztak korábban vele. Sajnos elvesztek azok az emberek, akik ezeket a „hétköznapi éves szokásokat” régen tudták. Minden falunak megvolt a maga oltóembere, ma már a Tisztántúlról keresnek meg, hogy segítsek a gyümölcsösökben – fejtette ki. 

 


 

A délelőtti elméleti óra után következett a gyakorlati óra. – Megmutattuk Gyula bácsival, aki a tájfajta gyümölcsök gyűjtésének egyik elindítója, a téma elismert szakértője, hogy milyen típusú faoltási technikák vannak, és hogyan kell pontosan precízen csinálni, milyen szabályokat kell betartani – tette hozzá. 
 

Ezt követően lehetőséget kaptak arra a résztvevők, hogy maguk is kipróbálják a technikákat. Mindenki elkészíthette az első oltványait, amiket aztán hazavihettek magukkal. Hogy végül jól sikerültek-e az első próbálkozások, csak később derül ki. A szakember szerint sok gyakorlás kell az oltáshoz. A titka, hogy merjünk próbálkozni. 
 

– Minden szakmának, így a gyümölcsfaoltásnak is megvannak a belépőszintjei: az almák, körték azok a fajok, amelyeknél a legkönnyebb. A résztvevők háromféle körtén csiszolgathatták ismereteiket. Az alanyokat a környékről gyűjtöttük, régi, öreg fákról, amiket aztán vad gyökérre oltottak. 
 

Dr. Pottyondy Ákos az általa írt, „A Sokorótáj gyümölcsészeti értékei” című könyvét is bemutatta szombaton, mely sokéves kutatómunkáját és hasznos tippjeit, felhasználási módjait is tartalmazza a Kisalföldön fellelhető, tájfajta gyümölcsök esetében. Március 15-én pedig nyílt napot tartanak az Ürmös Portán kertbejárással, gyümölcsészeti és zeneterápiás bemutatókkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában